25. 11. 2007

Jak jsem strávil 17.listopad 2007 - 7.část

25.11.2007 02:11 - 06. Politika -trvalý odkaz

Jak jsem strávil 17.listopad 2007 - 7.část


   Po roce 1968 jsem objevil zajímavého koníčka. Bylo to nahrávání a zpracování zvuku. Jenže soutěže, které organizoval Československý rozhlas, byly vlastně o kvalitě a nikoli o obsahu.  Špičkoví bohatí fonoamatéři nahrávali rakouským bateriovým magnetofonem Uher



a ti ostatní, ani nemohu říci chudí, ale normální, kteří si magnetofon nemohli přivést ze zahraničí nebo koupit za desetinásobnou cenu a ještě k tomu za tuzexové poukázky (tzv. bony), nahrávali českou nepodařenou kopií Uhra, která se jmenovala Uran.

   Byla to taková bakelitová náhražka, jejíž základní vadou bylo že často neudržela konstantní rychlost pásku a na pásek se nějak nahrávalo jiskření motorku a to i bez zapojeného mikrofonu. Když se záznamy pustily v Československém rozhlase na kvalitních zahraničních  studiových strojích zn. Studer,  nebyly někdy nahrávky na českých přenosných magnetofonech ani poslouchatelné.  Nespravedlnost byla v tom, že někdo měl přístup k tomu, aby si pořídil kvalitní zahraniční přístroj, někdo tu možnost neměl.  Pročpak se  zahraniční magnetofony nemohly prodávat  v každém elektru jako dnes?

   Dnes je poněkud jiná technika. Ale kdyby socialismus trval, dovedu si představit, že by československý elektronický průmysl vyráběl originální počítače. Byly by stejně nekvalitní a poruchové jako býval magnetofon Uran. stále bychom je nosili do Kovoslužby, možná, že by pracovník Kovoslužby chodil až do bytu, jako chodil opravovat televize. V počítačích by běžel nějaký operační systém vyvinutý v RVHP (to byl socialistický typ Evropské unie). Byl by patrně také poruchový a nekompatibilní se západními systémy. Socialistický stát by se bál ideologické diverze a tak by neumožnil spojení internetem se světem. Jistě by to nějak amatérsky šlo, český kutil vymyslí vše. Ale rozhodně by internet nebyl tak rozšířen jako dnes, kdy padly ideologické bariéry. Nebylo by ve státním zájmu, aby informace proudily všemi směry.

„Komunismus  se liší od ostatních filozofických směrů tím, že je to jediný VĚDECKÝ světový názor“, říkával nám v první polovině sedmdesátých let v hodinách marxismu-leninismu a dějin mezinárodního dělnického hnutí dr. Radomír Štembergdnes roztomilý stařík, zabývající se sběrem lastur.


„Ostatní směry jsou pavědy“, dodával.  U něj jsem tehdy měl dojem, že tomu opravdu věří. Zajímalo by mě, jak se vyrovnal s tím, když zjistil, že tento jediný vědecký světový názor neobstál. Dnes je to jedno. Pan, dříve soudruh Štemberg je velmi starý muž, pokud je ještě vůbec naživu. Odkazovaný článek je z roku 2001.

   Mám velké pochybnosti  o dnešním vývoji v Evropě, o stěhování lidí z východu na západ a průmyslu ze západu na východ. Prohra cesty ke komunismu však ukázala, že vývoj euroamerické civilizace nemůže probíhat systémem revolucí, ale postupnou evolucí. Je možné, že tato evoluce bude mít socialistický charakter, ale musí to být cesta postupná, pozvolná, nikoli skoková a násilná. 

klikni - 8.část 
Komentáře
Článek je bez komentářů

Žádné komentáře:

Okomentovat