6. 8. 2006

Střípky léta 2006 - 2.část

06.08.2006 17:06 - 02. Deník -trvalý odkaz

Střípky léta 2006 - 2.část


   Tento týden jsem byl 2x na semináři ve Výzkumném ústavu živočišné výroby v Praze 10-Uhříněvsi. O tomto ústavu jsem kdysi psal v článku Intelektuální hranice. Můj dávný přítel tam vede jedno oddělení. Příští týden se koná v Praze velká mezinárodní konference o jelenech A tak vědečtí pracovníci pilovali před kolegy své referáty na konferenci v angličtině. Byla to něco jako generální zkouška.

   Na tom oddělení pracuje několik mladých vědeckých pracovnic, které v současné době mají malé dítě. Má-li taková maminka ve dni semináře sama přednášku (platí pouze pro přednášky uvnitř tohoto oddělení, kde je velmi přátelská atmosféra) vezme si s sebou děťátko a klidně přednáší, děťátko se tam mezitím batolí. Na obrázku je ten můj přítel Luděk (vedoucí oddělení ústavu a profesor na vysoké škole zemědělské), přednáší jeho manželka Jitka a její pozornosti se dožaduje jejich společná dcera Terezka. Jitka zrovna měla přednášku na téma "Do red deer (Cervus elaphus) grandmothers nurse their grandchildren?" = "Opatrují babičky /= samice/ jelena evropského svá vnoučata?".

Zatímco maminka Jitka přednášela. dcerka Terezka utekla od tatínka Luďka a dožadovala se maminčiny pozornosti. Přemýšlel jsem o tom, že kdyby to viděli jeleni, určitě by o nich také mohli udělat vědeckou práci.

   Premiér Paroubek pořád tvrdí českou politickou muziku. Už dává najevo i prezidentu Klausovi, že na ČSSD bude záležet za dva roky při volbě prezidenta. Novináři nemají určitě Paroubka rádi. Ve zpravodajství portálu Tiscali dali k článku „Paroubek: ČSSD by mohla umožnit znovuzvolení Klause
fotografii, na které pan Paroubek připomíná Hnědočecha. Ti oškliví novináři!




   A neděle je zase pryč. Zítra přijde instalatér opravit splachování na záchodě a karmu v koupelně (snad). Instalatéři jsou pořád páni jak za socialismu. Nepřišel měsíc, minulou  středu chtěl přijít teď hned (zavolal na mobil: „Jste teď doma?“), ale já zrovna doma nebyl a ve čtvrtek a v pátek přijít nemohl, protože tyto dva dny on už nepracuje a odjíždí z Prahy.

středa 9.srpna

  Dva předchozí večery jsem strávil čekáním na instalatéra. První večer se mu podařilo vyměnit výměník vody v karmě a pokusil se opravit tekoucí splachovač na záchodě. Po jeho odchodu jsem zjistil, že samovolný odtok vody  ze splachovače ještě zesílil a v noci jsem musel splachovač uzavřít.  Kupodivu voda tekla do  záchodu, i když byl přívod vody uzavřen. Ráno jsem se vydrápal ke splachovači a udělal několik snímků. Pan instalatér vyměnil sice plovák,  ale nevyměnil zpuchřelé těsnění uzávěru odtoku.

 

Sice řešení vyžadující jen čtvrtminutu, ale pro mne s mojí chromou rukou a nohou v tak nevhodné pozici neřešitelné. Instalatér naštěstí přišel hned druhý den večer a vyměnil i odtokové těsnění. Jenže dva večery byly v háji. Po odchodu instalatéra začala pomalu kapat do vany rezavá voda ze špatně připojeného vodního výměníku.  Vedle karmy leží těsnění, které tam instalatér asi zapomněl dát. Ve čtvrtek a v pátek nepracuje, budu ho muset zavolat v pondělí, přestože na vizitce má NONSTOP 24 hodin.

klikni - 3.část


Komentáře
[1]19.08.06 00:34:53Jitka Bartošová - 
Milý Tomáši, díky za přívětivé věty. Obzvláště nad zamyšlením o intelektuálních hranicích před a za branou jsem pocítila prostou radost čtenáře vědeckého textu, že písmena jeho rodného jazyka ještě dávají krásněliterární smysl. Onen seminář byl co do počtu zúčastněných dětí skutečně výjimečný, ve dveřích jste se minul s Bárou a jejím Kryštofem, jen o něco mladším než naše mládě. O populační explozi etologů svědčí i přítomné jedno mrně ještě nenarozené. Děti již povité se seminářů účastnívají, pokud vůbec, zpravidla jen do té doby, než své bezskrupulózní, neomalené a neobalené názory na přednášejícího a průběh diskuse začnou inzerovat příliš nahlas. Co by tomu řekli jeleni, nevím. Myslím, že by mě to zajímalo víc, než zajímá jeleny, co si myslíme my o nich. Ať tak či onak, kongres o sobě samých ani pošesté delegací neobeslali. Možná proto se kongres "o smyslu jejich života" bude za čtyři roky pořádat znovu. S přáním všeho dobrého, Jitka

Žádné komentáře:

Okomentovat