19. 12. 2005

Bezpečnostní agentury

19.12.2005 11:26 - 03. Lidé -trvalý odkaz

Bezpečnostní agentury


   Dnešním tématem na stanici Praha - Český rozhlas 2  jsou bezpečnostní agentury a zkušenosti lidí s nimi.

   V Hovorně v 9,30 hod volalo několik posluchačů. Většina se soukromými bezpečnostními agenturami neměla žádné zkušenosti, ale ti, co se s nimi již na vlastní kůži setkali, měli zkušenosti většinou záporné. Volala paní, myslím z Brna, a řekla, že ji pracovníci bezpečnostní agentury přepadli v jejím bytě. Později se dověděla, že tato agentura přepadá občany na žádost jiných občanů. Policie prý její případ odložila.  Jiný pán sděloval, že soukromé bezpečnostní agentury byly po roce 1989 zakládány vyhozenými příslušníky ministerstva vnitra a aby ušetřily, zaměstnávají buď lidi bez vzdělání nebo i lidi s kriminální minulostí, kteří jinak nemohou najít zaměstnání. Volalo však i několik pánů, kteří patrně sami byli u soukromých bezpečnostních agentur zaměstnáni a mluvili o tom, že s nimi zaměstnavatelé jednali velmi špatně.

   Téma dne o soukromých bezpečnostních agenturách bude pokračovat na stanici Praha také dnes po 16 hodině v pořadu "Káva o čtvrté", kde se k této problematice mají vyslovit odborníci.

   Říkal jsem si, že je dobře, že se zatím o podobných problémech může hovořit otevřeně, i když se nic nevyřeší. Lidé si uvědomí, že i někdo jiný má podobné zkušenosti a že tudíž ti, kdo by měli bezpečnost chránit, ji spíše ještě ohrožují. Zatím existuje aspoň svoboda slova, může se o tom hovořit.

   Že by tomu tak opět v budoucnu nemuselo být, to jsem si uvědomil večera při poslechu pořadu "Kolonáda" na téže stanici. To je pořad, v němž pan Tomáš Černý představuje pořady příštího týdne. Pan Černý se zeptal redaktorky Stáni Dufkové, zda se neobává návštěvy ředitele Národní galerie Milana Knížáka v pondělním pořadu "Setkání" po jedenácté hodině. Paní Dufková příliš otázku nepochopila a pan Černý se zeptal, zda se paní Dufková neobává, že poněkud nekonvenční člověk Milan Knížák řekne v pořadu něco, CO SE DO RÁDIA NEŘÍKÁ. To ve mě docela zatrnulo - redaktor veřejnoprávního rozhlasu se domnívá, že ředitel prestižní instituce, jakou je Národní galerie řekne něco, co se veřejně neříká!

   Proto jsem rád, že zatím se ve veřejnoprávním rozhlase může říkat to, že je možné, aby soukromá bezpečnostní agentura zaměstnávala lidi s kriminální minulostí a že i zaměstnanci soukromých bezpečnostních agentur mohou do rádia říci, že šéfové těchto agentur s nimi jednají špatně. ZATÍM se to může říkat veřejně.

Pořad "Hovorna" z 19.12.2005 možno přehrát kliknutím ZDE.
Komentáře
[1]20.12.05 15:33:54NadaBožková
A co v Brně?Sáhneme jen po jednom případu.Před několika lety ještě existovala Agrobanka. I ztratil se tam milionek. A kdo ho ukradl?No přece pracovník bezpečnostní agentury.Zatím ještě můžeme říkat skoro všechno,ale obávám se,že za chvíli tomu tak opravdu nebude. Nasadí na nás takvé nové estébáčky.Budou se jmenovat sice úplně jinak,ale budou.

Žádné komentáře:

Okomentovat