28. 2. 2008

Relativismus a pravda - 1.část

28.02.2008 04:16 - 06. Politika -trvalý odkaz

Relativismus a pravda - 1.část


Úvod do problematiky:
Na tomto místě odpovím příteli Františkovi na jeho slova, která napsal někde zcela jinde – v uzavřené diskuzi. To téma považuji za tak závažné, že bych byl rád, kdyby se s ním seznámili i jiní lidé, kteří neznají ani přítele Františka a třeba ani mně. Prosím laskavého čtenáře o poshovění, nebudou-li mu jasné některé návaznosti.

František mi napsal:
     
 Tomáši,
samozřejmě nejde o otázku, ale o to, že jsi na moji odpověď nijak nereagoval a namísto toho jsi mne odkazoval na nějakou diskusi někde jinde. Nereagoval jsi na tuto moji reakci na tvoje tvrzení:
Tomáši,
žijeme sice v době, kdy je relativismis na vzestupu a mnoho lidí se tváří, že vlastně nic o ničem nejde přesně říci, protože každý to vidí jinak. Je to rovno tvrzení, že každý má svojí pravdu.
Nemá. Pravda je jen vždy jedna - buď je, anebo není. Buď prší, nebo neprší, buď sedím na židli, nebo jsem na procházce. A kdokoli tvrdí něco jiného, než se odpovídá skutečnosti, tak neříká pravdu, ale sděluje svoje domněnky.
Tak se to má i se zdravým rozumem. To je rozum, založený na hodnotách, k nimž jsme se staletími těžce propracovávali. K těm hodnotám patří například i občanská a lidská práva tak, jak jsou dnes kodifikována v mezinárodním právu (například Charta lidských práv OSN). A je úplně lhostejné, jestli ty hodnoty vidí pár bigírků jinak. Soudce, který si je vědom těchto a dalších civilizačních hodnot, a aplikuje je při svém rozhodování, je soudce, který se řídí tzv. přirozeným právem, tedy i - z tohoto pohledu - zdravým rozumem a citem pro věc.
Soudce, který dbá na doslovné znění zákonů bez ohledu na tyto hodnoty, se řídí pozitivistickým přístupem, tedy doslovným výkladem psaného slova, bez ohledu na podstatu věci. Přitom psané slovo nikdy nedokáže vyjádřit a postihnout vše potřebné, proto je třeba, aby soudce jednal i v nějakém hodnotovém systému.
To jen na vysvětlenou, proč tvoje relativisticko-postmoderní chápání světa nemohu přijmout.
     

Nyní, Františku, můj komentář k této tvé tezi.

   Souhlasím s tím, že pravda je jen jedna. Ovšem každý člověk se ve výkladu pravdy může mýlit. Často pravdu chápeme subjektivně, protože jsme pouze biologické organizmy, které aplikují na vnímání světa své osobní zkušenosti.

 klikni - 2.část
Komentáře
Článek je bez komentářů

Žádné komentáře:

Okomentovat