23. 6. 2007

Valná hromada Syndikátu novinářů ČR a Sedm kulí - 1.část

23.06.2007 20:14 - 09. Klub volných novinářů -trvalý odkaz

Valná hromada Syndikátu novinářů ČR a Sedm kulí - 1.část

Vše zůstává při starém, autoritativní vedení opět potvrzeno

   Na valnou hromadu se dostavilo 40 ze 46 pozvaných delegátů. Každý delegát zastupoval 15 členů Syndikátu. 40 delegátů mělo tedy mandát od 600 členů Syndikátu, připočteme-li ještě těch šest, co se omluvili, bylo zastoupeno téměř 700 členů Syndikátu. To je ze dvouapůtisícového členstva pouze 28%.  Přesto podle stanov byla valná hromada usnášeníschopná. Ti, kdo tu neměli svého delegáta, měli smůlu.


    V úvodu vystoupil Ing. Miroslav Jelínek, předseda Syndikátu novinářů a shrnul zprávu o činnosti řídícího výboru za minulé období.

     
Ing. Jelínek  řekl:
   Výsledkem zprávy o činnosti zprávy o činnosti řídícího výboru za minulé volební období je konstatování, že dnešní Syndikát je konsolidovaným a soběstačným, finančně zajištěným profesním sdružením, které se může plně věnovat svému poslání.

   Jak ukazuje zpráva řídícího výboru, vážnou slabinou  je, že naše stanoviska nejsou výrazně víc známa a že i stanoviska komise pro etiku se veřejnost jen  málokdy dozvídá. Změnit tento stav je předním úkolem nového řídícího výboru. Vlivem jednání s Českou televizí i Novou se zdá, že budeme moci tuto bariéru překonat.

   Naše stanovisko k návrhu trestního řádu tlumočené v Senátu mělo zřejmě určitou váhu, neboť  nový návrh zákona, který současný ministr spravedlnosti publikuje na internetu již paragrafy o skryté kameře a nahrávkách neobsahuje. Zůstal v něm ale paragraf o trestném činu pomluvy, který je pro nás výzvou, abychom mu spolu s Unií vydavatelů čelili.

   Snaha pořídit z majetku Syndikátu něco smysluplného pro naše členy – myslím tím presscentrum se zatím nerealizovala podle našich představ. Je tady dalším přirozeným úkolem tuto investici oživit, pořádat tu odborné semináře a konference. Zatím jsme uspořádali jen dvě takové konference a obě měly živý ohlas. My v tom chceme pokračovat a dopracovat se k tomu, že jednou týdně zde bude Syndikát cosi pořádat a že podobné konference jako byla ta o novinářích a volbách do Sněmovny uspořádáme alespoň čtyřikrát ročně. Pro teorii žurnalistiky jsme v minulém období založili časopis Mediální studia a bylo by tedy správné, kdybychom měli časopis, který reaguje na populární kauzy médií. Nabízí se celkem jednoduché řešení. Rozšířit obsahově Mediažurnál pro výměnu poznatků z aktuální praxe.  Organizační část,  které se dnes převážně věnuje, by mohla být jeho přílohou. To vše vyžaduje prostředky. Pro Mediální studia získal Syndikát řadu sponzorů z vědeckých pracovišť a vysokých škol. Pro ostatní činnost se musíme poohlédnout v Evropské unii. Když může dostat finance takové sdružení jako je Parnas, mohli bychom snad i my. K naplnění těchto představ jsou potřeba nejenom finance, ale také profesionální přístup.

   Domnívám se proto, že nastal čas, abychom k organizačnímu vedoucímu kanceláře, kterého nám v podobě pana Kostihy seslalo snad samo nebe, neboť jeho zásluhou je vytvoření tohoto příjemného prostředí a občanského sdružení bez dluhu. Díky jemu proběhlo přemístění z Pařížské. Abychom k tomuto Ivu Kostihovi přivedli manažera, který se postará jiných úkolů a bude za to také placen. Nový řídící výbor by měl takovou funkci rozhodně postavit a vytvořit pro ní veškeré podmínky.

   Věcná a soustavná činnost Syndikátu probíhá v regionálních sdruženích a klubech. Vzhledem k dobré finanční situaci, která nám umožňuje hradit provoz centrály z výnosu vlastnického podílu na tomto domě, jsem pro propočítání nákladů došel k názoru, že by bylo spravedlivé, aby regionální sdružení dostávala místo padesáti procent příspěvků svých členů plných sto procent.  Samozřejmě kromě nákladů na zhotovení průkazu, tedy té padesátikoruny. Podle současného stavu by si to vyžádalo proti dnešku 135 000, což si můžeme dovolit stejně tak jako přispívat klubům částkou 100 korun ročně na jednoho jejich člena. To si vyžádá z rozpočtu 30 000 korun ročně.  Myslím, že by to byl projev uznání za činnost. Přitom samozřejmě nemyslím, že bychom o tyto částky krátily grantové programy.

klikni - 2.část
Komentáře
Článek je bez komentářů

Žádné komentáře:

Okomentovat