6. 6. 2007

Soutěž Radio Lady - Radio Man 2007 má své vítěze

06.06.2007 22:25 - 08. Volba ředitele Českého rozhlasu -trvalý odkaz

Soutěž Radio Lady - Radio Man 2007 má své vítěze

Český Rozhlas 2 - Praha má dva Tomáše Procházky

   6.června 2007 se konalo v pražském divadle Bez zábradlí finále soutěže o nejkrásnější hlas roku Radio Lady – Radio Man 2007.

   Přestože se záznam finálového večera bude vysílat na stanici Praha až za dva týdny, Český rozhlas připravil přímý videopřenos po internetu.  Použil experimentální vysílání pomocí moderního formátu flash video, který umožňuje kromě samotného obrazového přenosu ze zvukem i pohodlné zobrazení doplňujících informacích přímo v samotném přehrávači. Bylo možné si otevřít samostatná okna s informacemi o soutěži, o soutěžících, o porotě i o moderátorovi Aleši Cibulkovi. V tomto přenosu se tak naplnilo to, o čem snily celé generace rozhlasových pracovníků: rádio s obrázky. Uvidíme, zdali tato obrazová informace bude pozdeji k dispozici posluchačům na internetu, tak jako to je už dnes u některých pořadů internetového populárněvědeckého rádia Leonardo, které také provozuje Český rozhlas.

   Zájemci si jistě poslechnou pořad, který v živé formě  trval přes dně hodiny v (patrně) hodinovém sestřihu na stanici Praha. Napíšu jen, to co mě nejvíce zaujalo: Byla to jména vítězů. Jejich přímení jsou totiž letos shodná s významnými moderátory Českého rozhlasu.

   Lady Radio 2007 se stala Kateřina Veselovská, původem z Opavy či Olomouce, nyní žijící v Praze. Její příjmení je shodné s příjmením známého moderátora Radiožurnálu Martina Veselovského.

   Titul Radio Man 2007 získal Tomáš Procházka ze Stříbra, redaktor deníku Deník. U něj se dokonce jméno i příjmení shoduje se jménem a příjmením současného moderátora stanice Praha Tomáše Procházky. Stanice Praha by tak mohla mít dva moderátory se jménem Tomáš Procházka. Jistě jejich alternace ve stejných pořadech by byla zajímavá. Pro jejich srovnání umisťuji do tohoto článku informace o nich i s fotografiemi, tak jak je zobrazuje v této chvíli internetový portál Českého rozhlasu.

Tomáš Procházka – Radio Man 2007


Tomáš Procházka –  moderátor stanice Český rozhlas 2 - Praha


Do finále se dostala i Linda Petáková z Prahy, jejíž příjmení připomíná příjmení Heleny Petákovévedoucí Redakce denního vysílání Českého rozhlasu 2 – Praha. Je to zajímavá shoda náhod. Z životopisů finalistů vyplývá, že všechna děvčata se učí rozhlasové práci ve Tvůrčí skupině elévů Českého rozhlasu a jeden hoch byl dlouhá léta členem Dismanova dětského rozhlasového souboru. Možná tedy, že jim k vítězství v soutěži o nejkrásnější hlas nepomohl jen krásný hlas, ale i jeho pečlivé školení delší dobu před soutěží. To jistě není na závadu.  S hezkým hlasem by se mělo odborně pracovat.

   Na závěr napíšu, co mě nejvíce pobavilo z celého finálového večera. Byla to volná disciplína Kláry Novákové,studentky politologie z Rakovníka. Bylo to napodobení ladění radiopřijímače světovými a českými rozhlasovými stanicemi. Klára napodobila různé řeči a zpěvy, včetně jakéhosi arabského jazyka.  Dostala tím celou porotu i moderátora Cibulku. Byla to chvíle, kterou stálo za to vidět a o kterou bude rozhlasový posluchač ochuzen. Herecká porota se doslova válela smíchy po stole a Aleš Cibulka měl co dělat, aby během dlohého potlesku obecenstva vymanil obličej z grimasy smíchu, uklidnil hlasivky a mohl tak pokračovat v průvodcovství pořadem.

   Záštitu nad soutěží měl předseda Senátu Parlamentu České republiky MUDr. Přemysl Sobotka, který sám oplývá příjemným hlasem (hodnotím hlas, nikoli své politické sympatie k němu).

   Doporučuji zájemcům, aby si finále pořadu poslechli, až poběží  5.července 2007 v 9:05 na stanici Praha nebo později ze stránky Rádia na přání.
Komentáře
Článek je bez komentářů

Žádné komentáře:

Okomentovat