2. 3. 2007

Kapitalismus na Vinohradech se opět probouzí - 1.část

02.03.2007 00:11 - 02. Deník -trvalý odkaz

Kapitalismus na Vinohradech se opět probouzí - 1.část


   Skalní čtenáři Tomova deníku spolu se mnou sledují vrtkavý osud bývalé prodejny potravin, lahůdek a cukrárny na pražských Vinohradech.  Její osud je typickou ukázkou nezakotvenosti kapitalismu v České republice.

   Lidská závist a touha po penězích dokázala zlikvidovat užitečnou činnost a změnit osudy  několika lidí, kteří tuto činnost provozovali.  Prodejna navštěvovaná obyvateli širokého okolí byla zrušena a nahrazena drahou fástfúdovou restaurací ekonomicky silnějšího řetězce. Avšak to bylo něco, co okolní obyvatelé nepotřebovali. A tak se fástfúdová restaurace Jarmark neuchytla. Nebylo to jen kvůli drahému jídlu, ale hlavně proto, že způsob obsluhy dával najevo, že podnik si neváží okolních obyvatel, kteří jediní ho mohli uživit.

   V předcházejícím článku Jak postoupil kapitalismus na Vinohradech po dalším roce jsem popsal patovou situaci, kdy se řetězec Jarmark snažil spolu s nájemní smlouvou prodat za pět a půl milionu i zařízení, kterým prodejnu vybavil.

   Nevím, zda se to zdařilo nebo ne. Spíše si myslím, že nikoli. Prodejna spolu se zařízením se asi nedala prodat. Po tři čtvrtě roku prázdnoty se najednou počátkem roku 2007 u prodejny objevila auta firmy Jarmark a začala prostory vyklízet od vybavení.


   Netrvalo ani dva týdny a na všech výlohách se objevily malé plakátky:


   Říkal jsem si: že by se bytové družstvo domluvilo opět s pány Roškotou a Špacírem, jejichž úspěšnou prodejnu dokázalo tak rychle zlikvidovat? Připadalo mi to nepravděpodobné, protože oba pánové původní firmu zrušili a každý se vydal svou vlastní cestou.

   Koncem ledna se v prostorách začali pohybovat lidé a bylo vidět, že začínají jakési přípravy. Před výlohou stával stále častěji malý dodávkový vůz.


   Na výlohách přibyl ještě jeden náborový plakátek.

 

   Je jasné, že prostor je již skutečně obsazen. Podíval jsem se podrobně na informace napsané na tom dodávkovém autě s nápisem Apetit.


Vypadalo to slibně. Vyhledal jsem internetové stránky firmy Apetit.

klikni - 2.část
Komentáře
Článek je bez komentářů

Žádné komentáře:

Okomentovat