18. 11. 2007

Jak jsem strávil 17.listopad 2007 - 4.část

18.11.2007 11:46 - 06. Politika -trvalý odkaz

Jak jsem strávil 17.listopad 2007 - 4.část


Milouš Jakeš 17.7.1989

   Dnes je nespravedlivý rovnostářství. Krajně nespravedlivý. To je to hlavní, s čím se musíme rozejít. Rovnostářství platilo tehdy, když šlo o to, aby se každý najedl, někde bydlel, něco na sebe oblékl, do něčeho se obul. to bylo správný. ale dnes? Jestli bude mít takový auto, makový, takový byt – onaký byt, takový nábytek – onaký nábytek, to musí být na základě výsledků jeho práce, jeho příjmů, jeho mzdy a ta mzda musí bejt spravedlivá. A to je jeden z kardinálních problémů před kterým stojíme. Abychom byli schopni říct každému: tys udělal toto, přísluší ti toto. Tys udělal to, přísluší ti to. a stane se, že udělal míň, než dostával peněz a teď dostane míň těch peněz. Na to my zatím nejsme zvyklí.  U nás je taková představa: jednou jsem dostal peníze, dosáhl nějakou úroveň  - tak to buď víc nebo do smrti. Ne. Jestli to nezvládám, tu funkci, tak to vodejdu a budu brát třeba třetinu zítra.  Podle toho co dělám a jak dělám musím brát peníze. A pomoci vytvořit tu atmosféru to je to nejdůležitější. Aby lidé chápali tuto nově, ale správně chápanou spravedlnost. Že žít může každý tak (pokud samozřejmě nepotřebuje sociální pomoc) jak kvalitně a výkonně pracuje. A jak bude žít, co si za to pořídí,  co si koupí, to už my nemůžeme určovat, to bude určovat on. Jeden si postaví domek, druhý si koupí první auto a potom teprve domek. Třetí pojede na zájezd někam. To už je svoboda toho člověka, to už my nemůžeme ovlivnit, i když se budeme snažit to nějak ovlivňovat. Cenami a jinými formami.

komentář mluvka Tomáš 17.11.2007

Tady Jakeš přiznal, že komunisti státní ekonomiku nezvládli  a nepřímo volal po změně ekonomického systému. Ale ten nebyl za socialismu možný. Komunisti to prostě neuměli.

Milouš Jakeš 17.7.1989

   Nečekejte od nás, že mi otevřeně budeme provádět kritiku v socialistických zemích v novinách, rozhlasu a televizi.  budeme to vnitřně vysvětlovat tyto otázky, ale nepůjdeme cestou zhoršování vztahů mezi socialistickými zeměmi na bázi takovéto někdy i neuvážené kritiky. To požadujeme i od nich. Ne všichni se tam tak chovají. Prostě nesmíme dělat nic, co by to naše společenství dál oslabilo. Co by vytvořilo podmínky, aby nás rozbratřily ty síly západu.  My musíme hledat všemi směry tu spolupráci. A zejména spolupráci v ekonomice. Tou spoluprací my bráníme tomu, aby tam nedošlo k zásadním sociálním změnám. Tedy změnám politického systému. Aby tam zůstal ten socialismus.  I když dojde k určitému oslabení, že tam vstoupí ten zahraniční kapitál. Že některý ty národní podniky se stanou akciovými společnostmi, tedy už nebudou všelidový, ale budou nějakého společenství. Že se tam povolí jiný politický strany, že se tam rozvine ten zápas o tu politickou moc. Vidíte v Polsku. Tam se vytvořila situace, že ti, kteří vyhráli volby vládnout nechtějí, poněvadž ví, že by to líp nedělali a je lepší a snazší kritizovat než vládnout. A ti, kteří prohráli a leží na nich, aby vládli, ti se zase musí dívat na všechny strany za jakých okolností to bude a jestli je  to vůbec možný.


komentář mluvka Tomáš 17.11.2007

   Tady Jakeš přiznal, že komunisti nedokážou vládnout, ale budou to tajit, dokud to půjde.  Musel si být vědom, že situace v Evropě je neudržitelná a že zrovna tak je neudržitelné socialistické Československo.

   CD s Jakešovým projevem je momentálně k dostání všude. Opravdu stojí za to si ho znovu poslechnout a zamyslet se nad jeho obsahem s odstupem let.

klikni - 5.část
Komentáře
Článek je bez komentářů

Žádné komentáře:

Okomentovat