10. 6. 2006

ODS: Hořké vítězství - 2.část

10.06.2006 15:24 - 06. Politika -trvalý odkaz

ODS: Hořké vítězství - 2.část




   Zatím se ODS a ČSSD shodly na semi tématech, které bude muset v budoucnu řešit každá vláda, Jsou to:
-          nezaměstanost
-          zadlužení veřejných rozpočtů
-          snížení daňové zátěže
-          boj proti korupci
-          reforma důchodového systému
-          vytvoření podmínek pro vstup do eurozóny
-          stabilizace zdravotnictví

   Jsou to všechno problémy, které se vytvořily po roce 1989.  Období socialismu bylo typické přezaměstnaností. Avšak nikdo si nemohl ukrást továrnu nebo nechat zmizet mnoho (někdy i několik desítek) miliard korun. Mezi tématy k řešení mi chybí mezi jiným vyčíslení toho, co je ještě v České republice české. Mám dojem že většina výrobních prostředků (abych použil termínu z politické ekonomie socialismu, z níž jsme my starší museli dělat na vysoké škole zkoušku) je už v rukou zahraničních firem. Stáváme se tedy ve vlastní zemi cizinci.

   V předvolební kampani to vypadalo, že jakmile pan Topolánek vyhraje volby, vrhne se státní aparát na vyšetřování zločinných kauz představitelů ČSSD. Nyní to vypadá, že ČSSD a ODS se budou vzájemně držet v šachu. Všichni jejich představitelé budou ústavní činitelé, takže platy jim vesele poplynou. Jejich platy vlastně nijak nebudou spjaty s ekonomickými úspěchy státu. Opět si páni politici hlavně budou upevňovat své pozice. Nebudou se snažit o to, aby vytvořili takové zákony, aby po čtyřech letech, když by byli nuceni opustit zastupitelská místa, mohli i oni dobře podle nich žít ve svém občanském povolání.

    Pan Topolánek zvítězil, ale jeho vítězství je hořké. Bude víc závislý na ČSSD než tomu bylo před volbami. Tehdy mohl jen kritizovat, nyní bude muset zalepovat aspoň nejhorší díry, kterými do české lodi poteče voda. Vzpomínám, jak v předvolební kampani objížděli lídři (jak ošklivé slovo) ODS v čele s panem Topolánkem své voliče na kole a v jedné hospodě si připili nejen průhlednou slivovicí (ta píše!), ale i hořkým tmavým fernetem (dech mrtvé milenky).  Politici se radují, že dohadování je jejich práce. Ale radujou se taky voliči? Dalo by se říci, že si to zavařili sami – volili 50 na 50. Ale ono tomu tak není. Voliči volili podle složitého volebního systému.

   Dohodnou se politici? Vypíšou nové volby? Nevíme. Jedno však víme jistě: I muži (politici) mají své dny.
 
Komentáře
[1]11.06.06 21:22:29Point*
Rikas, ze jsi volil "Humanistickou stranu"?... (0,01%) no mensi pocet hlasu mel uz jen "Folklor i Spolecnost...". Ono je to tak nejak vsechno u tech malych stran spise folklor. ...Bez sance. A soucasne pikle 'vladnich' stran? Kazdopadne nejvetsim nepritelem obcanu je prave ta jejich vlastni vlada...(na te vete je hodne pravdy, uz nevim kdo to rekl) proto delat si o ni nejake zvlastni iluze je snad vsude na svete blbost. (nikdy jsem nevolil) proto mam v podstate kazdou vladu na haku a jedu si po svym.

Žádné komentáře:

Okomentovat