16. 6. 2007

Valná hromada Syndikátu novinářů České republiky se blíží

16.06.2007 13:21 - 09. Klub volných novinářů -trvalý odkaz

Valná hromada Syndikátu novinářů České republiky se blíží

bude už v pátek 22. června 2007 v 11 hodin

   Jen nenápadný článek  na internetové stránce Syndikátu novinářů oznamuje nejnutnější informace o valné hromadě Syndikátu. Jedná se o nejdůležitější akci, která určí směřování Syndikátu novinářů České republiky. Určí i personální obsazení syndikátních orgánů. 

   Toto důležité oznámení na nevýrazné titulní stránce Syndikátního webu lze zcela přehlédnout  mezi jinými informacemi. Považuji proto za důležité tuto informaci připomenout i v Tomově deníku v v části, která je dosud jediným aktuálním informačním zdrojem pro volné novináře, kterých by v Syndikátu mělo být okolo osmi set. Jejich přesný počet zná patrně jen předseda Syndikátu pan Miroslav Jelínek a dva místopředsedové – pánové Radko Kubičko a Jan Punčochář. Klub volných novinářů, který byl znovuustaven před více než rokem,  však informace o volných novinářích sdružených v Syndikátu nemůže získat, protože by to údajně bylo v rozporu se zákonem na ochranu osobních údajů.   Klub zatím tedy nemá možnost jak volné novináře oslovit.  Snahu Klubu volných novinářů o připojení již sedm měsíců připravené webové stránky na hlavní stranu Syndikátního webu předseda Syndikátu ing. Miroslav Jelínek ignoruje.  Patrně nemá zájem o jiné názory uvnitř Syndikátu než které určuje a hlavně realizuje on sám, možná s pomocí svých místopředsedů.

   Řídící výbor Syndikátu, který má členy i z regionálních poboček a tzv. klubů se schází jen jednou za tři měsíce. Syndikát nemá žádnou váhu u  redaktorů – členů Syndikátu zaměstnaných ve velkých redakcí, u vydavatelů ani jinde. Současnému vedení Syndikátu možná vyhovuje, že většina členů Syndikátu je pasivních, poslušně jednou za rok zaplatí členský příspěvek 600 Kč, avšak už ignorovala na snahu, že by se v Syndikátu mohlo něco změnit. Řadoví členové Syndikátu možná ani nechápou, že tzv. grémium Syndikátu nejsou straničtí vůdci, kteří udílejí příkazy, ale že by to měli být lidé, jejich snahou by mělo být na jedné straně přispět ke kultivaci novinářské obce, na straně druhé přispět k její obraně například proti politickým tlakům. To vše by bylo potřeba změnit. Zásadně změnit směr práce Syndikátu novinárů může změnit jen valná hromada, která se koná jednou za tři roky. Podle počtu členů Syndikátu při klíči 1 : 15 by na ní mělo letos být 180 delegátů. Pokud by volných novinářů bylo v Syndikátu opravdu 800, mohl by mít Klub volných novinářů teoreticky na valné hromadě 53 členů. Jeden delegát musí být delegován patnácti členy Syndikátu. Klubu volných novinářů se podařilo sehnat jen 16 podpisů, tudíž má jen jednoho delegáta s právem hlasovat na valné hromadě.  Jsou to jen dvě procenta volných novinářů. Pokud byla nominace na valnou hromadu tak slabá i v jiných uskupeních Syndikátu, delegátů mnoho nebude.

   Z dobře informovaných zdrojů, které zde ovšem jako novinář utajím, jsem zjistil, že na valnou hromadu mohou přijít ostatní členové Syndikátu novinářů jako pozorovatelé bez volebního práva. Klub volných novinářů má zájem na tom, aby si konání valné hromady připomnělo co nejvíce volných novinářů. Zvláště pražští volní novináři by se valné hromady zúčastnit jako pozorovatelé. Kdo máte čas a zájem, přijďte se podívat v pátek 22. června 2007 od 11 hodin do velké zasedací místnosti v domě na Senovážném náměstí č.23 v Praze. Pro jistotu si s sebou vezměte členskou legitimaci.
Komentáře
Článek je bez komentářů

Žádné komentáře:

Okomentovat