5. 6. 2005

Říkám si, jestli vůbec má cenu tu evropskou ústavu studovat.

05.06.2005 08:47 - 11. Evropská ústava -trvalý odkaz

Říkám si, jestli vůbec má cenu tu evropskou ústavu studovat.

Dvě referenda už dopadla negativně
...a naši mocipáni se ještě nerozhodli, jestli nás o té ústavě nechají hlasovat nebo jestli si to neodhlasují sami.
Včera se sešel německý kancléř s francouzkým prezidentem a dohodli se, že hlasování o evropské ústavě má pokračovat. Francouzi a Nizozemci udělali Bruselu, ale i svým vládám čáru přes rozpočet. Možná, že jen vyjádřili obavy z toho, aby se do jejich zemí nenahrnuli Češi, Poláci, Bulhaři a další, tak jako my máme obavy, aby v Čechách nebylo nakonec víc Ukrajinců, Rusů, Číňanů, Vietnamců než nás. Jenže u nás se to nesmí říci veřejně. Kdo to řekne, je označen za nacionalistu a rasistu, vláda říká, že v Čechách je značné procento xenofobie. Samá slova, která se za socialismu nevyskytovala. Tehdy se vybíralo prostřednictvím ROH dobrovolně povinně při každé výplatě na Vietnam či Kambodžu, ruští vojáci byli v dojednaných rezervacích jako byli Milovice a čeští státní představitelé nám sdělovali, jak všichni máme rádi Sovětský svaz. Jakmile se sovětský blok rozpadl, ani jsme si nedokázali vybudovat národní hrdost (té se začalo říkat nacionalismus a už jsme se začali cpát do jiného uskupení. A nyní je jasné, že běžní občané v některých zemích se nás bojí jako divokých barbarů, tak jako my se bojíme Rusů, Ukrajinců, Vietnamců a Číňanů.
Dnes vystoupí v Sedmičce na Nově prezident Klaus. Také neřekne nic nového. Jeho stanovisko k evropské ústavě je od začátku negativní. Dříve jsem si myslel, že právě tzv. pravicoví politici budou rádi, když se Česká republika přidá do uskupení západních států. A on je z toho takový zajímavý mišmaš. ODS, která dnes reprezentuje v Česku pravicovou politiku, je spolu s KSČM proti. KSČM bych dnes ani nenazval jako levicovou stranu, ale jako zkostnatělé "zastánce starých pořádků". A tak jako reprezentant tzv. šedé zóny nebo mlčíčí většiny tu zbývá opravdu jen ČSSD, která se ovšem do značné míry skládá také z bývalých komunistů.
Evropskou ústavu mám na stole. Její mluva je složitá a nezáživná. Jako člověk pověřený za Českou republiku k jednání je tam jmenovitě uveden Stanislav Gross. Ten zmizel (alespoň dočasně) v propadlišti dějin. Z tohoto pohledu se mi zdá návrh evropské ústavy už dnes jako historický dokument.
Komentáře
Článek je bez komentářů

Žádné komentáře:

Okomentovat