6. 2. 2006

Která země škodí světu nejvíce? Jaký má význam takový průzkum?

06.02.2006 04:26 - 06. Politika -trvalý odkaz

Která země škodí světu nejvíce? Jaký má význam takový průzkum?


                                                  
[LONDÝN, 3. února] - Nejnegativnější vliv na svět má Írán a hned na druhém místě za ním jsou Spojené státy. Vyplývá to z mezinárodního průzkumu veřejného mínění, který byl pořízen pro britskou stanici BBC. Na pozitivní stupnici stojí nejvýš Evropa a za ní Japonsko. Oproti roku 2004 klesla ve světě důvěra v Rusko a Čínu.

   Země v anketě hodnotilo od loňského října do letošního ledna přes 39.000 lidí ze 33 států, včetně největších evropských zemí, mimo jiné Německa, Británie, Ruska a Polska.

   V roce 2004 první místo mezi státy a nejnegativnějším vlivem na svět zaujímaly USA, které se tentokrát dostaly na druhou příčku jen proto, že byl mezi hodnocené země nově přiřazen Írán. Obliba USA ale stále klesá, nejvíce ve Francii a Británii. Pozitivně USA hodnotí Filipínci (85 procent), Nigerijci, Afghánci, v Evropě zejména Poláci. Oproti roku 2004 si USA polepšily v Rusku a Turecku.
                                                  

(Celý původní článek si přečtete kliknutím na modře podtržený nadpis nebo ZDE)

   Přemýšlím, jaký smysl má takovýto politický průzkum. Změní USA nebo Írán svou politiku budou-li vědět, že jejích vliv je na světě hodnocen nejnegativněji? Myslím že ne. Obyčejný Američan nebo Íránec se mohou maximálně stydět a politikům, kteří toto hodnocení způsobili to bude jedno. Také by mě zajímala metodika výzkumu. Kolikpak toho asi ví Filipínci o České republice? Pak není divu, že ji nehodnotí tak kladně jako Spojené státy americké. Škoda, že  peníze, které byly použity na tento výzkum, nebyly raději věnovány na řešení nuzného života Filipínců, Nigerijců nebo Afgánců.
Komentáře
Článek je bez komentářů

Žádné komentáře:

Okomentovat