29. 8. 2005

Vojenské pozdravy z Dejvic!

29.08.2005 12:35 - 03. Lidé -trvalý odkaz

Vojenské pozdravy z Dejvic!

dopis, který mě potěšil

    Dostal jsem zajímavý dopis od přítele, který je zároveň přítelem vnuka Jaroslava Haška. Jeho dopis má pro mne neopakovatelnou haškovskou atmosféru a proto ho zde s laskavým svolením autora zveřejňuji. Dopis byl vlastně jen popisem několika fotografií, z nichž přikládám jen dvě, které považuji za nejzásadnější. Přítel se jmenuje Jaroslav, stejně tak jako autor dobrého vojáka Švejka a napsal mi:

   "Na přiložených obrázcích můžeš vidět budovu bývalého Vojenského zeměpisného ústavu (Rooseveltova ulice), kde pracuji, kde skončil svou vojenskou kariéru jednak pplk. Richard Hašek, jednak npor. Lukáš (který dle Encyklopedie Švejka složil povinné jazykové zkoušky z češtiny a pracoval zda jako vedoucí nějakého oddělení, až do svého důchodu).


Socha maršála Koněva, osvoboditele Prahy. Za socialismu se tam konaly přísahy vojáků zákl. služby, teď se tam při různých výročích shromažďují členové KSČM. Mezi tím to patří - viz foto - skateboardistům.
   Další obrázky - bývalá ubytovna pro důstojníky zvaná též chrám sv. Alexeje, dnes tuším Four Seasons Hotel, vojenský dům (průjezd), kde bydleli všichni bývalí vojenští papaláši, např. poslední komunistický ministr obrany Václavík, svého času velmi známá jména jako generál Valo (1. nám. min. Dzůra), či špión Hodic (francouzský kamion s ilegální literaturou). Náčelník voj. kanceláře Ludvíka Svobody gen. Jaromír Machač, náč. rozvědky Hladík (jeho manželka hlásila v srpnové kolaborantské televizi).
   K dovršení všeho jsem tam taky bydlel já (pohled z rohu).
   Nikdy  jsem v Dejvicích do žádné hospody nechodil (ke Švejkovi jsem chodil jen bratrovi pro pivo, když mi dělal police na knihy).

 
  Fota pořízena při páteční cestě na zalévání květin u rodičů.
Jaroslav"
Komentáře
Článek je bez komentářů

Žádné komentáře:

Okomentovat