19. 2. 2006

Výbuch - 1.část

19.02.2006 07:07 - 02. Deník -trvalý odkaz

Výbuch - 1.část



                         



 [PRAHA, 18. února] - V přízemní restauraci třípatrového obytného domu v Preslově ulici v Praze 5 dnes kolem 09:30 vybuchl plyn. Nehoda si zatím vyžádala dvě velmi těžká a stejný počet lehkých zranění. Dva muži jsou pohřešováni, dalších 15 lidí hasiči evakuovali. Podle původních informací záchranářů jeden člověk zemřel, ale mluvčí záchranné služby Simona Cigánková to dementovala.

   Podle policie zřejmě dělníci v podzemí budovy omylem navrtali trubku se zemním plynem. Zavolali proto plynaře, ale ve chvíli, kdy vozidlo plynárenské služby dorazilo na místo, část objektu vybuchla.

   Velké štěstí měla barmanka z restaurace U Arbesa, která právě mířila do práce, když přímo před ní provozovna "vyletěla do vzduchu". Novinářům řekla, že pohřešuje kuchaře, který měl již v restauraci být. Právě tento muž a také ještě zřejmě ukrajinský dělník jsou podle dostupných informací zřejmě zavaleni v podzemí budovy, v níž se podle svědků konaly stavební práce.

                         

   Zdá se mi, že poslední léta jsou takovéto zprávy na denním pořádku.  Někdy mám dojem, že vysoký počet neštěstí je průvodním jevem současného českého kapitalismu. Ještě před několika lety mě uklidňovalo časté zdůvodnění, že těchto nehod není o nic více než za éry socialismu, jenom že se tehdy o nich na pokyn stranických komunistických orgánů nesmělo informovat.

   Dnes pomalu tento názor opouštím. Pracoval jsem za socialismu řadu let ve středně velkém farmaceutickém podniku na pražských Vinohradech. Tento podnik stál uprostřed bytové výstavby, v blízkosti tehdejší budovy Ministerstva zdravotnictví. Jeho budovy byly staré, vybavení rozhodně nesplňovalo DNEŠNÍ kriteria výroby léčiv. Rozhodně velkou úlohu tam však hrála bezpečnost práce. Periodická školení všech zaměstnanců. Školení o bezpečnosti práce bylo součástí vstupní procedury všech zaměstnanců. V podniku se totiž pracovalo s technickými plyny, s nebezpečnými chemikáliemi, s bakteriálními a virovými kulturami, se živočišnými tkáněmi i se živými zvířaty. Všichni zaměstnanci si museli být tohoto nebezpečí vědomi a při výrobních, údržbářských i stavebních pracích museli dbát maximální opatrnosti. Nehoda se totiž nedala vyloučit nikdy.  Bezpečnost práce se stavěla výš než tehdejší hlavní ukazatel – plnění plánu. Přesto i v našem podniku došlo za těch dvanáct let, co jsem tam byl, k požáru. Byl způsoben vadným elektrickým vařičem v kanceláři jedné pomocné budovy. Naštěstí se událost obešla bez tragických následků.

   Za socialismu byla dělnická povolání považována za elitní. Soukromně nešlo řemeslníka sehnat téměř vůbec a soukromé zakázky se dělali formou melouchů. Materiál se často nedal legálně koupit a tak ho melouchář musel někde ukrást a vykázat jinde.

klikni - 2.část
Komentáře
Článek je bez komentářů

Žádné komentáře:

Okomentovat