16. 3. 2006

První výročí Tomova deníku - 1.část

16.03.2006 02:30 - 10. Technické poznámky -trvalý odkaz

První výročí Tomova deníku - 1.část


   Přesně před rokem, 16.března 2005 jsem si založil tento blog, který jsem nazval Tomův deník. Prakticky jsem si blog nezaložil, protože jsem ani nevěděl, co to je. Blog mi založil na dálku pan Jíří Pallas ze Švédska. Pan Pallas je odborník na internetové technologie. Delší dobu sledoval, jak jsem se na diskusním serveru Blabla.cz snažil přimět k psaní lidi starší čtyřiceti let v diskusní skupině „Názory starších lidí (nad 40 let)“.  Server Blabla byl (a dodnes je) málo navštěvovaným diskusním serverem.  Každou diskuzi tam znehodnotilo několik lidí nevhodnými poznámkami. Musel jsem proto ve výše uvedené diskuzní skupině vymezit určitá pravidla týkající se obsahu příspěvků. Diskuzní skupinu jsem opravdu určil pro serióznější příspěvky lidí středního a staršího věku. Na Blabla.cz se takoví lidé zapojovali do diskuzí zřídka a tak jsem se stal většinovým přispěvatelem já. Nijak mi to nevadilo, i když jsem si tím vysloužil posměch jiných pravidelných a hlavně mladších  návštěvníků.

   Pan Jiří Pallas, který sám pro sebe objevil technické  možnosti blogu na Seznamu.cz, mě nalákal na založení tohoto blogu tím, že mi stručně vysvětlil jeho principy a nabídl mi technickou pomoc na dálku při jeho založení. Trvalo mi poměrně dlouho než jsem blogu přišel na chuť, protože jsem si nedovedl poradit s jeho možnostmi. Spásou pro mne byl pan Lebeda, který jakousi náhodou můj počínající blog objevil a pro mne srozumitelným způsobem mi dokázal vysvětlit jeho fungování a možnosti. Na rozdíl od pana Pallase nejenže není pan Lebeda počítačovým odborníkem, ale je to v podstatě stejný samouk jako já. Jenže má na rozdíl ode mne technické myšlení a tak přišel určitým „kutilstvím“ na spoustu užitečných věcí, které by mně samotného nikdy netrkly. Pan Lebeda mě stále svými schopnostmi porozumět si s počítačem okouzluje, i když je už také ve věku, kdy jeho vrstevníci mávnou nad počítačem rukou jako nad něčím, čím se už může zabývat jen nejmladfší generace. Nebýt pana Lebedy, neexistoval by Tomův deník v takové podobě, v jaké si v něm můžete číst v současné době. Bez pana Lebedy bych ani nedokázal vytvořit logo Tomova deníku, na které jsem i nyní hrdý.

   Jsem rád, se si mohu do Tomova deníku zapisovat své úvahy a postřehy a občas i upozornit na to, co mě zaujalo jinde. Přesto se i po roce cítím jako Osamělý mořeplavec v moři internetu, nelíbí se mi slovo Blogovat, nelíbí se mi slovo bloger. Když vidím, že u většiny těch, kteří si blogy zakládají, je hlavní zábavou dosažení co největší návštěvnosti, ptám se sám sebe k čemu to je.

   Samozřejmě i mě zajímá, zdali mé stránky někdo čte. Avšak pořád  mám stejný pohled jako při založení stránek. Není pro mne důležité, kdo se na ně dostal náhodným kliknutím nebo upozorněním vyhledavače nějakého slova, ale kdo se zamyslí nad tím, co jsem napsal, ať už jeho mínění je kladné nebo záporné. A to mohu poznat jen tehdy, jestliže mi někdo napíše k článku komentář – nějakou logickou poznámku, ze které poznám, že si článek opravdu přečetl a vyvolalo to v něm nějakou reakci.

klikni - 2.část
Komentáře
[1]12.06.07 22:58:44mluvka Tomáš
UPOZORNĚNÍ: Server Blabla.cz byl majitelem - firmou Tanger s.r.o. zrušen ke dni 31. května 2007. Veškeré odkazy byly přesměrovány na multifunční portál Rande.cz. Moje diskuze, o kterých píšu v tomto článku, také zanikly. Názvy svých bývalých diskuzních skupin jsem však v článku ponechal, i když odkazy k nim už nevedou. Malá skupinka bývalých uživatelů sercveru Blabla.cz pokračuje od 1.června 2007 na amatérkém fóru "Auditka" - odkaz http://auditka.session.cz/ . Tam vystupuji stále pod přezdívkou mluvka a většina uživatelů si také ponechala své přezdívky z Blabla.cz.

Žádné komentáře:

Okomentovat