5. 9. 2006

Přeseriálováno

05.09.2006 10:26 - 07. Zábava -trvalý odkaz

Přeseriálováno



     Včera ve 20 hod došlo k zajímavému úkazu. Tři ze čtyř terestrických českých televizních programů nasadily proti sobě původní český seriál: ČT1 – Záchranáři (1.díl nového původního seriálu), Nova – Pojišťovna štěstí (1.díl již vysílaného seriálu s příslibem nové série), Prima – Letiště  (1.díl nového původního seriálu). Pojišťovnu štěstí jsem viděl už loni a mohu říci, že se mi tehdy docela líbila.  Tak jsem se soustředil na Letiště. Scénář mi připomínal slabší seriály z dob socialismu. Velmi neumné dialogy, dlouhé scény, slabý děj. Ani exkluzivní prostředí letiště tomu nepomohlo. Nejvíc mě tam zaujal herec Bob Klepl, který se přemístil ze seriálu Rodinná pouta z postavy jakéhosi úplatného ředitele na ministerstvu do postavy velmi slaboduchého šéfa letecké společnosti. Čímsi mi tento seriál připomínal Dietlovu Ženu za pultem. Rozdíl byl v tom, že Dietl uměl vyfabulovat příběh a v jakémkoli prostředí napsat mistrné dialogy.  Přepnul jsem na Záchranáře. Tenhle seriál se odehrával ve vysokohorském prostředí, ale nezajímavostí a neumělostí  jakoby Letišti z oka vypadl.

   Dnes bude dávat Nova 89.díl svého původního seriálu Ordinace v růžové zahradě, Prima pak 115. díl druhé řady svého původního seriálu Rodinná pouta. Ještě nikdy jsem neviděl celý díl Ordinace v růžové zahradě, přestože v ní hraje moje oblíbená herečka Daniela Šinkorová. Za to na Rodinná pouta se dívám téměř pravidelně. Dnes vlastně už jen z piety, protože posledních 20 dílů mi připadalo velmi slabých.  Je vidět, že řada byla uměle prodlužována, podle toho, jak ji producent zásobil penězi. První řada však byla skvělá. Mladé scenáristky sestry Bártů se dobře v USA vyučily scénáristickému řemeslu.  V první řadě dokázaly napsat ta mistrné dialogy, že jsem měl pocit,  že by některé díly první řady mohly být samostatnými divadelními hrami.

   Zítra, tedy ve středu 6.září, pro nás ČT1 připravila další premiéru původního českého seriálu Horákovi. Uvidíme. První díl stojí vždy aspoň za informační shlédnutí.

   I kdyby české seriály za mnoho nestály, pořád je to lepší zaplácnutí vysílacího času než každodenní pořady typu Vyvolení, Big Brother nebo Bar.

Dodatek 6.9.2006, 20,40 hod.:

   Horákovi – půlhodiny sledování nového seriálu mě stačilo. Opět špatný scénář, neobratné dialogy. Typický způsob přitahování českého diváka způsobem: „snad to nebude tak blbé, jak to na začátku vypadá – třeba se to nějak rozvine, podívám se ještě příště“. Ale mě je už jasné, že se to nijak nerozvine a že čas svého života mohu využít lépe. Intenzivně mi to připomnělo seriál „My všichni školou povinní“, jen výběr dětí je nějaký horší.  Jako by ve výběrovém konkurzu kladli důraz na to, že děti nesmí zřetelně vyslovovat, že musí drmolit a že jejich mluvě nesmí být téměř rozumět. Krásná Lucie Benešová, kterou si pamatujeme nejvíce jako nováckou „berušku z Prásku“ je stylizovaná do role, která jí příliš nesedne. Její partner Igor Bareš navíc hraje v té době sám proti sobě v Pojišťovně štěstí, kterou dávají současně na Nově a kde mu jeho role sedla opravdu lépe.

Komentáře
[1]05.09.06 11:10:01Leanis - www
Nezbývá, než souhlasit!! Navíc mě včera v Letišti "dojala" role letušky Petry v podání Zuzany Norisové......Hraje tam totální, s prominutím, BLBKU.....Opět seriál o ničem.
[2]05.09.06 17:45:54Lebeda
Když vám se taky nic nelíbí. Mně taky ne..
[3]05.09.06 20:30:47Tenisak - www
Ještě, že já nekoukám moc na TV. Vlastně abych řekl pravdu, já se na seriály nekoukám vůbec, proto mám problém , když se někde o něčem baví. Naposledy mne ženské donutily u nás v práci sledovat ošklivku Bety, protože se tehda o ničem jiném nebacily, tak jsem občas mrkl, abych nevypadal jak hňup. No a občas se kouknu na nějakou dobrou detektivku. Ted když si vzpomínám, tak kecám, Ano pane ministře a Červený Trpaslík, byly vlastně seriály, na které jsem vždy v pátek v noci, než jsem šel spát čekal, dosti netrpělivě, byly to dobré večerníčky.
[4]06.09.06 09:08:09Lebeda
Ano, pane premiére..
[5]06.09.06 15:32:56Tenisák
Ano Béďo, máš pravdu, bylo to ,, Ano pane premiére
[6]07.09.06 00:27:07Lebeda
Mám pocit, že bylo obojí.
[7]17.07.08 17:40:23kamilka - www - 
nejlepší seriál na celém světě jsou přítelé zeleného údolý

Žádné komentáře:

Okomentovat