19. 4. 2007

Masový vrah a papežova kniha

19.04.2007 08:07 - 06. Politika -trvalý odkaz

Masový vrah a papežova kniha


   Ve včerejších zprávách mě zaujaly dvě, zařazené téměř za sebou:

Zprávy Českého rozhlasu 1 - Radiožurnálu, 18.dubna 2007, 9,00 hodin:

korejský student

     
   Korejský student, který v pondělí vraždil na virginské univerzitě byl podle spolužáků výjimečně uzavřeným člověkem. Měl  napsat dvě školní literární práce plné násilí. Vyšetřovatelé zjistili, že sebevražedný útočník střílel legálně koupenou pistolí ráže 9 milimetrů. Více informací má zpravodaj ve Spojených státech Alexandr Pícha:
   „Hromadný vrah si minulý měsíc zakoupil automatickou pistoli Glog 19 ráže 9 milimetrů a padesát plných zásobníků. V obchodě se zbraněmi se přitom prokázal třemi doklady. Prodavač vypověděl, že mu třiadvacetiletý muž neřekl  žádný důvod, proč si zbraň kupuje, ale že nepůsobil nijak znepokojivě.  Čo Sung-hu měl také pistoli Walter menšího kalibru. Komentátoři předpokládají, že se v Americe opět rozšíří tlak na omezení přístupu ke zbraním. Kritici ale namítají, že by to jen znevýhodnilo poctivé lidi, protože zločinci by si neváhali pořídit zbraň ilegálně.“
     

papežova kniha
     

   Kniha papeže Benedikta XVI. s názvem „Ježíš Nazaretský“ se v Itálii stala bestsellerem. Prvního pontifikova díla od nástupu do čela katolické církve před dvěma lety se prodalo už víc než 50 tisíc výtisků. Italské nakladatelství Rizzoli už připravuje dotisk. Uvedení díla do prodeje bylo načasováno u příležitosti papežových pondělních osmdesátin. Kniha „Ježíš Nazaretský“ se zabývá několika stěžejními okamžiky Kristova veřejného života a jeho duchovního řádu. Papež v tomto osobním rozjímání nad Kristovým učením kritizuje krutost kapitalismu a kolonialismu, absenci Boha v marxistické teorii a odsuzuje vykořisťování chudých.
     

   Jakoby ty zprávy čímsi souvisely. Současný svět  může každého člověka přivést k nějakému způsobu pomatení jako onoho studenta. Žijeme ve světe psychicky velmi zatěžujícím. Takzvaná svoboda jednotlivce uvrhuje velké množství lidí do neřešitelných životních situací, které mohou vést k duševnímu zkratu nebo osobnostnímu posunu. Už jen to, že člověk, který si koupil pistoli a padesát plných zásobníků, nepůsobil  na prodavače zbraní znepokojivě, působí znepokojivě na mne. Odůvodnění, že omezení přístupu ke zbraním by znevýhodnilo poctivé lidi, je také znepokojivé. Oněch třicet obětí vyšinutého vraha mělo jistě také neomezený přístup ke zbraním a stejně jim to nebylo nic platné. Jer možné, že časem ve společnosti převládnou vyšinutí jedinci a takovéto střílení bude zcela běžným standardem.

   Nebylo by účelnější, kdyby vyspělé státy jako jsou USA viděly svobodu nikoli ve svobodném přístupu ke zbraním, ale k nápravě sociálních vztahů (člověk je sociální živočich), které vývoj techniky v posledních třech stoletích zásadně narušil?

   Z krátké zprávy o papežově knize vyplývá, že možná i papež dochází k podobným závěrům jako já. Papež, hlava církve, která byla sama ve středověku nositelem zla. Nyní by se papež mohl jevit jako levicový politik. Ale já myslím, že tomu tak není. Jen se čím dál tím víc ukazuje, že technická vyspělost lidstva výrazně předstihla jeho mentální vývoj.
Komentáře
Článek je bez komentářů

Žádné komentáře:

Okomentovat