12. 2. 2006

Zima dříve a dnes

12.02.2006 08:53 - 02. Deník -trvalý odkaz

Zima dříve a dnes


  Ve včerejším pořadu Tobogan Českého rozhlasu 2 – Praha se zeptal moderátor Aleš Cibulka herce Petra Nárožného, co říká letošní zimě. Je zima, odpověděl Nárožný, normální zima. A vyprávěl o tom, jak v mládí sáňkoval v Praze ve Vršovicích ve Slovinské ulici. Občas přejelo okolo nějaké auto, kterému jsme se vyhnuli, pokračoval Nárožný, a užívali jsme si zimu.

   Nejsem o mnoho mladší než Petr Nárožný.  Také já pamatuji ve svém dětství podobné zimy. Na pražských Vinohradech napadl sníh. Vinohradská ulice (tehdejší Stalinova) byla bílá, na okraji chodníků a vozovky byly jakési nízké valy sněhu. V těchto valech byly průchody, kterými se dalo přejít na druhou stranu. Člověk musel dávat větší pozor než dnes, jestli něco nejede. Auta nevytvářela souvislou kolonu jako dnes. Ale přece jen Vinohradská ulice byla ulicí hlavní a auta tu jezdila často. Navíc tramvaje – za mého dětství ještě ty staré, prvorepublikové, s otevřenými plošinami a průvodčím. Na rozdíl od jiných měsíců jezdila auta i tramvaje téměř nehlučně, jejich zvuk byl tlumen vrstvou bílého sněhu, který se hned na ulici nerozmočil v nepříjemnou břečku jako dnes.

   V rádiu (televize nebyla ještě tolik rozšířena) nebylo  tolik zpráv o nejrůznějších nehodách způsobených sněhem. Asi nebylo tolik krabicových staveb s plochými střechami jako dnes. Za to bývaly v lednu či únoru uhelné prázdniny, které někdy trvaly i tři týdny, což se nám dětem velmi líbilo. Dlouhá zima mi v dětství nevadila. Sníh býval i v Praze zářivě bílý a přes to, že všechny kotelny byly na uhlí, sníh nebyl ihned posypán černým popílkem jako dnes.

   Dnes mi dlouhá zima vadí.  Na Vinohradské ulici a v okolí sníh hned roztaje a povrch chodníků pokrývají nebezpečné zmrazky.  Po pětačtyřiceti letech se i má chůze zhoršila. Vinohradská ulice se při současné husté dopravě nedá téměř přejít. Chybí to nádherné zimní ticho, které sníh vytvářel. Za mého dětství byla zima krásná, dnes je to skoro tragédie. Tato zima začala v Praze prvním pořádným sněhem 12.listopadu. Dnes jsou to tři měsíce. Už aby byl duben!
Komentáře
Článek je bez komentářů

Žádné komentáře:

Okomentovat