30. 4. 2006

Proč nechodím do kina - 3.část

30.04.2006 21:36 - 07. Zábava -trvalý odkaz

Proč nechodím do kina - 3.část


   To jsou věci! Vzpomínal jsem, jak jsem za svého dětství jel tramvají z Vinohradské ulice po Václavském náměstí a nad každým ze šesti kin na tomto náměstí byl obrovský ručně malovaný poutač na film, který kino celý týden hrálo. Stálé začátky všech kin 15:00, 17:30 a 20:00 hodin. Pouze když byl film delší, byly začátky upraveny. Před každým filmem běžel týdeník, takže člověk se mohl trochu zpozdit a do stanovené doby promítání doplňoval vlastní film krátký dokument, kreslený či hraný film.  A o programech informovaly obrovské plakáty po celé Praze. Všech asi 35 kin bylo seřazeno na plakátech podle abecedy. Každé kino mělo na plakátě místo alespoň velikosti A5 a nikoli menší než A6 jako program z Paláce Flora. Filmy, které běžely v kinech (hlavně ty zahraniční nebo české poněkud problematické) se hned tak do televize nedostaly.

To byla doba!

   Dnes stačí vzít televizní programový týdeník a člověk (já) se nemusí dívat ani na televizi.

    
sobota 29.dubna, 20:00, televize Nova
Matrix
   Americký sci-fi thriller (1999). Keanu Reeves žije dvojím životem. Ve dne je počítačový expert a zároveň obávaný hacker. Právě pro své schopnosti je vyvolený – implantováním vědomostí do mozku je připraven projít speciálním výcvikem a musí ovládnout virtuální realitu Matrixu a tím zachránit civilizaci. Režie A. a L. Wachowští (130 min.)
   
neděle 30.dubna, 19:55, televize Prima
Matrix Reloaded
Americko-australský sci-fi thriller (2003). Vyvolený Keanu Reeves s přáteli zasahuje proti počítačovým vládcům virtuálního světa Matrixu. Čeká je boj s armádou strojů, a pokud budou chtít zastavit zotročování lidstva, nemine je zápas na život a na smrt. Režie L. a A. Wachowští (133 min.)
    

   Zkrátka všechno na jedno brdo. V televizním programu se aspoň člověk dozví, odkud je film, kdo tam hraje, kdo režíruje a jak je film dlouhý...
  
   Vždycky si vzpomenu, jak v mnoha rozhovorech krátce po listopadu 1989 říkal režisér Jiří Menzl, že socialistická cenzura nás dlouho chránila od západního  komerčního filmového braku. Že se sem tehdy kupovaly ze západu filmy, které měly alespoň nějakou uměleckou hodnotu.

   Proto dnes dávám přednost poslechu Českého rozhlasu. O tom si však málokde mohu povídat, protože ten nikdo z mých známých a příbuzných večer neposlouchá. Zrovna tak nikdo z nich nepíše blog a nečte, co napsali jiní,  televizně nezviditelnění občané tohoto státu.
Komentáře
[1]01.05.06 23:17:22Tenisák - www
Matrixe nemusím. A za komunoistů sem přece šly filůmy typu ,,Čelisti, Psycho, Četa, Rambo atd, takže to zase tak velká ochrana nebyla, myslim, že se nepletu.
[2]02.05.06 10:57:07mluvka Tomáš
Já bych řekl, že za komunistů Rambo v kinech nebyl. Tehdy jsem viděl se Stallonem jen Rocky 1. Rozhodně těch západních filmů nebylo tolik a v televizi už vůbec ne. Tehdy se většinou filmy ze západu do distribuce nekupovaly, ale vyměňovaly za české - např. hrané a loutkové pohádky. A těch zase tolik nebylo. Řada západních filmů tu ani nemohla jít, protože byly považovány za ideologicky škodlivé. Např. James Bond.
[3]03.05.06 17:16:20Petacchi - www - 
K těm filmům co dávali v multiplexu: Většina filmů jsou komerční bláboly, které opravdu nemají žádnou kulturní hodnoty. Ale jsou výjimky. Třeba na tebou zveřejněném seznamu film Zkrocená hora. Ten film je opravdu skvělý a možná jsi se měl rozhodnout pro něj. Film opravdu podněcuje k zamyšlení a ještě k tomu je velice emotivní a dojemný. Ale najít mezi tou spoustou filmů jeden dobrý je obtížné a vyžaduje čas ke studování filmových novinek. A ještě k Matrixu. Je to rozhodně film moderní doby, plný efektů, bojových scén a podobně... ale je to film, alespoň pro mne, velice filozofický. A to je veliká zvláštnost u akčních filmů. Vím, že nejsem sám, koho matrix přimněl k přemýšlení nad životem nebo nad spojením člověka a techniky. Pro mnoho mladých lidí to zkrátka nebyly jenom efekty a proto mám tuto trilogii rád.
[4]03.05.06 17:30:48mluvka Tomáš
Pro Petacchiho: Je možné, že některý film v multikině by stál za shlédnutí, ale z toho "jízdního řádu", který nabízí multikino v Paláci Flora to opravdu nejsem schopen poznat. Jistě i film Zkrocená hora uvede za chvíli nějaká televize. Jestli mi to vyjde časově, podívám se tedy v televizi.
[5]30.11.07 10:11:56Cinemak - www
Neni nad kvalitni domaci kino :)
[6]30.11.07 11:18:33mluvka Tomáš
Já myslím, že na zřízení kvalitního domácího kina musí mít každý nejdřív kvalitní velký byt a tato podmínka není pro každého tak úplně splnitelná.

Žádné komentáře:

Okomentovat