26. 6. 2005

Vulgarity

26.06.2005 10:36 - 03. Lidé -trvalý odkaz

Vulgarity


Občas prožívám bezmocnost. Uvědomuji si, jak národ, v němž žiji, je vulgární a zlý. Samozřejmě asi ne celý, ale ti slušnější, ti jsou asi tou mlčící většinou, která se vzepře zhruba jen jednou za 20 let. Myslím, že každý by si měl uvědomit, že už 15 let není možno rozdělovat český národ postaru na dvě skupiny: MY (ti slušní a všemu se podřizující občané tohoto státu) a ONI (komunisté, vedoucí síla ve státě, ti z nás, kteří využívají výhod, které jim komunistická strana poskytuje).
Dnes jsme všichni občany tohoto státu. Nelze už dělit po staru na komunisty a nekomunisty, ale stále lze dělit na slušnou mlčíčí většinu a na neslušné loktaře.
Internet přinesl nové možnosti, jak i ti, kteří se řadí k té slušné většině, ale v podstatě se jen bojí něco říci, si mohou postěžovat. Otevřeně by to neudělali, ale internet jim poskytuje možnost, jak vyjádřit své názory. Na internetu je možné se vyjadřovat anonymně a proto i ti na pohled "slušní" to dovedou udělat velmi vulgárně.
Včera zemřel herec Jiří Kodet. Já osobně jsem si ho vážil. To vyjádření není příliš přesné. Líbila se mi jeho osobitost, to, že žil po svém, bez ohledu na to, jaké to bude mít pro něj oficiálně důsledky. Řekl bych, že právě on byl příkladem, jak se dá žít svobodně. Byl to noblesní pán typu Oldřicha Nového, přestože to jinak byl bouřlivák. Líbila se mi historka, kterou vyprávěl jeho bratr, malíř Kristián Kodet. Když se Kristián vrátil po roce 1989 z emigrace, šel poprvé navštívit svého bratra Jiřího. Ten ho přivítal se slovy: "Kde jsi tak dlouho?  Já jsem kvůli tobě musel udělat revoluci, aby ses mohl vrátit." Není možno lépe vyjádřit vnitřní svobodu, v jaké patrně Jiří Kodet žil a jaká chybí většině občanů tohoto státu.
O smrti Jiřího Kodeta jsem si přečetl na serveru Novinky.cz. Překvapilo mě,  že diskuse čtenářů k této smutné události byla založena na několika velice vulgárních příspěvcích. Pro příklad ocituji jen jeden:
Datum: 26.06. 05, 08:49
Od: Przemysl Nowak [ PrzemyslNowak@seznam.cz ]
Předmět: Hobby, a kdybys
bydlel v sousedství tohohle "velkého" umělce, jako jedna z mých příbuzních, tak bys zpíval jinak.
Arogantnějšího hulváta snad v životě nepotkala. Ostatně většina těch komediantů, která zcepeněla v poslední době, nestála ani za prázdnou fajfku tabáku. Za bolševiků žebrali o tituly a státní ceny, aby je pak odhazovali. Na ÚV leštili kliky skoro denně a pak plnou hubu žvástů o utlačování a přitom z plátna ani z obrazovky skoro neslezli. Ať jdou do reklam na marmelády!
Už z e-mailové adresy je patrné, se pisatelka svou vulgaritu skrývá v anonymitě. Takto se vyjadřují lidé, kteří toho sami v životě moc nedokázali. Jsou si vědomi toho, že schopní nejsou, ale jiným jejich schopnosti závidí. Tak alespoň z anonymity internetu plivnou zlou slinu. Když jsem se seznamoval s internetem a na podobné příspěvky jsem v diskuzích narazil, myslel jsem, že jsou to výjimky. Po čtyřech letech mám dojem, že výjimkou jsou slušné diskuse.
 Takovýto neslušný příspěvek má jednu specifickou vlastnost. Vyvolá diskuzi o své vlastní vulgaritě a původní téma někde zmizí. Kdyby to bylo za socialismu, nevhodný příspěvek by byl administrátorem smazán (pokud by byl tento administrátor v Československu). Tehdy by však byl nevhodný příspěvek ten, který by nebyl správně politicky orientován. Vyvolávalo by to dojem občanské jednoty. Je docela dobré, když vulgární a nevhodné příspěvky občas zůstávají. Je nejenom vidět, do jaké míry nejsou Češi jednotní, ale vyniká i značné procento zbabělosti národa.
Komentáře
[1]28.06.05 02:55:18Kocour
Několik umělců jsem poznal. Popularita a peníze s nimi provedli své. Arogantními hulváty bych je zrovna nenazval, zejména ne při jejich úmrtí. I když se svým chováním k výše uvedenému hodnocení blížili. Asi ne všichni, prostě jsem měl smůlu...
[2]28.06.05 07:42:11mluvka Tomáš
No vidíte, pane Kocoure, vy jste zde dokázal svůj názor napsat tvrdou, leč SLUŠNOU formou. Ani kritika nemusí být vulgární.

Žádné komentáře:

Okomentovat