26. 5. 2006

Jan Tamáš se dobře zhostil předvolební debaty v pořadu Události, komentáře

26.05.2006 00:49 - 061. volby 2006 -trvalý odkaz

Jan Tamáš se dobře zhostil předvolební debaty v pořadu Události, komentáře



„Silné“ obsazení měla předvolební debata v pořadu „Události, komentáře“ ve čtvrtek 25.5.

   Slovo „silné“ jsem dal do uvozovek, protože účastníky byli zástupci tří současných  neparlamentních a dvou současných parlamentních stran:

Mgr. Milan Hamerský, předseda LiRA/LiberálovéČR,  volební číslo 4
Petr Cibulka, předseda Pravého bloku, volební číslo 14
Ing. Jan Tamáš, předseda Humanistické strany,
                               volební číslo 19
JUDr. Jiří Pospíšil, krajský lídr ODS pro Plzeňský kraj, volební číslo 9
JUDr. Cyril Svoboda, místopředseda KDU-ČSL, volební lídr pro Prahu, volební číslo 24

   Nebudu popisovat, co vše bylo v diskuzi řečeno, témata byla vymezena otázkami a způsobem moderace Daniely Drtinové. Moderování paní Drtinové bylo sice velmi kultivované, přesto v besedě hráli prim Jiří Pospíšil a zvláště pak Cyril Svoboda, který se snažil vystupovat v diskuzi jako ten starší a zkušenější a osoboval si jakousi pravomoc poučovat ostatní. Janu Tamášovi řekl, že jeho názor je nesprávný, protože má málo zkušeností. Bohužel paní Drtinová nedokázala ukrotit Svobodu v jeho mentorování typu „já to přece musím vědět nejlépe, protože jsem momentálně ministr zahraničí a za posledních 16 let už jsem prošel řadu vládních i parlamentních funkcí“.  Bohužel Svobodův způsob vyjadřování a jeho blahosklonný pohled na ostatní diskutující (vyjma zástupce ODS) působil na mne poněkud podobně, jako když komunističtí funkcionáři dávali za socialismu najevo, že „strana to ví nejlépe“.

   Janu Tamášovi dala redaktorka Drtinová poměrně nejmenší prostor ze všech diskutujících. Možná proto, že Humanistická strana kandiduje jen v Praze a má tak jen velmi malou šanci se dostat do Parlamentu. Jan Tamáš na v mezích možností zdůraznil, že demokracie by neměla být jen formální , že politici by měli být zástupci a nikoli vládci a že by měli být odvolatelní. V odvolatelnosti politiků se vlastně shodli zástupci všech přítomných neparlamentních stran, zatímco zástupci současných parlamentních stran obhajovali tezi „volič jednou za čtyři roky rozhodne a pak už do toho nemá co mluvit“. Pospíšil a Svoboda si byli příliš jisti svou neotřesitelnou pozicí i ve chvíli míchání karet.  Bylo jim až příliš jasné, že těch pár nepříjemných dní před volbami přečkají a pak už bude vše při starém, ať už karty mezi ODS a ČSSD budou rozdány jakkoli. Po volbách neparlamentní strany opět na čtyři roky zmizí z obrazovky. Jejich úkol jako důkazu „rovných šancí pro všechny“ bude totiž splněn. Jan Tamáš však ukázal, že Humanistická strana přichází s jiným pojetím politiky – politiky jako služebníka občanů a nikoli politiky jako služebníka ekonomické represe.

   Naštěstí však žádný z představitelů neparlamentních stran tentokráte neprohlásil, že by jeho strana odstupovala z voleb ve prospěch ODS.
Komentáře
[1]05.06.06 14:14:33mluvka Tomáš
Strana, kterou jsem volil, získala 857 hlasů.

Žádné komentáře:

Okomentovat