15. 5. 2005

Moje dojmy z veřejného slyšení - 3.část

15.05.2005 14:04 - 08. Volba ředitele Českého rozhlasu -trvalý odkaz

Moje dojmy z veřejného slyšení - 3.část

Nová volba generálního ředitele Českého rozhlasu vrcholí!
   Pan Pícha odešel, aniž ho zajímalo, co budou říkat další dva kandidáti. Patrně je tak dobře zná, že by to pro něj nebylo nic nového. Vždyť jako ředitel Radiožurnálu přichází jistě denně do úzkého kontaktu s e současným generálním ředitelem ČRo Václavem Kasíkem. Ten přišel během přestávky, kdy rada nabírala síly. Překvapilo mě, jak je malý. Podle fotek jsem si ho představoval jako urostlého muže. Ostatně totéž jsem si kdysi myslel i o generálním řediteli TV NOVA  Vladimíru Železném. O přestávce přišel také šéfredaktor stanice Vltava Lukáš Hurník, možná proto, aby současného ředitele podpořil svou přítomností.



 Pan Václav Kasík se iniciativně zeptal přítomného publika, které místo patří "obžalovanému"  a zasedl k dosud nenačaté lahvičce stolní vody.  Členové rady se vrátili z občerstvovaní kúry a její předseda Michal Prokop seznámil pana Kasíka s tím, že rozvržení plánované třičtvrtěhodiny záleží jenom na něm. Pan Kasík vytáhl jakési sešitky a rozdal je členům rady. Ti byli poněkud udiveni a Michal Prokop sdělil publiku, že kandidáti nedostali za úkol zpracovat další materiál a že to, co rozdal pan Kasík, vychází z jeho vlastní iniciativy. Pan Kasík sdělil, že to je písemná kostra jeho vystoupení. Od té chvíle začal tento materiál předčítat a působil dojmem funkcionáře jakési strany, přednášejícího na sjezdu svůj projev. Jeho přednáška, přestože charakterizovala Český rozhlas podle zákona, mě poněkud zklamala, protože sdělovat tyto základní skutečnosti Radě Českého rozhlasu bylo celkem zbytečné. Ani přítomná veřejnost nebyla úplně laická.Patrně to povětšinou byli specializovaní novináři, kteří se přišli podívat na veřejné slyšení kandidátů na funkci generálního ředitele Českého rozhlasu.  Pan Ing. Kasík měl oproti oběma ostatním kandidátům výhodu, že do svého vystoupení mohl zamontovat úspěchy, které Český rozhlas pod jeho vedením za posledních šest let dosáhl. Uvědomíme-li si, že k tomu potřeboval schopné podřízené, mezi které nepochybně dlouhodobě patřil pan Alexandr Pícha, posuzoval bych to jako určitou nezaslouženou výhodu pana Kasíka před panem Píchou. Na rozdíl od ostatních dvou kandidátů připomněl pan Kasík Český rozhlas nikoli jen jako sdělovací prostředek, ale hlavně jako kulturní instituci, která obsahuje paměť národa, o níž je nutno bojovat i dnes. Podle jeho slov přešla do jeho funkčního období i část problémů s prodejem rozestavěné obří budovy v Praze na Pankráci, kterou vlastně prodal už jeho předchůdce pan Ježek. V dalším funkčním období bude nutné dokončit rekonstrukci historické budovy v Praze na Vinohradské třídě. Kasík uvedl, že tato rekonstrukce není v rámci Českého rozhlasu jediná, avšak všechny ostatní do své rozměrnosti, finanční náročnosti a složitosti nesmírně převyšuje. Zámek v Přerově nad Labem, který donedávna sloužil jako archiv zvukových nahrávek Českého rozhlasu, je nyní prázdný, protože archiv byl přestěhován do nových vhodných prostor v Praze, vybudovaných v rámci stavby studiového domu v Římské ulici. Zámek v Přerově čeká na další využití. Kasík ho navrhuje k vytvoření muzea exilové literatury. Co se týká programu ČRo v budoucím funkčním období, Kasík by rád posílil jeho informačně-kulturně-vzdělávací funkci. Chtěl by vhodně navolenými programy tlumit negativní přístupy většinové populace k různým menšinám. Jinak počítá se třemi celoplošnými programy a jejich kotinuitou.
   Co se týče financí, byl ČRo v současném funkčním období stabilizován tak, že mohl provádět své záměry bez ohledu na vnější tlaky. Z toho důvodu by bylo třeba v příštím období finance mírně naddimenzovat.
   Ing. Kasík se natolik zabral do čtení svého projevu, že ho v 15,30 hod upozornil předseda rady Michal Prokop, že do konce slyšení zbývá 15 minut a že by bylo vhodné umožnit členům rady několik dotazů. Pana Kasíka to nikterak nevyvedlo z míry a pokračoval ve čtení. Pohovořil o tom, že bude třeba přehodnotit vztah s Českou poštou. Když oznámil, že z časových důvodů "skočí" kapitolu "lidé a komunikace" zašuměl sálem pobavený smích. Závěrem sdělil, že do budoucna nechce vázat program na zisk.
   Na dotazy členů rady zbývalo necelých 7 minut. Radní Michal Pavlata řekl, že pan Kasík jistě pojal svůj projev tak obšírně nikoli kvůli radě, ale kvůli přítomné veřejnosti.
   Předseda rady Prokop se otázal, co by dělal pan Kasík jinak, kdyby byl zvolen i do dalšího období. Pan Kasík prohlásil něco v tom smyslu, že kdyby nebyl se svou prací spokojen, tak by se vůbec do dalšího výběrového řízení nehlásil. Řekl, že i v dalším volebním období bude ochoten přijmout kritiku. S tím nebyl spokojen radní Uhde, který prohlásil, že kritika se má nejenom přijímat, ale vyhledávat a vyvolávat.
   Radní Kotrba řekl, že pan Kasík bývá označován jako dobrý správce budov a otázal se ho, zda je při práci ochoten riskovat konflikt s radou. Myslím, že pan Kasík zcela otázce neporozuměl, protože odpověděl, že on nebude konflikt vyvolávat.
   Další dotazy nebyly, radní Pavlata prohlásil, že je vidět, že pan Kasík je dobrým manažerem a předseda Prokop vysvětlil přítomné veřejnosti, že dotazů bylo málo,  protože členové rady znají pana Kasíka za šest let spolupráce dostatečně dobře.  Pan Kasík konečně otevřel přítomnou lahvičku se stolní vodou, nalil do připraveného kelímku a dlouze se napil. Rozhlédl se po sále, nesmělým hlasem poděkoval za to, že ho přítomní vyslechli a odešel.Po slyšení pana ředitele Kasíka polovina přítomné veřejnosti odešla, zřejmě poslední kandidát už pro ni nebyl dostatečně atraktivní.

   V 16,03 zasedl před Radu Českého rozhlasu a čerstvou lahvičku stolní vody poslední kandidát, pan Richard Medek.

klikni - 4.část

Komentáře
Článek je bez komentářů

Žádné komentáře:

Okomentovat