17. 6. 2008

Etika a vedení Syndikátu novinářů ČR - 4.část

17.06.2008 22:10 - 09. Klub volných novinářů -trvalý odkaz

Etika a vedení Syndikátu novinářů ČR - 4.část

  Na webu SN ČR se bez souvislostí objevilo (podle mne) poněkud zvláštní Prohlášení předsedkyně Komise pro etiku při Syndikátu novinářů ČR k desátému výročí vzniku Etického kodexu
     
Chápu úlohu bulvárních médií v České republice. Je podobná, jako bulvárních médií v dalších demokratických státech. Předpokládám ovšem, že stejně bude chápat mediální scéna i čtenáři, diváci a posluchači úlohu Komise pro etiku při Syndikátu novinářů ČR. Komise pro etiku nemůže rezignovat na své základní principy. Pokud je porušováno právo kohokoli na soukromí, pokud jsou porušována práva dětí a dalších osob, které nechápou, že se ocitly v zájmu médií, musí jejich zájmy hájit Komise pro etiku. Etická pravidla jsou ale dvojsečná. Novináři mohou pravidla etiky dodržovat. Pokud čtenáři, posluchači a diváci nedají jasně znát, že s bulvárními informacemi nesouhlasí, a nepřestanou podobné tiskoviny kupovat a sledovat, je obecné rozhořčení jen pokryteckou reakcí.
Doc. PhDr. Barbora Osvaldová
předsedkyně Komise pro etiku při SNČR
      

   Tohle prohlášení chápu zjednodušeně tak, že za to, co a jak publikují média, mohou čtenáři.  Připadá mi to, jako kdyby někdo napsal, že pacient zemřel, protože si vybral špatného lékaře. Lékař by se mohl ze špatné léčby a smrti pacienta vyvinit tím, že kdyby k němu pacient nešel, mohl být ještě na živu.
   Mohl bych tento článek skončit slovy Jana Punčocháře, která zazněla i v Kubičkově sestřihu:
      
„Přemýšlím, že bych sem měl dát nějaký předěl, říci: tolik depresivní konec.  Za padesát let, až se trochu posune česká společnost, se tu sejdeme někteří mladší znovu. Některé starší sem přineseme v urně, aby si poslechli, jak daleko jsme se mezitím dopracovali.“
      

   Tak nashledanou v urně, pane Punčocháři! Doufám, že se za padesát let nedopracujete na předsedu Syndikátu novinářů ČR.
 Tomáš Němec
Klub volných novinářů, Praha
tomuv.denik(zavináč)seznam.cz

http://tomuv.denik.sblog.cz/klub_volnych_novinaru/
 
Kubičkův sestřih nahrávky si můžete poslechnout v pořadu Média v postmoderním světě ze dne 13.6.2008 ze zvukového archivu Českého rozhlasu.
Psáno pro web Klubu volných novinářů Syndikátu novinářů České republiky.

Komentáře
Článek je bez komentářů

Žádné komentáře:

Okomentovat