21. 6. 2006

Literární výlet Praha Jaroslava Haška - 1.část

21.06.2006 17:08 - 07. Zábava -trvalý odkaz

Literární výlet Praha Jaroslava Haška - 1.část

19.6.2006

   Původně jsem si myslel, že tento, pro mne poněkud neobvyklý výlet, popíšu v několika řádcích a doplním několika fotografiemi.  Po jeho skončení jsem však zjistil, že nemám téměř co napsat. Nikoli proto, že by se nic nedělo. Dělo se toho mnoho, ale vše do detailu předem podrobně  popsal pan Eugen Brikcius, ve scénáři, který jsem tu s jeho laskavým svolením uveřejnil. Výlet byl pro mne opravdu nezvyklý tím, že se odehrálo vše, co v bohatém programu pan Brikcius naplánoval. Naplánoval i nádherné počasí s jedinou bouřkou, kterou jsme strávili v hospodě.

   Budu se proto držet onoho scénáře, který doplním obrázky, případně pro dokreslení krátkým komentářem.

16:30  Horní terasa na střeše Paláce Lucerna.
Účastníci vstoupili do restaurantu East-West (Štěpánská 61, Praha 1). Personál jim nabídl občerstvení a odvedl je k páternosteru, jímž vyjeli na střechu Lucerny. Uvítal je Mgr. Bohumil Černý, radní hl. m. Prahy, a Vladimír Vihan, starosta městské části Praha 1, dále promluvil představitel Plzeňského Prazdroje a ing. Richard  Hašek,  vnuk  Jaroslava  Haška.

 
Vladimír Vihan - starosta městské části Praha 1 a Eugen Brikcius

Rada-vyslanec Rakouska v Praze Clemens Mantl  přednesl česky projev o významu Švejka a Járy Cimrmana.

Zástupce plzeňské pivovaru ujistil, že piva bude na všech zastávkách dostatek.

 Prof. Kurt Gebauer    se    pokusil o rekonstrukci výřezu z Ladovy Tancovačky (kolorovaná kresba z  r. 1929, 30x46 cm). Jazz Bluffers zahráli skladby do r. 1927, kdy Josef Lada dokončil ilustrace k Haškovu románu Dobrý voják Švejk. Po střešních terasách – jako ostatně celým výletem – vedli dva vojáci Josefa Švejka k feldkurátu Katzovi do Karlína. Doprovázel je harmonikář. Podával se Plzeňský Prazdroj. Korkový dům (Chelčického 52, Písek) nabízel španělská vína a speciality.

Spolupředseda Strany mírného pokroku a vnuk J.Haška Richard Hašek naslouchá ostatním projevům.

Švejk v doprovodu dvou vojáků

 
Na výlet se vypravila i řada veřejně činných občanů. Ivan Havel na střeše paláce Lucerna.

klikni - 2.část
Komentáře
Článek je bez komentářů

Žádné komentáře:

Okomentovat