9. 10. 2006

116. Velká pardubická steeplechase - 2.část

09.10.2006 11:09 - 07. Zábava -trvalý odkaz

116. Velká pardubická steeplechase - 2.část

Skvělá práce sportovní redakce České televize

   Letošní Velká pardubická steeplechase byla také velkolepou televizní podívanou. To mě zaujalo daleko více.

   V době, kdy já jsem se šest let  vyskytoval každou neděli v pražské Chuchli, kde bylo i mé detašované pracoviště Výzkumné stanice pro chov koní ve Slatiňanech, se také velmi často pořádaly televizní přenosy. Technické možnosti Československé televize nebyly takové, jaké má dnes Česká televize po 25 letech. Pamatuji si tehdy první komentář dostihu Petra Vichnara. Bylo to hrozné i přes to, že Petr Vichnar byl tehdy začínající sportovní reportér. Hlavním dostihovým komentátorem byl tehdy Miograg Mertha, který trávil v Chuchli snad všechen svůj volný čas. I když koně v přenosech byli tehdy vidět lépe než pouhým okem nebo dalekohledem na závodišti, přenos byl nezajímavý, mezi dostihy byla v televizním přenosu hluchá místa. Tak to bývalo i při přenosech z Pardubic. Říkal jsem si tehdy, že by se dostihy nemusely přenášet přímo, že by stačil šikovný sestřih dostihového odpoledne.  Sestřihy se tehdy také dělaly, ale většinou to byly jen doběhy a příliš se mi nelíbily.

   Letos, 8.září, byl Petr Vichnar hlavním, tzv. studiovým komentátorem Velké Pardubické a provázel celým odpolednem spolu s MVDr. Jiřím Jandou, který je mým vrstevníkem.  Česká televize nasadila do přenosu ještě své další tři komentátory, 22 kameramanů, několik pevných malých kamer (tzv. čipů) pod jednotlivé skoky. V celém dvouatřičtvrtěhodinovém přenosu jsem nezaznamenal ani jedno hluché místo. Dostihy, které se běžely před začátkem přímého přenosu ukázala Česká televize v mezičasech ze záznamu. Ve vhodných chvílích byly připraveny krátké ukázky soutěžících koní i z jiných dostihových dnů, aby byli koně lépe představeni. Všichni reportéři byli velmi dobře připraveni, dokázali vyhledat v přímém přenosu v pravou chvíli ty odborníky, jezdce, trenéry, ale i majitele koní, kteří mohli poskytnout aktuální informaci či rozbor. Ocenil jsem také to, že lidé, pohybující se okolo koní si za ta léta zvykli na přítomnost televizních kamer a mikrofonů a naučili se zřetelněji vyslovovat.

   Celou hodinu věnovala Česká televize hlavnímu dostihu dne, 116. Velké pardubické steeplechase. Před dostihem představila většinu koní předtočenými záběry z jejich domácího prostředí, předtočenými rozhovory s trenéry, jezdci i majiteli. Velmi vylepšila grafiku. I grafické představení trasy Velké pardubické bylo vylepšené. Zajímavý byl i rozhovor s předsedou Jockey Clubu České republiky Václavem Lukou. Upozornil na to, že v dnešní  době nejsou dostihy pouze zábavou pro horních deset tisíc, že dnes vlastně existuje dostihový průmysl, který zaměstnává spoustu lidí – ošetřovatele, trenéry, jezdce, veterináře, zaměstnance pečující o dostihové dráhy a další.

    Více než vlastní dostihy jsem však obdivoval, jak se vše sportovní redakci České televize podařilo skloubit: perfektní připravené komentáře, dokonale umístěné kamery snímající dostihy, bezchybně pracující kameramani s ručními kamerami a reportéři, kteří vždy dokázali sehnat aktuální informace. Bezvadný střih a režie, které dokázaly vnést atmosféru dostihového prostředí až do pokoje. K vydařené akci přispělo i nádherné počasí, protože při slunečném počasí vynikl i krásný podzim v Pardubicích.

   Přestože jsem byl u televize sám, po skončení  přenosu jsem výkonu sportovní redakce České televize zatleskal.
Komentáře
Článek je bez komentářů

Žádné komentáře:

Okomentovat