17. 6. 2008

Etika a vedení Syndikátu novinářů ČR - 1.část

17.06.2008 21:25 - 09. Klub volných novinářů -trvalý odkaz

Etika a vedení Syndikátu novinářů ČR - 1.část

   Ve středu 11.6. 2008 uspořádal Syndikát novinářů akci pod názvem „Deset let Etického kodexu. Na pozvánce ji vedení syndikátu nazvalo konferencí.  S tímto významem jsem vložil anotaci na stránky KVN – viz odkaz ZDE .
   Jak se však v průběhu akce ukázalo, nejednalo se o žádnou novinářskou konferenci, ale pouze o veřejnou nahrávku pořadu redaktora Českého rozhlasu 6 a místopředsedy Syndikátu novinářů Radka Kubička. Jsem na rozpacích, mám –li nadále ony tři hodiny nazývat konferencí či veřejnou nahrávkou. Budu proto používat neutrální název akce.
    Jako červená nit probíhalo akcí konstatování přednášejících i pozvaných panelistů, že sál je téměř prázdný a žádní novináři že se nedostavili.  Nejspíš bych se také nedostavil, kdybych tři dny před akcí neobjevil upozornění na stále nepřehledném webu Syndikátu novinářů.
(Dnes, tj. 15.6.2008, už jsem tam ono upozornění nenašel). 
   Akce začala velkým moderátorským prohřeškem Jana Punčocháře, který zcela opominul, že program má začít vystoupením předsedy Syndikátu novinářů České republiky Miroslava Jelínka (stojícího vedle něj) a rovnou předal slovo druhé v pořadí Barboře Osvaldové. Barbora Osvaldová ho na chybu upozornila a Jan Punčochář svou chybu napravil přezíravým konstatováním: „Diskusi bude sestřihávat kolega Kubičko a ten odstraní všechny prohřešky moderátora, kterých bude ještě mnoho.“
Miroslav Jelínek hovořil o historii Etického kodexu Syndikátu novinářů ČR.
„Další výskyt vzniku kodexu se pak odehrával hlavně v soutěži různých textů a návrhů z jednotlivých regionů, redakcí a klubů“, řekl Jelínek. „Nakonec jsem text kodexu Syndikátu novinářů napsal sám v noci z 13. na 14.června  a valná hromada jej 18.června 1998 v plném rozsahu schválila.“
 
předseda SN ČR Miroslav Jelínek shrnuje desetiletou existenci etického kodexu
klikni - 2.část
Komentáře
Článek je bez komentářů

Žádné komentáře:

Okomentovat