1. 1. 2007

Dobrý a špatný dirigent

01.01.2007 22:41 - 06. Politika -trvalý odkaz

Dobrý a špatný dirigent


   Už patnáct let vysílá Česká televize na Nový rok před polednem novoroční koncert Vídeňské filharmonie. Na programu jsou vždy populární skladby rodiny Straussů, případně některých jejich současníků. Tak tomu bylo i letos. Valčíky, polky, mazurky a pochody se střídaly ve vyprodaném Zlatém sále vídeňského Spolku přátel hudby. Každý rok řídí tento koncert jiný dirigent. Letos ho řídil 71 letý Zubin Mehta, za posledních 17 let už po čtvrté. Novoroční koncert sleduji už řadu let. vždycky je to pastva pro mé uši i oči. Rakouská televize ORF doplňuje koncert i dotáčkami baletu a ukázkami nádherné architektury, květin i rakouské přírody.

   Kdo jiný by  měl lépe hrát vídeňské valčíky než vídenští symfonici. Dalo by se říci, že to je pro ně rutinní záležitost, přesto se o dirigování tohoto prestižního koncertu ucházejí nejlepší světoví dirigenti.

    Přenos novoročního koncertu se časově kříží s vysíláním novoročního projevu prezidenta České republiky. Novoroční projev prezidenta si také nenechávám ujít. Tentokrát jsem nemusel přerušovat poslech koncertu, ale na projev prezidenta Václava Klause jsem se mohl podívat díky moderním internetovým technologiím až ze záznamu a po chvíli jsem si mohl   text novoročního projevu prezidenta Václava Klause přečíst.

   Prezident Klaus nebyl s děním v České republice spokojen.
Řekl: „K nalezení cesty vpřed jsem se snažil přispět, ale prezident republiky není monarcha tahající z Hradu za politické nitky.“

   Za chvíli dodal: „Nelámejme nad politikou a politiky hůl, neboť i pro nás platí to, že každá země má jen takové politiky, jaké si zaslouží.“

   Jako by politiky včetně sebe sama omlouval. ještě pod vlivem krásné hudby  vídeňských symfoniků jsem si uvědomil, že práci prezidenta je s určitou nadsázkou možné srovnat s prací dirigenta symfonického orchestru. Dirigent zpravidla orchestr nesestavuje, pracuje s hotovým tělesem. Aby byl výsledek jeho práce dobrý, musí sladit hru všech sekcí i sólistů. Nemůže však učit jednotlivé hráče hrát na nástroje, ani se jako ředitel orchestru nezabývá technickými otázkami jako jsou termíny vystupování orchestru, zajištění dopravy, financí a podobně. Jistě však nemusí s orchestrem pracovat, pokud ho nepovažuje za kvalitní.

   Prezident je takovým dirigentem na politické scéně. Neměl by jí nařizovat, ale měl by přispět k jejímu sladění natolik, aby fungovala. Nemůže si do politického orchestru vybírat jednotlivé sekce (politické strany). Jejich počet a velikost určí ve volbách občané – voliči. Prezident by měl přispět k tomu, aby politický orchestr hrál podle partitury, kterou napsal autor – obyvatelé. Na rozdíl od dirigenta nemůže jít prezident hrát s jinou politickou scénou. Není-li politický orchestr, který má řídit kvalitní, měl by co nejrychleji přispět k jeho rozpuštění a tvorbě jiné partitury. Nemůže však omlouvat chyby orchestru, který neumí hrát. Může sám odejít nebo vrátit partituru k přepracování. Výrok „nelámejte hůl nad špatným orchestrem“ nic neřeší.

   Pokud orchestr hraje na koncertě špatně, je za nastudování odpovědný dirigent. Novoroční koncert však nastudoval dirigent Zubin Mehta excelentně. Dostalo se mu velkých ovací. V závěru koncertu přivítal do Evropské unie  dva nové členy – Bulharsko a Rumunsko.

   Přivítání nových členských států EU bylo to jediné, co měli při novoročním vystoupení Mehta a Klaus společné. V ostatním se lišili. Za Mehtu mluvila práce. Klaus jakoby říkal: já jsem skvělý dirigent, ale orchestr je slabý a partitura je špatná.
Komentáře
Článek je bez komentářů

Žádné komentáře:

Okomentovat