10. 11. 2007

Charta práv novinářů na volné noze Mezinárodní federace novinářů (IFJ)

10.11.2007 09:04 - 09. Klub volných novinářů -trvalý odkaz

Charta práv novinářů na volné noze Mezinárodní federace novinářů (IFJ)

1. Každý novinář na volné noze má právo být členem syndikátu a pokoušet se v rámci kolektivních vyjednávání zlepšit situaci svou i ostatních novinářů. Novináři na volné noze a jejich syndikáty by měli mít právo navrhovat tarify a kolektivní ujednání, aby posílili solidaritu ve svých řadách stejně jako mezi novináři na volné noze a osobami  v zaměstnaneckém poměru.
2. Každý novinář na volné noze by měl požívat stejná profesní práva jako osoba v zaměstnaneckém poměru, stejně jako práva na informace, ochranu zdrojů a etických norem.
3. Každý novinář na volné noze má právo těžit z výhod formulovaných písemně  v pracovní smlouvě. Každý má právo, aby s ním bylo nakládáno jako s rovnoprávným partnerem.
4. Každý novinář na volné noze má právo požívat autorská práva. Všichni novináři  na volné noze by měli požívat stejných nezcizitelných morálních práv. Novináři na volné noze by měli mít právo domáhat se kolektivních úmluv týkajících se jejich autorských práv.
5. Každý novinář na volné noze má právo vybrat si tu formu práce, která mu  s ohledem na jeho status nejlépe vyhovuje. S každým novinářem, který má jen zdánlivě status novináře na volné noze či ten, kterému byl tento status vnucen, a je tedy osobou vykonávající závislou činnost, by mělo být nakládáno jako s osobou v zaměstnaneckém poměru a měl by tedy mít právo na výhody s tím spojené.
6. Každý novinář na volné noze by měl v ohledu na sociální zabezpečení požívat stejnou ochranu jako osoby v zaměstnaneckém poměru:
a) zabezpečení pro případ nemoci
b) důchod v rámci režimu běžného v dané zemi
c) zabezpečení pro případ nezaměstnanosti
d) mateřské dávky odpovídající zabezpečení osoby v zaměstnaneckém poměru.
7. Každý novinář na volné noze má právo na to, aby s ním bylo nakládáno jako  s rovnoprávným partnerem a aby pobíral náležitou mzdu. Tím, že nebude nabízena levnější pracovní síla, se posílí také pozice personálu v zaměstnaneckém poměru. Patří sem i právo - pro případ, že novinář na volné noze bude poslán na nebezpečnou misi - na stejné školení, pojištění a zabezpečení jako v případě osob v zaměstnaneckém poměru.

Přijato na výročním zasedání IFJ 9. dubna 2006 v Bledu

Komentáře
Článek je bez komentářů

Žádné komentáře:

Okomentovat