18. 11. 2007

Jak jsem strávil 17.listopad 2007 - 3.část

18.11.2007 11:40 - 06. Politika -trvalý odkaz

Jak jsem strávil 17.listopad 2007 - 3.část



Ale budoucnost ukázala, že to odpovídalo skutečnosti a možná, že kdyby se už od roku 1968 vyvíjel politický směr v Československu jinak, mohli jsme být i dnes v roce 2007 ve vývoji dál. Byla to slepá dvacetiletá odbočka.


Milouš Jakeš 17.7.1989

    Ze západu na nás útočí. Kamkoli člověk přijde, i některý socialistický země, různí lidé, kteří jsou na revizionistických pozicích. Řeknou. Dubčeka zlikvidovali tanky. Jaký tanky? Osm měsíců byl u moci po vstupu vojsk.  A protože se ukázalo, že není schopen uklidnit tu společnost, najít východiska, no tak ho ta strana sesadila jako neschopného člověka. Demokraticky ho sesadila. Ústřední výbor rozhodl a přišel jiný. A také ho demokraticky zbavila členství ve straně. Podle stanov strany. Tak kdo ho? Strana ho zbavila. protože nebyl schopen řešit ty problémy. A dnes samozřejmě by rád běhal po světě a dělal mesiáše, spojoval se s kdekým. Byl jedním z prvních, který, když Havel opustil vězení, tak mu šel blahopřát, že je z vězení propuštěn. Ale hlásí se, že je komunista. Pravej komunista.

komentář mluvka Tomáš 17.11.2007

Dubček byl možná opravdu ten „pravej komunista“. Komunistická strana Československa dojela na to, že v jejím čele zůstali jen vyžírkové.

Milouš Jakeš 17.7.1989

   Když měl Tomášek narozeniny – samozřejmě oficielně je třeba mu napsat – no ale Dubček mu šel osobně blahopřát, navštívil arcibiskupství, aby mu blahopřál. No vidíte, na jaké bázi je. Tedy je to ještě báze socialismu? My proti Tomáškovi samozřejmě nic nemáme. Je to představitel církve, musíme ho tak respektovat. Představuje X milionů – mi to nevíme, kolik katolíků je, nikdo to nemáme napsané nikde, v žádné občanské legitimaci, nikdo to neeviduje. Do kostela mohou chodit i nekatolíci. Podle čeho to tedy zjistit? Ale církev má vliv a my ho respektujeme jako představitele pražské diecéze. Oni by ho chtěli udělat představitelem celé země.

komentář mluvka Tomáš 17.11.2007
  
   Nebylo pravda, že se neevidovalo, kdo věří v Boha. Příslušnost k církvím a politickým organizacím se psala do každého pracovního dotazníku. Kdo nechtěl mít nepříjemnosti, to raději zatajil. Jakeš přiznal, že kardinál Tomášek reprezentuje  X milionů katolíků. Ale ti katolíci se museli komunistické strany bát. X milionů nebylo jistě v patnáctimilionové zemi málo.  Řekl bych, že Slovensko bylo katolické skoro celé. Jenomže podle komunistů byli katolíci a jiní věřící podřadní lidé.

Milouš Jakeš 17.7.1989

  A to jde i o jiný takový lidi. Mohli bysme ty lidi blíž ukázat. Co jsou to zač. jací jsou. No nechceme to dělat. V takovém rozsahu. Vždyť ty umělci, kteří to podepsali – žádnej z nás nebere takový platy jako berou oni. Dostávám jednou ročně seznam těch umělců, kteří dostávají nad těch 100 tisíc korun platu. Řekněme paní Zagorová, je to milá holka, ale ona už tři roky bere 600 tisíc každý rok. A další. Né šestset, ale milion, dva miliony berou. Jandové a jiní. Každý rok. Ti náhodou neprotestovali. Ale mnozí z těch, kteří se takhle dobře mají, protestovali.

komentář mluvka Tomáš 17.11.2007

   Řada umělců oboru, kterému se dnes říká showbyznys vlastně už tehdy soukromě podnikala v oboru. Museli se starat o zakázky a za ně dostali zaplaceno.  Zaplaceno za práci. A soudruzi komunisti, kteří nic neuměli, jim záviděli peníze.

klikni - 4.část 
Komentáře
Článek je bez komentářů

Žádné komentáře:

Okomentovat