15. 5. 2005

Moje dojmy z veřejného slyšení - 5.část

15.05.2005 14:11 - 08. Volba ředitele Českého rozhlasu -trvalý odkaz

Moje dojmy z veřejného slyšení - 5.část

Nová volba generálního ředitele Českého rozhlasu vrcholí!

   I pan Richard Medek si otevřel lahvičku stolní vody, kterou mu připravila hodná tajemnice rady paní Marie Šímová  a veřejné slyšení tří kandidátů na funkci generálního ředitele Českého rozhlasu pro další šestileté funkční období bylo u konce. Za týden 18.května bude následovat ještě jedno, neveřejné slyšení. Pořadí kandidátů vylosovala tajemnice paní Šímová z klobouku radního Pavlaty. Do konce května by snad Rada Českého rozhlasu mohla nového či staronového generálního ředitele zvolit.
  No, a nyní moje krátká úvaha o tom, jak asi nová volba generálního ředitele Českého rozhlasu dopadne. Myslím, že stav jest charakterizován otevřeným  postojem radního Michala Pavlaty. Panu Alexandu Píchovi přímo řekl, že pro něj hlasovat nebude, protože by ho rád i nadále viděl v čele Radiožurnálu. O panu Václavu Kasíkovi prohlásil, že je dobrým manažerem a pana Richarda Medka nevzal vůbec na vědomí. Soudím, že opět bude zvolen pan Václav Kasík.
    Nevidím na tom nic špatného. V podstatě všichni tři kandidáti se shodli na tom, že rozhlas je stabilizovanou institucí. Pokud něco funguje, nemá se to podle mého názoru měnit. Pan Kasík mi připadá jako dobrý aparátník z časů minulých. nevyvolává zbytečné konflikty a nikomu nevadí. Pokud bych však měl hlasovat já, už jen pro větu, kterou vyřkl, že z časových důvodů "skočí" kapitolu "lidé a komunikace", už jen pro tuto větu bych pro něj nehlasoval. Myslím, že právě komunikací nejen s lidmi, ale hlavně mezi lidmi se musí vrcholový manažer zabývat nejvíce. Ale možná, že to tak dělal. To musí posoudit Rada Českého rozhlasu, která ho zvolila a která celých šest let jeho práci zblízka sledovala.
   Každopádně ať už volba dopadne jakkoli, měli by být ostatní dva kandidáti odměněni za to, že zpracovali svou představu o chodu Českého rozhlasu a z jejich myšlenek může čerpat ten, který se ředitelem stane. Tou odměnou rozhodně nemyslím finanční ohodnocení, ale možnost uplatňovat své myšlenky v nejužším vedení Českého rozhlasu. Sám mám tu zkušenost z doby před 12 lety, z doby, kdy jsem se sám dostal do kola neveřejného slyšení rady. Členové rady (tehdy samozřejmě zcela jiní) při pohovoru vyslovili zájem o další spolupráci, ale pak k ní patrně vzhledem k prchlivé povaze tehdejšího ředitele Vlastimila Ježka a jeho neustálým soubojům s radou nikdy nedošlo. Bylo by proto dobré i v případě, že pan Kasík zvolen nebude, kdyby z rozhlasu neodcházel, ale zapojil se do práce rozhlasu na jiné manažerské funkci. A naopak, bude-li zvolen, kdyby častěji přizvával ke koncepční spolupráci jak pana Píchu, tak pana Medka, ale možná i jiné lidi, kteří se do výběrového řízení přihlásili. Nebývá totiž běžné mezi Čechy často nést svou kůži na trh.
   Přeji panu Kasíkovi, Medkovi i Píchovi, aby i nadále upevňovali pozici Českého rozhlasu mezi ostatními médii. Domnívám se, že povědomí Českého rozhlasu je v současné době ve srovnání s komerčními médii daleko lepší, než povědomí České televize ve srovnání s komerčními médii. A bylo by dobré to nezkazit.
Komentáře
Článek je bez komentářů

Žádné komentáře:

Okomentovat