18. 9. 2007

Polský premiér urazil národnostní menšiny?

18.09.2007 16:29 - 06. Politika -trvalý odkaz

Polský premiér urazil národnostní menšiny?

jak média dělají "kauzu"

   Hned jak jsem se ráno probudil, na všech stanicích Českého rozhlasu (tentokráte včetně kulturní Vltavy) jsem ve zprávách několikrát slyšel oznámení, že polský premiér urazil národnostní menšiny.

   Připadlo mi to jakési zkreslené vysvětlení toho, co řekl. Polský premiér mě celkem moc nezajímá, zaujal mě jen tím, že je bratrem současného polského prezidenta. Takový rodinný podnik tady v Česku ještě nemáme. Poslech zprávy však ve mě inicioval vzpomínku na dávnou četbu mého oblíbeného románu z polské historie. Ano. Byla to Potopa Henryka Sienkiewicze. Už tehdy jako dítě jsem při četbě toho románu přemýšlel o tom, proč Češi  nejsou tak hrdý národ jako Poláci. Za 2.světové války byli Poláci pro německý fašistický  stát nepřítelem, proti kterému zaútočil, kdežto Češi byli porobený národ, který spadl Hitlerovi do klína bez boje. Poláci bojovali prostřednictvím Solidarity dlouhá léta proti komunistickému režimu, Češi čekali, až „padne režim“. To by snad bylo na jiný článek, jsou to jen moce pocity z mládí, nejsem žádný historik.

   Podle Českého rozhlasu řekl polský premiér  ve východopolském městě Bialystok větu:
"Musíme zvítězit, aby v tomto státě žil jeden národ polský a ne různé národy,"

   Já bych to chápal tak, že polský premiér chce, aby občané Polska byli jednotní. Média z toho udělala urážku národnostních menšin. Zkroutila smysl Kaczynského slov. A Český rozhlas, perem svého redaktora Martina Dorazína a ústy svých zprávařů tuto mediální polívčičku okamžitě přesolil, aby zvýraznil její nepoživatelnost. Kromě toho u nás žádný politik nechce, aby Češi byli jednotní. Tak proč neukázat prstem na polského premiéra? Bez médií by jedna jeho neobratná věta v celém projevu zapadla. O obsahu a smyslu  projevu Jaroslawa Kaczynského jsem se však ze zkreslené informace Českého rozhlasu nedozvěděl nic.
Komentáře
[1]18.09.07 22:47:04Tenisák - www
K té první části článku. Taky jsem o tom přemýšlel. Možná je toi tím, že my jsme byli vždy blíže k němcům. Možná.

15. 9. 2007

Díky za každé nové ráno

15.09.2007 15:45 - 07. Zábava -trvalý odkaz

Díky za každé nové ráno


   Jsa jat různými životními potížemi, o kterých snad ještě napíšu, shlédl jsem několik DVD s levnými filmy, které vycházejí jako příloha časopisů neb které jsou levně jinde k dostání.

   Na dvakrát jsem shlédl jedenáct let starý český film Díky za každé nové ráno.  Na dvakrát proto, že jsem u něj nebyl schopen udržet pozornost a stále jsem nechápal, proč byl ten film natočen. Teprve z bonusových rozhovorů jsem zjistil, že se jedná o mládí Haliny Pawlovské, která k němu napsala i scénář.  Film natočil režisér Milan Šteindler.  V rozhovoru, který je na DVD, říká Šteindler Pawlovské,  že když měl před natáčením v ruce scénář a ukazoval ho několika lidem, ti nechápali, o čem film je. „Byl jsem hrdý na to, že já jsem to chápal“, řekl Šteindler.

   Já jsem to také příliš nechápal. Pochopil jsem z něj však to, proč mi byla Pawlovská vždy svým vystupováním nesympatická. Potom, co prožila v mládí a dětství, je její duševní svět zformován velmi daleko mému. Nemůže za to. Narodila se do takového prostředí.
Komentáře
[1]21.09.07 11:35:42scarlett - 
Poslední dobou se často zamýšlím nad touto skutečností. proč si s některými lidmi nerozumím a proč chápu některé věci jinak. Došla jsem ke stejnému závěru, že vliv výchovy v dětství uvede člověka do světa určitého chápání a určitých představ, které jsou pak předurčující pro další dění v životě. Mluvko co se tebe týká, nemáš se za co stydět. Ač se ve všem nechápeme a v mnohém si nerozumíme, já beru tvůj přístup k životu za tvou osobní statečnost.
[2]16.11.07 16:43:38Filip Filipovič - 
a) k obsahu - bez výhrad, b) k formální stránce jen technické poznámky: zhlédl film, obraz, píše se z, shléd shora dolů - píše se s. Uvozkovky-tečka. "Text." Text: "Text." Text "Text". "Text," řekl text. J.

3. 9. 2007

Přeseriálováno 2

03.09.2007 21:22 - 07. Zábava -trvalý odkaz

Přeseriálováno 2


   Před rokem jsem napsal článek Přeseriálováno.

Je tu opět začátek nového školního roku a Česká televize nasadila nový původní seriál Hraběnky. Nahradil tak seriál Horákovi, který skončil minulý týden 39.dílem.

   Dnes nemusím psát dlouhý článek. Opakoval bych jenom to, co jsem před rokem napsal o seriálu Horákovi. U prvního dílu Hraběnek jsem také vydržel jen půl hodiny. Ani hvězdné obsazení herci, které známe ze socialistických seriálů (Josef Abrhám – Nemocnice na kraji města, Luděk Munzar – Synové a dcery Jakuba skláře, Josef Vinklář – Nemocnice na kraji města, Sanitka apod.) Hraběnkám na zajímavosti nic nepřidalo. Scénář mi připomněl filmy z dob kolektivizace z přelomu padesátých a šedesátých let nebo některé druhořadé filmy ze zemědělskou tématikou z dob normalizace na přelomu let sedmdesátých a osmdesátých.

   Zítra začíná na Primě čtvrtá řada seriálu Velmi křehké vztahy/Rodinná pouta. To je jediný seriál, na který se dokážu dívat. Je to lehká koverzačka a když vynechám nějaký díl, nic se nestane.
Komentáře
[1]04.09.07 00:11:25Tenisák - www
A nejlepší je červený trpaslík
[2]09.09.07 14:36:56Pavel Šrubař - www - 
Mně to teda žádný kolektivizační film nepřipomnělo, ale možná je to záměr, evokovat v lidech vzpomínky na doby, kdy byli kolektivizováni, a hlavně kdy byli krásně mladí, stejně jako ti hvězdní herci.
[3]19.09.07 16:40:40Filip Furmanov - 
Plně s Tomem souhlasím. Dokonce by zasloužil obdiv, že tak dlouho seriál dokáže sledovat. Již před lety jsem cokoli českého odepsal, a tak vidím-li u filmu či seriálu, že je domácí provenience, předem vím, že pořad sledovat nebudu. Naštěstí existuje video a časopisy s programy televize, takže koukat je stále na co. Ba je to toho víc, než smrtelník chodící domů v 7 večer dokáže zhlédnout. Červený trpaslík je príma. Jak by ale asi vypadal, kdyby měl české autory??? Tři otazníky.
[4]21.09.07 11:40:51scarlett
Rodinná pouta jsou taková málá česká drbárnička. Nemusím vidět několik dílů a občas se s chutí kouknu, celkem se tam aspoň nějaká myšlenka sem tam objeví. Zrovna včera slova Ivany vůči sestře: žádný chlap nestojí za to, aby nás sestry rozdělil. Smysl pro rodinu mě vždycky dostane.