4. 10. 2005

Na Vinohradech se Meinl úspěšně proměnil v Alberta

04.10.2005 08:02 - 02. Deník -trvalý odkaz

Na Vinohradech se Meinl úspěšně proměnil v Alberta

konkurence mizí, nastává opět doba monopolu

  Včera se po třídenní přestávce znovu otevřela velká prodejna potravin v Praze na Vinohradské ulici. Tentokrát však již nikoli jako prodejna Julius Meinl, ale jako prodejna Albert. Vše zůstalo zatím stejné, jako by se nic nezměnilo. Pouze regály se (poněkud) naplnily zásobami, všude ještě logo Julius Meinl.  Jediné, co se změnilo hned, byly ceny. Nechci teď hovořit o tom, jestli jsou vyšší nebo nižší, to v této chvíli není podstatné. Patrně se sjednotily s cenami supermarketového řetězce Albert.

   V Praze na Vinohradech tak zmizela konkurence v prodeji potravin. Po zrušení české prodejny potravin Roškota-Špacír a vymizení supermarketů Julius Meinl tak v podstatě dochází k ovládnutí blízkého okolí supermarkety Albert. Bude jich tu nyní  pět. K čemu byla kuponová privatizace? K čemu byla malá privatizace drobných prodejen? Na Vinohradech v podstatě opět nastává monopol v prodeji potravin. Jenže už ne státním kapitálem českým, ale soukromým kapitálem zahraničním.

   V okolí zbývá ještě několik prodejen masa, malých večerek a malých vietnamských obchůdků. Domnívám se, že je jen otázkou několika let, kdy Albert rozšíří svůj prodej natolik, že zlikviduje i tyto drobné konkurenty. Pak bude moci nasadit zcela libovolné ceny. Neviditelná ruka trhu vše vyřeší, ale možná jiným způsobem, než nám tvrdil pan profesor Václav Klaus.
Komentáře
[1]04.10.05 14:27:12Point*
Klaus ma samozrejme pravdu,protoze i zde jsou supermarkety, ale daleko vice mensich a drazsich obchodu v uvozovkach. Takove jako u vas je vsak videt poskrovnu protoze lidi to nelaka a proto mizeji.Samozrejme to co se deje nyni s potravinarstvim v cesku je zde nemozne. Nikdo z firem by totiz nebyl schopen zaplatit podobne "prohresky" po zalobach a soudech. A tady si zakaznik neda nic libit, zasoudi i pro malo teply kafe. Nekdy je to az smesne, na druhe strane za svy penize chci odpovidajici kvalitu ,ze? Nevis Tome, co je z KK?/ Hlasi mi to ,ze nema blog ???
[2]04.10.05 15:01:23mluvka Tomáš
Nojo, taky koukám - uživatel nemá blog. Asi mu zase ruplo v kouli a zrušil ho. Tak musíme počkat, zda se nám nějak časem přihlásí.

Žádné komentáře:

Okomentovat