24. 6. 2007

Psycholog Karel Humhal šedesátiletý

24.06.2007 13:57 - 03. Lidé -trvalý odkaz

Psycholog Karel Humhal šedesátiletý


   Dnes se dožívá šedesáti let známý pražský psycholog PhDr. Karel Humhal.


   Stálejší čtenáři Tomova deníku jistě narazili na článek Najít vhodného psychologa není jednoduché.  Po strastiplném tříletém hledání, když už jsem chtěl další pokusy vzdát, se tím vhodným psychologem pro mne ukázal právě dr. Humhal. Docházím k němu už šest let.

   Za tu dobu jsem mohl sledovat nejen jeho práci, ale i obtíže této práce. I když psycholog není lékař, ale vzděláním filozof, spadá jeho práce do zdravotnictví. Lidé často nechápou rozdíl mezi psychologem a psychiatrem. Někteří psychiatři se dívají na psychology skrz prsty, protože to nejsou lékaři.  Psycholog pracuje s časem. Zatímco jedna návštěva u psychiatra může trvat jen několik minut, u psychologa to bývá celá hodina i déle. Těch hodin je potřeba ke zdárnému výsledku mnoho.  To nechápou zdravotní pojišťovny a tak dávají psychologům malé finanční limity. Psychologovi pak nezbývá než psychoterapii jednoho pacienta omezit, natáhnout ji do neúměrně dlouhého časového období anebo přesvědčit pacienta, že si musí psychoterapii plně hradit.  

   Dr. Humhal se však vždycky snaží, aby pacienta problémy českého zdravotnictví zatěžoval co nejméně. Řada lidí  k němu přichází v nedobrém psychickém stavu a jsou plni vlastních problémů.

   Dr. Humhal je zván do médií, ať už tištěných nebo elektronických. Má obsáhlé odborné znalosti a také se dovede vžít do problémů klientů. Zajímavě vystoupit v televizi však každý  psycholog neumí. Mám dojem, že právě takovými psychology byl dr. Humhal kritizován za svá televizní vystoupení nebo komentáře. Zvláště populární časopis "Psychologie DNES" si vzal Humhala na mušku několikrát. Že by však s ním otiskli rozhovor nebo že by si si od něj vyžádali příspěvek, to jsem nezaznamenal. Karel  Humhal nemá čas na psaní populárních knih jako někteří jeho kolegové. O to více se však věnuje problémům svých pacientů. Pro svou obsáhlou praxi klinického psychologa ho často soudy a policie najímají jako soudního znalce.

   Práce, kterou dr. Humhal dělá, je psychicky značně vyčerpávající. Přesto z něj čiší životní optimismus, který předává i svým klientům.

  Přeji mu, aby mu jeho optimismus a zápal pro práci vydržel ještě  mnoho let  a aby si dlouhá léta dokázal udržet duševní i tělesné zdraví.

   Podívejte se na dr. Humhala ve videoreportáži Českých novin na téma Jak se vypořádat s partnerskou krizí?
Komentáře
Článek je bez komentářů

Žádné komentáře:

Okomentovat