29. 6. 2005

Zdravotně postižení lidé - co s nimi??

29.06.2005 10:31 - 05. Zdravotně postižení lidé -trvalý odkaz

Zdravotně postižení lidé - co s nimi??

Přibývá diskusních příspěvků o selekci lidí
Rozhodl jsem se založit kategorii o lidech se zdravotním postižením, protože sám mám zdravotní postižení od narození a na jednom diskusním serveru se stále častěji setkávám se zakládáním diskusních skupin, které navozují diskuse o tom, že (řeknu-li to tvrdě,) lidi, jejichž zdravotní stav  je takový, že není naděje na trvalé uzdravení tak, aby i oni byli ekonomickým přínosem pro společnost, a jejichž léčba je ekonomicky nerentabilní, by snad bylo lépe utrácet.
Pro lepší názornost uvedu dva příklady z jedné diskuse:
Příklad první:
Jeden muž středního věku, si nezřízeným pitím alkoholu a nadměrným kouřením přivodil gangrénu a byly mu odebrány obě nohy. Protože bydlel ve třetím patře činžáku, museli ho jeho synové na vycházky snášet ručně dolů, protože výtah nebyl. Na jeho žádost mu byl ze zdravotního pojištění zaplacen venkovní výtah v ceně 600 tis. Kč. Po jeho instalaci svépomocí, tento muž za 6 týdnů zemřel. A teď mě zajímá váš názor na to, zda vynaložené prostředky byly správně použity.

Příklad druhý

Ona se ta selekce děje tak jako tak. Zdravotnictví má omezené množství peněz, doktoři, resp. úředníci zdravotních pojišťoven se rozhodují koho léčit a koho ne, například u nemocných leukémií se rozhodují, komu naordinovat účinnější dražší lék a komu levnější a méně účinný. Moc se o tom nemluví, někde jsem o tomhle problému četl (když to najdu, tak sem hodím link). Princip je stejný, akorát nejde o rasy, ale o to, koho má cenu léčit a koho ne. Já jen chci, aby si tohle neřešili doktoři pokoutně, ale aby se o tom veřejně mluvilo. Protože první cesta k řešení problému je jeho pojmenování. Podle mě ti, kteří o tom veřejně mluvit nechtějí, se obávají takových mluvků, kteří by je nazývali fašisty.
Nemyslím si, že by se o problémech zdravotně postižerných nemělo mluvit otevřeně. Problém vidím v tom, že nárok na jedinou pravdu si činí lidé, kteří jsou zdraví, nedovedou si představit, že by někdy měli zdravotní potíže a činí si nárok na to, rozhodovat o jiných. Proto do této kategorie příspěvků  budu psát své úvahy a postřehy na téma života postižených.
Pokud to laskavého čtenáře zajímá, může se zatím seznámit ZDE s příspěvky těch, kteří diskutují o selekci z pohledu zdravých lidí.
Komentáře
[1]29.06.05 17:50:55Lebeda
Utratit!
[2]02.07.05 10:09:31Jiri Pallas
Koho? Lebedu?
[3]02.07.05 22:40:41Lebeda
Byla to provokace. Fakt jsme svědky, útoků proti důchodcům, příjemcům sociálních dávek, invalidům. Dejte lidem práci a za ni přiměřenou odměnu. Někdy jsou ty peníze tak trapné, že není divu, že přes nezaměstnanost neseženou pracovní sílu. Jo a práce je dost. Tady by bylo práce habaděj. Ale nejsou peníze. Ty se nesmyslně hromaděj v kapsách zbohatlíků. Ač maj jen jeden zadek, musej si ho vozit v pěti autech. A jiní maj dvě zaměstnání, aby si vydelali méně než polovinu průměrného platu. Je to ještě život?
[4]03.07.05 08:55:51mluvka Tomáš
Proč "Dejte lidem práci", Lebedo? Dej jim práci třeba ty. Přermýšlel jsi někdy, proč se peníze hromadí v kapsách jiných, ale ne v kapsách tvých? Nelze všechno svádět na druhé.

Žádné komentáře:

Okomentovat