20. 11. 2005

16. narozeniny demokracie v České republice

20.11.2005 18:51 - 06. Politika -trvalý odkaz

16. narozeniny demokracie v České republice


   V pořadu Hovorna Českého rozhlasu 2 - Praha, byla 17.11. položena posluchačům tato otázka:

Nejvíce se mi líbila odpověď pana Zdeňka Joukla z Jablonecka, kterého bych rád ocitoval, protože s tímto názorem, se kterým se ztotožňuji, se setkávám okolo sebe jen zřídka:

"Chtěl bych říci, co demokracii ruší nebo snižuje její účinnost.

Jednak jsou to stranické zájmy, které jsou často proti zájmům občanů. Absurdní je, že je to u lidí, které si sami občané zvolili. Často v těch stranických grémiích rozhodují členové stranických grémií, kteří vlastně nejsou zvolení. A oni potom dají příkaz svým poslancům a ti hlasují v Poslanecké sněmovně podle nich. Takže demokracie je tímto způsobem obcházena.

Druhým problémem je korupce, která také vlastně obchází zákony, které určují demokraticky zvolení poslanci.

Třetí problém je, že nevoliči jsou nevoliči, kteří nechápou, že volby jsou největším a nejdůležitějším projevem demokracie.

A další problém demokracie je neochota schopných a slušných lidí kandidovat ve volbách. Nechtějí se špinit kompromisy v politice a dávají potom prostor neschopným a všehoschopným kariéristům.

Další problém je neodvolatelnost politiků. To znamená alkoholik Kott stále působí v Poslanecké sněmovně - například a těch příkladů je víc.

A předposlední bod je nedostatečná prezentace programů a kandidátů neparlamentních a tedy nebohatých stran. U nás existuje takzvaná korunová demokracie, kdy vlastně rozhodují peníze ve volbách. To znamená, kdo má víc peněz, tak má větší šanci ve volbách zvítězit. Takže to neodpovídá principům demokracie.

A poslední problém jsou drogy, které se rozmáhají v naší společnosti a ty potom negativně ovlivňují rozhodování, ať už jsou to poslanci nebo  třeba i zástupci v komunální politice. Ale tam to není tak rozšířené. Z toho mám obavy, že ty drogy se rozšíří a budou ovlivňovat naší politiku.

Mělo by se zlepšit všechno, ale apeloval bych hlavně na slušné lidi, aby kandidovali do voleb, protože jinak ti voliči si nemohou vybrat z kvalitních lidí a potom třeba vůbec nejdou volit. To je taky jeden z důvodů, proč lidé nevolí. Takže já bych apeloval na slušné a schopné lidi, aby překonali ten ostych a neochotu a nebáli se toho, že politika je ušpiní, protože - jak říkával můj otec - perla zůstává i v bahně perlou."

   Velmi se mi celá úvaha pana Joukla líbí. Otázkou je, jak člověk sám pozná, že je schopný a slušný.  Nejspíš si i ti neschopní a neslušní lidé, kteří se do politiky derou hlava nehlava, o sobě myslí, že jsou schopní a slušní. A běžní voliči těžko budou věřit někomu, koho do té doby neznali, že je schopný a slušný. Zdá se mi to jako kruh, ze kterého nelze ven. Ale v zásadě byl diskusní příspěvek pana Joukla podle mě naprosto dokonalý.
Komentáře
[1]20.11.05 19:08:43Naďa Božková
já si myslím,že oni mezi sebe nikoho moc nepustí. Znala jsem jednoho velmi slušného poslance,ale tam mezi vlky,tam se to opravdu nedalo.Už tam dávno není.Demokracie?Copak u nás je nějaká demokracie?HI HI
[2]20.11.05 22:09:47Point*
Slusni a schopni?? Ti jiz davno z CSR,CSSR a CR v nekolika vlnach emigrovali. Dalsi se chystaji.Podporovat socky muze jen idiot.Lidi chteji zit, ne zivorit. Zivot je totiz kratky. Sledoval jsem adresne nemalo pripadu lidi jiz po padesatce veku, kteri vzali i mene kvalifikovanou praci a dali vlasti sbohem.Delaji v klidu za dobre penize v Anglii,Irsku (to nemluvim o USA) a o navratu neuvazuji...Nedivim se, kdo by se vracel do Kocourkova -Hulvatova, kde vladne jen zavist, nevrazivost,podvod... kazdy bozi den zacina a konci nejakym problemem...
[3]21.11.05 17:05:41jmxjmx - www - 
To Point: Proc tak pesimisticky? Vsude je chleba o dvou kurkach a i na tom Zapade je spousta zloby, nenavisti, false, arogance, korupce atd. Tady v Cechach mozna trochu vic, ale kdyz tu zijete delsi dobu tak se s tim naucite pocitat ...co Vam take zbyva, ze? :-) Ve finale je mi to jedno jestli podporuju socky v CR nebo politicky korektni pristup k mensinam v US nebo zavadeni NWO prostrednictvim drahych voejnskych misi. Myslim, ze diky JWB uz pomalu mizi vnimani zapadu jako basty demokracie a pomalu se zacina implementovat novy poradek zalozeny na neomezene moci a penezich elit.
[4]21.11.05 17:22:00budul04
V tom případě - k čemu demokracie, když se dá tak snadno negativně ovlivnit tolika možnostmi, které se budou jenom stupňovat a nebude jich ubývat? To už je lepší totalita, v ní byly tyto negativní vlivy eliminovány a výsledkem bylo téměř sterilní prostředí s latentními hříchy , které jsme si vzájemně odpouštěli, protože jsme je měli všichni.
[5]21.11.05 17:40:42mluvka Tomáš
Pro budul04 - Vaše otázka je dobrá, ale položená se šestnáctiletým zpožděním. Bohužel ani totalita není jednoznačná. Přece jen mi připadá snesitelnější žít v Jakešově totalitě než v Hitlerově totalitě či v totalitě Saddáma Husseina. Ovšem mám dojem, že mi tady v postČSSR pořád nevíme, co je to demokracie.
[6]21.11.05 23:38:32Point*
jmxjmx... Bush??, to je jen ucelovy strasak pro alibisticke a "klidkove" Evropany, kteri nemaji jiny argument ve sve socialisticke unii.Kam smeruji oni (EU) a kam USA je jasne. Vecny rival evropanum unika ve vsem a pokus o srovnani kroku je v nedohlednu.Z me strany to neni vysmech (muze mi to byt jedno) jen konstatovani nemenneho. Napada mne nostalgicka vzpominka na to, kde bylo napr. NSR, pred sjednocenim.Evropa chudne, EU se rozsiruje o staty, ktere jsou u dna. Co to nese za ovoce je videt ! Rozdeluje to lidi vice, nez sjednocuje. Protoze vse je stejne o penezich, jobech atd.Spolecna kasa neni bezedna a ti co prispivaji nejvice to nebudou delat dlouho, uz dnes jsou proti. To nemluvim o pravidlech, pro novacky, kteri nemaji ani rovne podminky po vstupu. Tohle je vsechno vas pesimismus, ne muj...Ja jen cituji fakta. Prohlednete si statistiky a kvalitni ekonomicke rozbory.(ne blaboly Sobotky CSSD)Nezavirejte oci,uroven ziti je proste diferent. A politika?? Ta vetsinu amiku nezajima...
[7]21.11.05 23:59:02Point*
Porekadlo "chleba o dvou kurkach" davno neplati, je to jen naplast na mindrak tech, co nechteji videt za "plot". Dobre vite, ze mechanikovi v CR, se zije jinak nez mechanikovi v Britanii, USA, ci Nemecku. Je to stejne jako "penize nejsou vsechno" ,sorry penize jsou vsechno bez nich neni nic, ani zdravi, ani hodnotny zivot, dokonce ani pratelstvi. Jen perspektiva bezdomovce v mrazu na ulici.Castokrat jsem napadan za sve nazory ve smyslu "ty nenavidis Cesko". Neni to pravda, ja nenavidim komunismus, socialismus a ruzne jeho odnoze, ktere u vas funguji. Stejne jako lidi, kteri mi nechteli podepsat tehdy dolozku a dodnes sedi na uradech.Nenavidim usporne balicky, neustale utahovani opasku a nejistotu, kdy mi zase co zdrazi a budu-li na to mit..kdy me soused prizabije za to, ze jsem si koupil nove auto, ci poridil stanek s obcerstvenim. Proto tu nemluvte prosim o necem podobnem jinde. Demokracie, kapitalismus se vsim vsudy (NE ten polovicni-zvlcily) totiz tady funguje trochu dele nez u vas.
[8]22.11.05 00:21:47Point*
A do tretice,.Pokud ctete nektere clanky Lebedy (bloger v penzi) mozna vam bude trochu jasnejsi jak se napr. temto starsim lidem zije. (take zestarnete!!) Presto, ze cely zivot tvrde pracovali - dreli. Pokud by mel pan Lebeda tady za sebou tolik co vykonal a napracoval, pak se dnes usmiva u krbu s nejdrazsim bourbonem v ruce v prepychovem dome a krouti nevericne hlavou nad komentari nekterych chytrych v CR... (a bude to vporadku!) I ja nevericne kroutim hlavou, nad nazory tech, kteri nevi o zivote jinde NIC (!) velmi radi poucuji a kritizuji o cem nemaji ani poneti. Je to jako kdyz vajicko poucuje slepici. Slepici, ktera nikdy nezazila totalitu, komunisticky socialismus a jine "zarucene kvalitni" experimenty KSC,jasave prvni maje, prestavby,petiletky vcetne valecne kapitulace,ponizene loajality k Nemecku atd.Desitky let v marasmu s krivou pateri uceloveho chameleona, ktery se prizpusobi vsemu.Na co vy, chcete poukazovat?? Jen menite sve vzory, bez vlastni cesty, myslenky, napadu...
[9]22.11.05 06:05:32mluvka Tomáš
pro Pointa - technická poznámka - Docela hezké články pana Lebedy si těžko někdo přečte, když on je neustále maže a svůj blog všemožně utajuje a nesnese žádný jiný názor než svůj. Jinak mi není jasné, proč by sem pan jmxjmx nemohl napsat svůj názor. On sem uvedl adresu svého e-mailu a www stránek pro možnou individuální diskusi, na rozdíl od tebe, Pointe. Můžeš mu napsat e-mail, pokud máš k tomu odvahu. -:))
[10]22.11.05 09:21:59jmxjmx - www - 
To point: docela se nam z toho rozjela hezka diskuze :-) Jeste k vasim prispevkum...Jirka Bush je skutecne strasakem, ale ne strasakem pro alibisticke Evropany ale dle, meho nazoru, strasakem pro vsechny rozumne lidi. Viz jeho dobrodruzstvi v Iraku a Afganistanu (bez hmatatelnych vysledku) nebo enviroment policy (Kjoto). Co se tyka hospodarstvi je USA jasne v cele pred Evropu v tom s vami souhlasim, otazka je jak dlouho to bude trvat. S jejich vydaji prave na "humanitarni" mise, stavem hospodarstvi, zadluzenosti vuci Cine a ilegalni imigraci se to muze pekne rychle zmenit. Zatim jsou ale asi nejlepsi to je bez diskuze. Jinak jeste k EU ... mate pravdu stava se z toho moloch, ktery nebude asi brzy moc akceschony. Zrejme bude asi hodne doplacet i na prijimani novych chudych clenu... jedinou nasi nadeji je asi to, ze se politici vcas vzpamatuji a zacnou zavadet nejaka rozumna pravidla pro fungovani (teba prave odstraneni pozitiv. diskriminace, ktera je tak oblibena v USA)...
[11]22.11.05 09:31:27jmxjmx - www - 
To prislovi o chlebu o dvou kurkach zni sice mozna trochu staromodne a hloupe, nicmene si potrad myslim, ze plati. Automechanikovi se sice v Nemecku (USA, GB atd.) mozna zije lepe nez v CR, ale i v Nemecku se musi sakra otacet, aby prezil a ne jen flinkat. Sice zije mozna ve vyspelejsim a demokratictejsim systemu ale na jeho urovni vnimani je to porad jen o tom prijit do dilny, navlict ty monterky a zacit makat. Jeste bych taky napsal par slov o systemu: jak se rika "There is no silver bullet." takze ani kapitalismus, byt ten americky s dlouhou tradici nepovazuji za samospasitelny system. Nekdo ma stesti a nekdo ne. Jsou lidi, kterym se dari a jsou lidi, kterym se nedari z ruznych duvodu. Rozhodne neplati ani v kapitalismu ze snaha a schopnosti = uspech. Pravidla souteze v systemu jsou mozna nastaveny tak, ze ma sanci vetsi mnozstvi lidi, ale porad tu jsou ti co neuspeji (ne treba diky vlastni chybe).
[12]22.11.05 09:38:59jmxjmx - www - 
Jeste k tou p. Lebedovi. Neznam ho, jeho blog jsem necetl ale rozhodne nesouhlasim, ze by se mel v kapitalismu automaticky dobre. Mam to stesti, ze pracuju pro jednu z global companies v CR se zahranicnim vedenim. Podminky tady jsou v porovnani s ostatnimi podniky velmi dobre. Nicmene plati, ze hlavni jsou penize tzn. zadna ucta k cloveku, respekt, soc jistoty neexistuji. Nez se clovek nadeje muze vyletet behem 5 min a je uplne jedno co pro firmu udelal nebo ne. Jen se znelibite rediteli nebo viceprezidentovi a jaky jste byl. Muzete byt pracant jako remen, ale mit sarkastickou poznamku treba na reditele nebo viceprezident a nestekne po vas ani pes. Vse radne prikryte personalnim oddelenim a partou pravniku dokazat cokoliv. A to ani nemluvim o pravidelnych skolenich, kde vam vymyvaji mozek (cpou do hlavy nesmyslne firemni hodnoty) atd. Do te doby nez jsem prisel jsem sem si od revoluce rizene nezaskandoval ;-) Takze asi tak. (nejak jsem se rozepsal, doufam, ze me to nebude stat misto
[13]22.11.05 12:24:44Point*
Tome,mejly nerozdavam na potkani (uz i tak nestiham odepisovat :)) to jedna vec a druha, za ten cas co "obcas" neco pisnu jsem prosel mnoha jinymi diskusemi, tolik k obavam ;))))) Pisu zamerne sem, aby tady nejaka diskuse vubec probehla. Ta majlova asi nebude pro ctenare zabavna, kdyz ji neuvidi... K jmxjmx... 1)Amerika ma dostatecne rezervy, ale to neni to hlavni. Dulezitejsi je, aby vice nez po USA lidi pokukukovali po vlastni zemi, kde maji co napravovat a budovat. Kazdopadne pokud by se neco stalo s Americkou ekonomikou, prvne pujde srat ta nemecka, resp. evropska... 2) ...ano, je to o tom sakra otaceni, ale za penize, ne za almuznu... 3)Nikde jsem se nezminil, ze by se mel nekdo automaticky dobre, psal jsem ,ze by L. sklizel jine ovoce za svoji celozivotni drinu.... Mel jsem moznost porovnavat, kdyz ostatni byli jeste za plotem,oponou jak chcete. jak v kapit. evrope tak nyni v zamori. Zatim mi vyslo to zamori sumasumarum nejlepe.Ja jsem spokojen. At se dari i vam...Good Luck
[14]23.11.05 15:33:00mluvka Tomáš
Pro Pointa - Milý Pointe, já ti taky přeju, aby ses měl v Americe dobře. Ale protože se tam při svém zdravotním stavu už asi těžko budu stěhovat za moře, jsem rád, když mé články čtou spíš lidé, kteří těch pár let, co snad ještě budu na živu, hodlají svůj život také žít v České republice - se všemi klady i zápory.
[15]23.11.05 16:10:48Point*
Mozna by ti Tome vyhovovalo, aby te cetli-komentovali jen prazaci, lepe asi primo z tve ctvrti, nebo nejlepe tleskalo osazenstvo jen vaseho cinzaku...ok, budiz tma ;)))
[16]23.11.05 21:23:06mluvka Tomáš
Pro Pointa - No, máš pravdu, Pointe, neškodilo by, kdyby si mé články občas přečetli obyvatelé našeho činžáku - pochybuji však, že by tleskali. Ale oni se internetem asi moc nezabývají.Tady u nás na Vinohradech je největší úspěch, když se sousedé na schodech pozdraví. Jenže občas mám dojem, že ani číst neumí, i když tu máme jednoho docenta matematiky, jednu psycholožku a také docela bohaté majitele domů. Ale taky tu máme myče oken, invalidní i starobní důchodce a bydlívaly tu také prostitutky (momentálně nikoli) a Ukrajinky. Sousedy tady příliš velké přátelství nespojuje.

Žádné komentáře:

Okomentovat