6. 9. 2005

Jak jde kapitalismus z Vinohrad do vrtule - 2.část

06.09.2005 00:29 - 02. Deník -trvalý odkaz

Jak jde kapitalismus z Vinohrad do vrtule - 2.část



      A tak v  nejbližším okolí  mého bydliště se přeměnily dva podniky, které měly lidský přístup ke stálým zákazníkům, v neosobní stravovny, kde už se nemohou scházet známí z ulice, aby si chvilku každý den popovídali. Stravovna dává najevo: najez se, hlavně však zaplať a moc nezdržuj a neotravuj.
   Na obrázku vidíte na sebe hledící vývěsní štíty těchto dvou konkurenčních podniků. Kdo vyhraje? Přežijí oba?


V žádném z nich se však při cestě okolo nemohu zastavit, abych tam potkal sousedy z okolí, jako tomu bylo dříve. To, co tam je, je taková hra na kapitalismus. Kdesi v pozadí mladí a perspektivní majitelé jídelních řetězců vydělávají  Otázkou zůstává, zda oni mají přátele a sousedy či zda jen obchodní partnery.
  
   Obě firmy jsou součástí řetězců s optimalizovaným řízením, kde jedna provozovna nic neznamená, zaměstnanci se rychle střídají, vztah k zákazníkovi je neosobní, je pouze součástí marketingového tahu s cílem co největší tržby.

   Podrobnější informace o těchto řetězcích jistě naleznete na jejich stránkách:
  
   Drahá jídla však přece jen tolik netáhnou pravidelné místní zákazníky a proto obě firmy nabízejí každý všední den několik málo lacinějších obědů. Na neosobním charakteru těchto podniků to však nic nemění.
  
    Nedávno jsem potkal pana Špacíra, spolumajitele bývalé firmy Roškota - Špacír.  Pozval mi do svého nového podniku, jídelny, kterou má nyní v Holešovicích blízko Pražské tržnice. Zajel jsem se tam podívat.  Jídelna je opravdu lidová, ale hezky rekonstruovaná. Je  stará hospoda "U vrtule".


Řekl bych, že je na úrovni obou popisovaných vinohradských restaurací, až na to, že uvnitř si řeknete - to je normální hospoda. Jídelní lístek je klasický český, ceny jsou hluboko pod průměrem Jarmarku i  Potrefené husy.


Přestože se jídelna "U vrtule" po rekonstrukci teprve rozjíždí, čiší z ní ta domácí přátelskost, jak jsme byli zvyklí na Vinohradech. Jenže ke každodennímu poobědvání je přeci jen z Vinohrad do Holešovic trochu daleko. Škoda, že  obyvatelé a majitelé domu, odkud firma Roškota-Špacír musela odejít,  byli tak lhostejní. Jistě ani oni nejsou tak zámožní, aby denně mohli chodit na jídlo do restaurace Jarmark. A drobné nákupy potravin restaurace Jarmark také nemůže nahradit.

   Tak se mi nějak zdá, že ten český kapitalismus odchází z Vinohrad pomalu do vrtule.  Zbude tu jen kapitalismus cizí a Vinohrady se možná časem stanou čtvrtí cizinců.


Toto je opravdová vrtule visící na stěně JÍDELNY U VRTULE.
Komentáře
[1]06.09.05 16:00:40Point*
3 Dollary, to je fajn cena, ne?? Akorat ty porce. ..No, neni problem si dat tri gulase ;))) Jinak "am.brambor" na listku, to je myslena sladka brambora, klasicka, nebo uz dovazite brambory z Ameriky??
[2]06.09.05 16:14:59mluvka Tomáš
Srovnejte ceny z Potrefené husy. Tam píšou 80 až 350 Kč. To už je až 11 dolarů. Jinak "americké brambory" v Česku znamená, že se pečou ve slupce anebo se neloupané nakrájí a osmaží se na oleji. Jinak jsou to obyčejné české brambory.
[3]06.09.05 17:20:57Point*
No vida, zase jsem chytrejsi ;)) Kazdopadne pro mne jsou to nezvykle vysoke ceny i tak. Nemam predstavu o ceskem platu ... Jinak na dollar je to ok. Ja platil kdysi za pivo tusim 5 Kc v hospode nekde u Brna a jednou asi 50 Kc na Vaclavaku v Praze na zahradce hotelu... no kdyz se jde od sochy Vaclava namestim dolu, tak po leve strane...to jsem byl v soku ;))))
[4]06.09.05 17:30:44mluvka Tomáš
Pivo desítka stojí běžně okolo 20 korun, ale na exponovaných místech jako je Václavské náměstí a zvláště Staroměstské i okolo 60. Průměrný plat podle oficiálních údajů je okolo 18 tisíc, ale toho průměru dosahuje jen třetina zaměstnaných obyvatel.
[5]06.09.05 19:47:54KK
Pro představu o českých platech. Borovice měla dvě zaměstnání, aby brala 6000Kč. Místo už má lépe placené a jedno, ale nadře se tam. Můj kluk přines něco přes 10000Kč. Nemocenské si neplatí vůbec, přes to jsem na poštu spolu s Eurotelem nes na poštu 4000Kč za sociální a zdravotní pojištění. Daně platíme jednou ročně extra. Kdo je tam zaměstnanec, dostane 6000Kč. Spočítal jsem to za minulý rok. Po všech daních jsem bral 50Kč/hod. Bezpečnostní agentury platí 50-60Kč/hodinu. Před zdaněním, méně jak 2USD. Hodinu pracujem za krabičku cigaret, asi 3litry Cocacoly či litr píva, nebo 1,5litru benzínu. Dnes jsem zaplatil v lékárně 686Kč, to je 10% klukova platu. Asi 4000Kč stojí bydlení se vším všudy, včetně elektřiny v družstevním paneláku. Tržní nájemné je od 10tisíc výš, mnoho lidí tolik nevydělá...

Žádné komentáře:

Okomentovat