12. 5. 2006

Jak já vidím, že Aleš Cibulka už nemoderuje pořad "Jak to vidí..." - 6.část

12.05.2006 19:47 - 08. Volba ředitele Českého rozhlasu -trvalý odkaz

Jak já vidím, že Aleš Cibulka už nemoderuje pořad "Jak to vidí..." - 6.část


   V pořadu Události, komentáře se moderátorka Drtinová snažila přesvědčit ředitele stanice Praha Jiřího Vejvodu, že pořad „Jak to vidí...“ je typ odlehčeného pořadu, zatímco pan Vejvoda jí sděloval, že to je pořad vážný, nehumorný. Paní Drtinová to stále nechtěla přijmout.

   Považuji za zcela nepochybné, že Aleš Cibulka chtěl o volbách v pořadu „Jak to vidí...“ mluvit s Yvonne Přenosilovou odlehčeně.  Je otázkou, zda v tomto předvolebním období téma zvolil vhodně. Na druhé straně, koho by měl tento mladý hoch brát za novinářskou autoritu, když ne dlouholetou redaktorku Svobodné Evropy, která by měla znát pravidla novinářského řemesla daleko lépe? Myslím, že právě paní Přenosilová měla upozornit Aleše Cibulku, že téma hodnocení politických stran humorným způsobem není v tomto předvolebním období vhodné. Především paní Přenosilová nevystupovala v Českém rozhlase jako dobrý rozhlasový profesionál. U jiného hosta, který se rozhlasovou profesí neživil tak dlouho jako paní Přenosilová, by to šlo přehlédnout, ale u ní ne. Nemusí mít ráda Stranu zelených, ale jestliže v době volební kampaně o ní tato profesionální rozhlasová redaktorka řekne -

„Já si myslím, že většina z nás má jasno. Čili teď se do těch zajetých partají dostala Strana zelených, kde nesmírně charismatický mladý pán vypráví o tom, jak zvelebí tuto zem. Já myslím, že on má k těm zelenejm asi takový vztah jako já ke svým kytkám. Já jsem dosud zahubila všechny, které jsem měla.“

-          je to dost napováženou.
  
   Zajímavý byl i výrok ředitele Jiřího Vejvody v pořadu „Události, komentáře“:

„Existují předvolební pravidla vysílání, která jsou běžně k dispozici“

  Pan ředitel rozhodně neměl říci, že tato pravidla jsou běžně k dispizici, ale že s těmito pravidly byl svými nadřízenými pan Cibulka seznámen. Ale možná, že pan Cibulka s těmito pravidly nebyl seznámen a ani o nich třeba nevěděl. Jako inteligentní člověk, autor knih z filmové historie by je jistě pochopil a řídil se jimi. Možná však, že zde došlo spíše k pochybení některého z nadřízených pana Cibulky. Domnívám se, že Aleš Cibulka nebyl řádně seznámen s interními předpisy Českého rozhlasu.

   Myslím si,  že odvolání Aleše  Cibulky z pořadu Host do domu bylo zbytečně medializováno. Redaktor Českého rozhlasu je zaměstnanec jako každý jiný a jeho zaměstnavatel má jistě právo jeho práci hodnotit a pověřit ho vhodnými úkoly. Avšak možná, že to možná jen zastírá vnitřní organizační nedostatky v Českém rozhlase.  Mladý Aleš Cibulka patrně pořad profesně nezvládl. Ale že situaci nezvládla ani zkušená redaktorka bývalé Svobodné Evropy Yvonne Přenosilová a vlastně ho potopila, to je zarážející. Doufám však, že se mnoho nestalo, že je to spíše poučení pro všechny. Jistě i vedoucí pracovníci Českého rozhlasu si budou přát, aby o tak schopného a inteligentního člověka jako je Aleš Cibulka nepřišli.  On by se například uživil i v České televizi, která se ho vlastně ve svém pořadu „Události, komentáře“ zastala.


Dodatek 14.5.2006:
Dnes jsem objevil na stránkách serveru Česká media dvanáctiminutový rozhovor Aleše Cibulky pro RTA(Regionální televizní agentura), kde Aleš Cibulka naprosto otevřeně průběh odvolání popisuje ze svého pohledu. Rozhodně ho nepopisuje jako politický nátlak.  Až se na tenhle rozhovor podíváte, budete jen obdivovat Aleše Cibulku, jak přímo se k celé záležitosti postavil, a že se na to opravdu dívá spíše s profesního hlediska než že by to považoval za útok na svobodu slova v Českém rozhlase. Rozhodně je jeho výpověď jasnější, než rozhovor ředitele stanice Praha Jiřího Vejvody v televizním pořadu „Události, komentáře“, o němž jsem psal v úvodu článku.

Přehrajte si rozhovor s Alešem Cibulkou ve formátu Windows Media Player.
videozáznam nižší kvalita
videozáznam  vyšší kvalita

klikni – 7.část
Komentáře
Článek je bez komentářů

Žádné komentáře:

Okomentovat