23. 6. 2007

Valná hromada Syndikátu novinářů ČR a Sedm kulí - 2.část

23.06.2007 20:21 - 09. Klub volných novinářů -trvalý odkaz

Valná hromada Syndikátu novinářů ČR a Sedm kulí - 2.část


   Konečně se musím ještě zmínit o nesplněném závazku zřídit v tomto objektu restaurační zařízení jako klub novinářů,  aby se sem naučili lidé z médií chodit a věděli, že tu vždycky najdou někoho zajímavého a dobré živobytí. Zatím jsme na to nestačili, ale nemůžeme to ztrácet ze zřetele. Také naše webová stránka vyžaduje do budoucna větší pozornost, což bude jistě také úkol pro placeného manažera.  Závěrem tohoto krátkého úvodu bych chtěl poděkovat všem členům řídícího výboru, komise pro etiku, kontrolní skupiny a pracovníkům kanceláře Syndikátu za činnost v minulém funkčním období. Děkuji i vám všem.  Prosím o připomínky ke zprávě řídícího výboru. Nejsou.
     


 Vzápětí si slovo vzal místopředseda Syndikátu Radko Kubičko:

     
Radko Kubičko řekl:
   Díky za slovo.  Já jenom velice stručně. Taky děkuji členům řídícího výboru za jejich práci a také našemu předsedovi Mirkovi Jelínkovi za jeho práci, ještě jednou díky moc. Na sebe nemyslel, tak bych chtěl doplnit. Takže děkuji také Mirkovi Jelínkovi za jeho práci a chtěl bych říci jenom velice stručně, že se tedy plně stavím za to, co tady přečetl a že i v našem materiálu s Honzou Punčochářem, který jsme vám rozeslali, který je tady případně k dispozici, takže vysvětlujeme, proč je tedy nutné pro další činnost zřídit funkci placeného funkcionáře nebo placeného člena vedení. Já za těch šest let, co se tady angažuji v Syndikátu novinářů, více či méně jsem pochopil, že bez profesionalizace této organizace nemůžeme být viditelní na scéně mezi novináři.  Už před třemi lety jsem prosazoval společně s Mirkem Jelínkem profesionalizaci naší kanceláře, to jest placeného vedoucího naší kanceláře a teď se tedy plně stavím za ten návrh zřídit funkci placeného funkcionáře a z toho důvodu přidáme jednu drobnou změnu stanov, kterou v tom materiálu také najdete, to jest zřízení funkce prvního místopředsedy. Takže díky moc za všechno, co jsem tady mohl za šest let zažít a doufáme, že se budeme opět setkávat.
     


   Po těchto samochválách byly karty rozdány  a v duchu těchto dvou projevů se neslo celé jednání valné hromady. Místopředsedové Syndikátu Radko Kubičko a Jan Punčochář zahájili boj o zakotvení placeného místopředsedy do stanov. Část delegátů byla zmatena, protože nedostali onen zcela soukromý materiál obou místopředsedů, který jsem zveřejnil v článku Záměry pánů Kubička a Punčocháře.

   Jiní delegáti nechápali, proč úřednickou funkci by měl vykonávat volený funkcionář a nikoli výboru podřízený placený manažer. Další poukazovali na nelogičnost, proč by měl být placen další místopředseda, jehož funkce by měla být zanesena do stanov. Jediný Klub volných novinářů se již před valnou hromadou dokázal v materiálu pánů Kubička a punčocháře zorientovat a požadoval písemně ponechání původního znění. Tento požadavek rozdal všem delegátům. Ve stanovisku Klubu volných novinářů se pravilo:

     
K navržené změně článku 16. odst. V. požadujeme ponechat původní znění. 
Důvodem našeho nesouhlasu s navrhovanou změnou je, že původní negativní formulace nebyla diskriminační a přitom bránila využívat zdrojovou oblast SN k ovlivňování rozhodování členů řídícího výboru nebo grémia. Jakmile by byl člen řídícího výboru zaměstnancem, a to nová formulace umožňuje, došlo by k rozporu v tom, kdo koho vlastně řídí. Jako zaměstnanec by přijímal rozhodnutí předsedy a grémia a přitom by jako člen řídícího výboru mohl popírat takováto rozhodnutí! V důsledku by to vedlo ke kumulaci moci, protože jako zaměstnanec by vlastně takovýto člen mohl výrazněji ovlivňovat celou činnost řídícího výboru a tím i SN ČR.
     


klikni - 3.část
Komentáře
Článek je bez komentářů

Žádné komentáře:

Okomentovat