19. 8. 2007

Střípky léta 2007 - 12.část

19.08.2007 10:29 - 02. Deník -trvalý odkaz

Střípky léta 2007 - 12.část


   Moderní český film bohužel vztahy většinou nepopisuje, popisuje jen prosazování vlastního já.  Nedávno jsem se o tom přesvědčil shlédnutím filmu Duše jako kaviárkterý jsem si koupil ve výprodeji v Levných knihách


za necelých 70 Kč. Koupil jsem si ho jen proto, že tam hrajou dva moji oblíbení herci za seriálu "Velmi křehké vztahy" Saša Rašilov a Alice Bendová (ještě s dívčím jménem Veselá). Bohužel ani dobří herci neudělají dobrý film ze špatného scénáře. Na DVD je kromě filmu samotného ještě „film o filmu“ a z něj vyplývá, že jediný, kdo byl filmem nadšen byl jeho režisér Milan Cieslar. Film má oproti seriálu tu nevýhodu, že musí být hodně zkratkovitý a tak scénář i střih jsou velmi důležité. K ničemu se nelze vrátit v dalším dílu.

   Život se podobá spíše seriálu než filmu. Každý z nás jsme hlavní postavou svého seriálu. Další lidé v něm mají různé role. Někteří jsou také hlavními postavami a vyskytují se v něm průběžně. Jiní se v něm mihnou a přesto na náš osud mají velký vliv. Další se v něm určitou dobu vyskytují a pak zmizí, někdy i na několik desítek let, aby se opět objevili ve chvíli, kdy už s nimi děj našeho života nepočítá.  Můj psycholog říká – po pětatřiceti letech praxe v oboru nepovažuji nic za nemožné.

   Na seriálu Velmi křehké vztahy se mi líbí to, jak se scénáristky vypořádávají s naplněním obsahu. Tím, že děj v nekonečném seriálu postupuje pomalu nebo vůbec, mohou se scénáristky  soustředit na vztahy. Díky nekonečnosti se většina postav proměnila z původně kladných na záporné. Hynek Skála, rozhodný klaďas z první řady seriálu se stal ve třetí řadě nerozhodným podpantofelníkem se kterým chovají vztahy k několika ženám najednou.  Chytrý nadějný a spravedlivý mladý právník Petr Černý se pomalu mění v despotického usurpátora, kterému jde jen o peníze. Televize Prima připravila na svých stránkách pavouka vztahů postav seriálu.

   Takový pavouk vztahů je právě to, co odlišuje například můj život od seriálu.  Zdá se mi, že převažuje to, co si televizní seriál nemůže dovolit. Přerušení komunikace nejen mezi lidmi, kteří spolu nemají dobrý vztah, ale přerušení komunikace jako takové vůbec.  V seriálu Velmi křehké vztahy přicházejí členové  hlavní rodiny domů, potkávají se v obrovské hale, která je zároveň i kuchyní a povídají si, ať už přátelsky či nepřátelsky. V reálném životě stojí často komunikace na onom obvyklém „zavoláme si“.  Před časem jsem o tom napsal v článku Hezká zdvořilostní fráze.

 klikni - 13.část
Komentáře
Článek je bez komentářů

Žádné komentáře:

Okomentovat