31. 8. 2005

Chléb a hry

31.08.2005 19:11 - 07. Zábava -trvalý odkaz

Chléb a hry

české reality show nastavují zrcadlo české povaze

   Sledování obou soukromých televizí trhalo tento týden rekordy. Více než dva miliony lidí sledovalo chování více než dvaceti lidí, kteří se dobrovolně nechali zavřít do dvou speciálních domů a 100 dní čeká, kdo si z nich bude moci odnést  10 či 11 milionů.  Dva miliony lidí s napětím čeká, kdo z těch dvaceti lidí se půjde osprchovat nahý, či kdo se s kým pohádá. Po týdnu už vznikla ve vile Primy ponorková nemoc. Hoši chodí plakat do takzvané zpovědnice, stěžují si na nesnesitelné chování svých spolutrpitelů a vyznávají lásku svým partnerkám, které na tři měsíce opustili kvůli vidině závratné finanční částky. Dozvídáme se, že mladý muž, pro kterého je rodina všechno, je obžalován z neplacení výživného a že dluží svým dětem na výživném 40 tisíc. Jiný mladý muž pláče před televizní kamerou a přes televizi slibuje své partnerce, že se s ní po jedenáctiletém soužití ožení.  Svou odvahu projeví tím, že se při tanci pod dohledem televizních kamer svlékne donaha.

                   
Čekání na 11 milionů je zkrátka nesnesitelné, i když člověk čeká v luxusně  zařízeném obydlí a šampaňské teče proudem.

   Jakpak by asi tito lidé čekali na záchranu v zatopeném New Orleansu na střeše auta s vědomím, že pokud se jim vůbec podaří přežít, nebudou mít nejenom žádné peníze, ale dokonce ani nebudou mít kam se vrátit?

            Statisíce lidí posílají SMS zprávy v hodnotě 6,80 Kč, aby podpořili svého favorita v reality show.  Vítěz dostane 11 milionů, ale na projektu se uživí daleko víc lidí, protože celý projekt přijde na 150 milionů. Přitom diváci neuvidí nic víc než co by mohli zažít ve vlastním bytě. Jen ve vlastním bytě by je nečekala vidina 11 milionů.

      Vzdáleně mi to připomnělo americký film z roku 1969 "Koně se také střílejí" s Jane Fondovou.  Jenže tam šli lidé do tanečního maratonu jen proto, že neměli možnost si v širém okolí vydělat žádné peníze. V soutěži "Vyvolení" si možná horník Emil přemýšlí, že jeho důl bude možná v nejbližší době uzavřen a barová tanečnice Regina si uvědomuje, že její věk se blíží třicítce a na její místo možná majitel baru brzy přijme mladší dívku. V reality show oba aspoň na chvíli uniknou za své reality.  Ze své reality uniknou aspoň na chvíli i statisíce lidí po celé republice.  Smutné je, že lidi uspokojí pohled na intimní okamžiky jiných. Divák je spokojen, že je to zadarmo, že nemusí ani navštívit erotickou videopůjčovnu, kam by se sám styděl jít. Těch dvacet lidí se nestydí odhalit svou nahotu a to jak nahotu tělesnou, tak i duševní a televizní manažeři se nestydí dnes už na obrazovce ukázat cokoli, co jim přímo nezakáže zákon a v čem vidí za vyšší sledovaností i ohromující zisk z reklam.
   A to jsme všichni Češi. Blížíme se přece světu.  A pořady typu Big Brother přece měly ve světě už přes sto cyklů! Bohužel se blížíme světu jen v těch méně morálních oblastech. Národ dostane hry, protože chleba bude stále ubývat.
Komentáře
[1]01.09.05 20:03:21iris - 
Ano, ale televizni manazeri to zarazuji na program proto, ze se na to lide chteji divat. Intelektualove si muzou rikat, ze je spolecnost zvracena, ale bylo by lepsi, kdyby se neco takoveho nevysilalo? Bylo by lepsi namlouvat si, ze jsou lide mravnejsi a kulturnejsi, nez doopravdy jsou. Tak at to sleduji. Treba se potom aspon nekteri z tech divaku zamysli nad tim, na programy jake urovne se to divaji.
[2]01.09.05 22:49:12mluvka Tomáš
Televizní manažeři to dělají správně. Jejich cílem musí být uživit komerční stanici. Diváci se nezamyslí nad ničím. mohu jen zopakovat to, co jsem napsal v článku: --- Divák je spokojen, že je to zadarmo, že nemusí ani navštívit erotickou videopůjčovnu. ----- A to je právě to smutné. Ukazuje to kulturní úroveň národa, ale i to, čemu jksou lidé ochotni věnovat hodně času ze svého volna. Také by se TEORETICKY mohlo stát, že by se na pořad dívalo jen několik tisíc lidí. To by ho pak manažeři rychle stáhli z vysílání. Ale právě to se nestane.
[3]06.09.05 16:03:21Point*
Uboha "show"...

Žádné komentáře:

Okomentovat