18. 9. 2007

Polský premiér urazil národnostní menšiny?

18.09.2007 16:29 - 06. Politika -trvalý odkaz

Polský premiér urazil národnostní menšiny?

jak média dělají "kauzu"

   Hned jak jsem se ráno probudil, na všech stanicích Českého rozhlasu (tentokráte včetně kulturní Vltavy) jsem ve zprávách několikrát slyšel oznámení, že polský premiér urazil národnostní menšiny.

   Připadlo mi to jakési zkreslené vysvětlení toho, co řekl. Polský premiér mě celkem moc nezajímá, zaujal mě jen tím, že je bratrem současného polského prezidenta. Takový rodinný podnik tady v Česku ještě nemáme. Poslech zprávy však ve mě inicioval vzpomínku na dávnou četbu mého oblíbeného románu z polské historie. Ano. Byla to Potopa Henryka Sienkiewicze. Už tehdy jako dítě jsem při četbě toho románu přemýšlel o tom, proč Češi  nejsou tak hrdý národ jako Poláci. Za 2.světové války byli Poláci pro německý fašistický  stát nepřítelem, proti kterému zaútočil, kdežto Češi byli porobený národ, který spadl Hitlerovi do klína bez boje. Poláci bojovali prostřednictvím Solidarity dlouhá léta proti komunistickému režimu, Češi čekali, až „padne režim“. To by snad bylo na jiný článek, jsou to jen moce pocity z mládí, nejsem žádný historik.

   Podle Českého rozhlasu řekl polský premiér  ve východopolském městě Bialystok větu:
"Musíme zvítězit, aby v tomto státě žil jeden národ polský a ne různé národy,"

   Já bych to chápal tak, že polský premiér chce, aby občané Polska byli jednotní. Média z toho udělala urážku národnostních menšin. Zkroutila smysl Kaczynského slov. A Český rozhlas, perem svého redaktora Martina Dorazína a ústy svých zprávařů tuto mediální polívčičku okamžitě přesolil, aby zvýraznil její nepoživatelnost. Kromě toho u nás žádný politik nechce, aby Češi byli jednotní. Tak proč neukázat prstem na polského premiéra? Bez médií by jedna jeho neobratná věta v celém projevu zapadla. O obsahu a smyslu  projevu Jaroslawa Kaczynského jsem se však ze zkreslené informace Českého rozhlasu nedozvěděl nic.
Komentáře
[1]18.09.07 22:47:04Tenisák - www
K té první části článku. Taky jsem o tom přemýšlel. Možná je toi tím, že my jsme byli vždy blíže k němcům. Možná.

Žádné komentáře:

Okomentovat