12. 5. 2006

Jak já vidím, že Aleš Cibulka už nemoderuje pořad "Jak to vidí..." - 2.část

12.05.2006 19:34 - 08. Volba ředitele Českého rozhlasu -trvalý odkaz

Jak já vidím, že Aleš Cibulka už nemoderuje pořad "Jak to vidí..." - 2.část


Daniela Drtinová, redaktorka České televize: Pane řediteli, nevycházíte skutečně politikům, zvláště před volbami až příliš vstříc? Je pravda, že existuje interní předpis, podle kterého se mají redaktoři a moderátoři chovat k politikům „vstřícněji“?

Jiří Vejvoda, ředitel ČRo2-Praha: Existují předvolební pravidla, která nic neříkají o vstřícném chování, říkají o tom, že máme proporčně dávat prostor politikům a stranám. Můžeme možná považovat leccos v této zemi poťouchlé a potměšilé. Já uvedu dvě věty z programových zásad BBC, o kterých  asi nebudeme pochybovat: „Jestliže se host uchýlí k útočnému komentáři, je povinností tazatele uvést věci na pravou míru, dokonce se případně od tohoto komentáře jménem vysílatele distancovat. Nestane-li se to, musí následovat omluva.“

Daniela Drtinová, redaktorka České televize: Pane řediteli, a existuje v Českém rozhlase tento interní předpis?

Jiří Vejvoda, ředitel ČRo2-Praha: Myslíte jaký předpis?

Daniela Drtinová, redaktorka České televize: O tom, aby aby se tři měsíce moderátoři chovali k politikům poněkud jinak než v jiném období, aby byli vstřícnější?

Jiří Vejvoda, ředitel ČRo2-Praha: Existují předvolební pravidla vysílání, která jsou běžně k dispozici, která říkají že...

Daniela Drtinová, redaktorka České televize: A platí po celý rok, nebo jenom před volbami?

Jiří Vejvoda, ředitel ČRo2-Praha: Předvolební je předvolební. Samozřejmě, že ano. Ve kterých máme především dbát na to, aby politické strany dostávaly adekvátní prostor.
   

Česká televize předložila divákům krátký zvukový záznam, kde Y. Přenosilová říká:

Pan Paroubek, jak říkám, si trochu hraje na Mussoliniho, ale to mu myslím spíš uškodilo než aby mu to přidalo.

Jak však zněla tato věta v kontextu, v němž ho paní Přenosilová pronesla? Ve chvíli, kdy tento článek píšu, si celý pořad „Jak to vidí Yvonne Přenosilová“ z 28.4.2006   může čtenář mého článku osobně poslechnout z archivu Českého rozhlasu. Pro ty z vás, kteří nemají tu možnost nebo nechtějí zmíněnou pasáž vyhledávat, jsem ji opsal a to i s návazností na přechozí téma pořadu. Tato návaznost je na hodnocení výroků paní Přenosilové a pana Cibulky zásadní.

   Předchozí téma pořadu bylo o tom, zda je výhodné pro Čechy pracovat v zahraničí. Bylo to i téma dne na stanici Praha. Yvonne Přenosilová hovořila o tom, že i západní země jsou v pracovní krizi a že zájemce o práci i z řad vysokoškoláků mohou třeba 3 roky mýt nádobí než naleznu jinou pozici. V Německu jezdí zaměstnanci denně i 100 km do práce.


klikni – 3.část
Komentáře
Článek je bez komentářů

Žádné komentáře:

Okomentovat