28. 7. 2005

Čábři - 2.část

28.07.2005 18:28 - 04. To, co jsem napsal jinde -trvalý odkaz

Čábři - 2.část

(19.2. 2005 0:05:50)

   Dlouhý úvod jsem napsal proto, abych se nyní mohl dostat ke kratší podstatě článku. Z předchozího života majitelů Fortuny vyplývá, že ji nezaložili jen proto, že by chtěli zbohatnout - i když vlastně podstata sázení o ničem jiném není. Ti pánové měli určitého koníčka, kterého realizovali pro svou zábavu i v dobách nepříznivých a nová doba jim umožnila tento svůj zájem plně realizovat. Připomnělo mi to dobu v roce 1990, kdy se do Československa vraceli různí emigranti a přijížděli sem i cizí podnikatelé a dívali se na náš stát zcela jinýma očima než my. V hlavě mi utkvělo jedno poznání úspěšného zahraničního podnikatele, který řekl: "Rozdíl mezi mou a vaší prací je ten, že vy chodíte do nezajímavého zaměstnání, kde vás špatně platí za špatně odvedenou práci a vy potom to málo peněz, které jste si vydělali, utrácíte za drahého koníčka, kterým se zabýváte ve volném čase. Já dělám práci, která je mým koníčkem a realizací svého koníčka vydělávám slušné množství peněz".
  
   Dnes mnoho lidí přemýšlí o tom, jak vydělat velké množství peněz. Většinou je to bez ohledu na cokoli. Mohla by to být práce nezábavná, neužitečná, hlavně dobře placená. V tom případě by snad bylo nejlépe vyloupit bohatou banku. Existuje jistě  řada zaměstnání, kde je možné vyniknout jako jednotlivec. Řekl bych, že daleko více zaměstnání je takových, kde práce je prací týmovou a chtít za každou cenu ukázat, že já jsem z vás ten nejlepší, je naprosto zbytečné. Bývá uváděn například chirurgický operační tým, kde sice jistě hodně záleží na hlavním operatérovi, ale pokud nepracují dobře všichni členové týmu, nemůže být výsledek perfektní. Stejně je na tom i práce divadelní. Herci musí být sehraní, ale i práce profesí, které nejsou vidět - technika, kostýmy, masky - vše musí utvářet výslednou práci.

     Ovšem to, co v životě většinou chybí, jsou čábři. Lidé, na které je možno se absolutně spolehnout, lidé, kteří pracují pro stejnou myšlenku. Lidé, kteří z hlediska života nejsou ani nadřízení, ani podřízení, lidé, kteří jsou dokonalí partneři. A to hlavně charakterově. Dnes se často stává to, že jeden člověk táhne tým. Pracuje víc než ostatní. Ti mu sice posměšně říkají workoholik, ale často jeho nadšení pro práci využijí, aby sami nemuseli tolik pracovat.

  Shora uvedený příklad čábrů ze sázkové kanceláře je pro mne poněkud zvláštní. Nepovažuji činnost sázkových kanceláří za něco, co by pro svět bylo nezbytné. Je komické říci, že ti, kteří provozují sázkové kanceláře, to nedělají pro peníze. Přesto je zajímavé, že čtyři pánové, kteří se sešli při založení sázkové kanceláře Fortuna, to udělali hlavně proto, aby zrealizovali své hobby, svůj sen. Nevěděli v první chvíli, zda se jim to povede. Dělali to proto, že oni chtěli, nikdo je k tomu nenutil. Znali se před tím dlouhá léta a vyzkoušeli si, že se na sebe mohou spolehnout. Na rozdíl od jiných zbohatli prací. Většina prací a povolání je takových, že se na nich nedá zbohatnout. Z hlediska společenského jsou i daleko užitečnější než sázková kancelář. Lidé je však dělají z nechutí. Chybí jim v životě čábři.   A takoví lidé by nebyli spokojeni, ani kdyby provozovali sázkovou kancelář. Někomu to bude připadat směšné, ale já lituju, že jsem v životě žádné čábry nepotkal.
Komentáře
[1]29.07.05 10:10:21Jiri Pallas
Kazdy at se zivi jak umi, ale Fortuna je vedle Sazky nejspise jednim z aktivnich lobistu, kteri se snazi zastavit moznost volneho trhu v oblasti sazeni.
[2]29.07.05 10:44:37Petacchi - www - 
Přemýšlím jestli někdo z mých známých je čábr. Myslím si, že mnoho lidí jsou čábři jen zčásti. V něčem jsou naprosto spolehliví, ale v jiné části života se chovají zmateně nebo neuváženě. Do téhle kategorie jsem zařadil i sám sebe. Poločábr. :))
[3]29.07.05 13:22:50mluvka Tomáš
Poločábr neexistuje, milý Petacchi. Čábr je člověk, na kterého se můžeš spolehnout vždy. Když padáš dozadu, viš, že tě chytne. Ovšem to samé musíš být ty vůči němu. Jinak nejste čábři.

Žádné komentáře:

Okomentovat