27. 5. 2010

Humanistická strana - místo volební kampaně diskuse se dni gruzínské nezávislosti

27.05.2010 16:15 - 062. volby 2010 -trvalý odkaz

Humanistická strana - místo volební kampaně diskuse se dni gruzínské nezávislosti


   26. ledna se lídr ODS Petr Nečas sešel s Jaromírem Jágrem, který vyslovil ODS podporu. Jaromír Jágr vyslovil naději, že ODS pomůže sportu finančně.  To vše na tiskové konferenci za hojné přítomnosti novinářů. Jako závdavek dostal Jágr od Petra Nečase malý demižonek moravské slivovice. Na internet dala ODS o tomto světově zásadním setkání hned článek a video.

 pro spuštění videa klikněte na obrázek
  Téhož dne, avšak bez přítomnosti médií, iniciovali představitelé Humanistické strany tříhodinovou diskusi o rusko-gruzínském vojenském konfliktu v roce 2008.  26. květen je totiž zároveň dnem gruzínské nezávislosti. Diskuse se neodehrávala pod hlavičkou Humanistické strany, ale organizovala ji mezinárodní humanistická organizace „Svět bez válek a násilí“, kde členové vedení Humanistické strany také pracují. 

   V Humanistickém centru v Praze 2 besedovalo asi 30 lidí, z toho několik Gruzínců, žijících v České republice.
V úvodu přenesla členka „Světa bez válek a násilí“ krátkou prezentaci historie konfliktu.

   Prezentace byla velmi pěkně připravená, ale část mi jí unikla, protože jsem přišel pozdě. Potom se rozproudila velmi obsáhlá diskuse, v níž mělo hlavní slovo několik Gruzínců, žijících v České republice.  Mluvili vcelku velmi srozumitelnou češtinou. Z našeho pohledu by se dalo říci, že jsou to gruzínští disidenti. Spojuje je to, že jsou to kritici gruzínského režimu, avšak na situaci samotnou měli dost rozdílné názory. Nejstarší z přítomných Gruzínců byl ve své vlasti dokonce vězněn.
      Z diskuse jsem měl smíšené pocity. Z Gruzínců čišela hořkost nad situací, která se nedá řešit rychle, ale bude trvat patrně ještě celá desetiletí. Vyprávěli nejen o ruském násilí, ale také o vlastním obyvatelstvu, které je destabilizováno svými vlastními bojovými skupinami.  Jeden z nich připomněl, že v roce 1990 Gorbačovovo Rusko napadlo Baku a zanedlouho poté Gorbačov dostal Nobelovu cenu míru.
    Celkem překvapující bylo sdělení, že Gruzínci měli větší zásluhu na pádu komunismu než Češi a Poláci. Polskou Solidaritu považovali za nepolitické odborové hnutí, které se o pád komunismu nezasloužilo.
    Podívejte se na krátké video z diskuse, které jsem pořídil malým kompaktním fotoaparátem.


   pro spuštění videa klikněte na obrázek
   Organizátoři se omluvili za jednostrannost diskuze. Na termín 26. května – Den nezávislosti Gruzie – se jim nepodařilo sehnat nikoho za ruskou stranu, který by se k tématu mohl vyjádřit.
    Po skončení programu jsem řekl členovi vedení Humanistické strany Janu Bednářovi, že mě mrzí, že alespoň na svém webu nevěnovala Humanistická strana alespoň minimální pozornost nadcházejícím volbám.  Odpověděl mi, že vzhledem k malému počtu zainteresovaných to při svých mezinárodních aktivitách nestihli. Letošní volby využili k tomu, aby se dostali opět do médií a občanům připomněli směřování strany a její humanistické cíle. Humanisti jsou si vědomi, že kandidují pouze v Praze a pokaždé tu dostanou okolo jednoho tisíce hlasů. Jeden z nich bude můj.

Komentáře
Článek je bez komentářů

Žádné komentáře:

Okomentovat