25. 6. 2006

Věda na Jiřáku

25.06.2006 16:24 - 07. Zábava -trvalý odkaz

Věda na Jiřáku

obrázky pro Bédu Lebedu

   Včera v sobotu bylo horko jako dnes v neděli. V podvečer jsem si vyšel na Jiřák, pro neznalé na náměstí Jiřího z Poděbrad. Právě tam končila akce „Věda v ulicích“, která probíhala na několika místech v Praze.


Protože jsem tam spatřil také letadlo, vzpomněl jsem na přítele Lebedu, vytáhl jsem foťák a pro radost jemu (ale nejenom jemu), jsem udělal pár obrázků.


Tak to je větroň Blaník. Žádnej motor, viď, Lebedo? Ale uprostřed Jiřáku za letního počasí docela krása. Přišel jsem na poslední chvíli, bylo po páté hodině odpolední a větroň začínali pomalu rozebírat. Pro fotografování  to byla výhoda, protože nejříve odstanili plot – kovové zábrany jako na ulici při stavbách a tak se mi dobře fotilo.


A tady model monopostu. Nevím, jestli se monopost říká jen autům Formule 1, všem formulí anebo všem autům, do kterých se vejde jen jeden člověk – takže i některým motokárám.  Na obrázku je vidět i vepředu připevněný monitor. Zájemce si mohl do monopostu vlézt, kroutit volantem a jako doma u počítače si projet nějakou dráhu. Určitě v tom monopostu to bude asi zajímavější pocit.


 Na cestě byl hvězdářský dalekohled a zájemci se mohli podívat do nebíčka.

Ti, které tato vědecká pomůcka utvrdila v tom, že neexistuje život v nebi, mohli hned naproti parku, ve kterém byla umístěna výstava „Věda v ulicích“, zajít večer naproti do modlitebny Bratrské jednoty babtistů,


kde tento týden probíhala série přednášek „Věda a víra“.


Přednášel jakýsi proslulý světový vědec, v této oblasti.
 Fešák, co?  Takhle obyčejně vypadají obchodníci, kteří nabízejí zázračné potravinové doplňky nebo všeléčivé kosmetické přípravky.
Jó, tenhle pán by si tady za socialismu ani neškrt. Mohl by přednášet leda tak tajně někde mezi disidenty. Dnes může přednášet sice veřejně a vydávat tady i knihy, jenže mám dojem, že to množství lidí, které se přišlo podívat na Jiřák na několik vědeckých atrakcí, asi jeho přednášku ani nezaznamenalo.

A kdyby zaznamenali – měli by o ní vůbec zájem?

   I to je pluralita názorů.
Komentáře
[1]26.06.06 07:51:04Lebeda
Je tomu přesně 50 let, co poprvé vzlétl Blaník. Věda určitě ano, ale také kus historie. Pod vedením strany vznikl tento skvost, který se vyvážel do 60 zemí světa. Dodnes létají, včetně vojenských výcvikových středisek v USA. V dobách minulých mohl na nich kdekterý dělník létat v aeroklubu. Dnes když tu máme svobodu a demokracii, mnohá letiště a kluby přešly do soukromých rukou, létání je pro bohaté. Dělník má dnes jiné starosti. Jak sehnat práci, kde vzít na jídlo, když vydělám jen na činži..
[2]02.07.06 22:16:54Přemysl Pozděna
Mílý Tome,zdravíme Tě s tátou (Petrem). Také jsme byli na Jiřáku,ale i jinde po Praze na akci Věda v ulicích,ale bohužel neměli jsme sebou fotoaparát. Díky za připomenutí Tvými fotkami.
[3]03.07.06 07:12:59mluvka Tomáš
Ahoj Přemku, taky zdravím všechny Pozděny. Článek jsem napsal a obrázky vložil hlavně kvůli příteli Lebedovi, který tu asi nebyl. Doufám, že si na mém blogu našel i jiné zajímavé články nebo odkazy ke čtení.

Žádné komentáře:

Okomentovat