11. 6. 2009

ODS a ČSSD do Europarlamentu - špatná volba, ale správný výsledek

11.06.2009 16:37 - 06. Politika -trvalý odkaz

ODS a ČSSD do Europarlamentu - špatná volba, ale správný výsledek


   Ani ODS ani ČSSD jsem do Europarlamentu nevolil. Má volba byla zcela jiná. Pro ty, kdo pečlivě čtou Tomův deník, nebyla nijak překvapující. Volil jsem Humanistickou stranu.

   Když jsem mířil na náměstí Jiřího z Poděbrad, kde volby probíhají již od mého mládí, potkal jsem inženýra Tůmu.  Velmi chytrý důchodce, elektroinženýr, samorost.  Ještě před dvěma lety si přivydělával jako učitel na malý úvazek na střední průmyslové škole. Dnes si přivydělává nočním úklidem stanic metra.


   Inženýr Tůma šel právě od voleb. Koho volil, nevím, ale hlavně, že tam byl. Řekl jsem mu, koho budu volit já. To nemá smysl, odvětil, váš hlas propadne. To nevadí, přitakal jsem. Jdu volit. Kandiduje dvaatřicet stran. Mohu si vybrat toho, koho chci já.  Je možné, že někdy v budoucnu bude povoleno, aby kandidovaly dvě nebo tři předem určené strany. Dnes tomu tak ještě není. Je mi jasné, že zvítězí ODS a ČSSD v libovolném pořadí, ale nepovažuji to za správnou volbu.

   Humanistická strana získala ve volbách něco přes čtyřiapůl tisíce hlasů, v procentuálním vyjádření 0,19 %. Důležité však bylo, že jsem šel k volbám a volil podle svých kritérií.  Kdyby přišlo k volbám do Europarlamentu oněch 70% voličů, kteří svou účast považovali za zbytečnou a všichni dali hlas Humanistické straně, ta by rázem vyhrála. Jenže 70% voličů se smířilo s tím, že nemohou nic ovlivnit, protože „oni si to tam pytlíkují stejně, jak chtějí“.


K volbám do Europarlamentu jsem šel, přestože je považuji za zcela zbytečné tak, jak to vyjádřil Václav Klaus.

Také si myslím, že do Europarlamentu měly posílat zvolené poslance národní parlamenty. Připadá mi nelogické, že by Českou republiku v Europarlamentu mohly zastupovat jiné strany, než které byly zvoleny do Parlamentu České republiky. Využil jsem voleb do Europarlamentu k tomu, abych ukázal, že v Parlamentu České republiky nechci ani ODS ani ČSSD.  Možná, že jednou si tyto dvě strany tak budou jisté svým vítězstvím, že se zaštítí heslem, které už v padesátých letech minulého století prosazovali komunisté: Kdo nejde s námi, kde proti nám.

   Ve volbách do Evropského parlamentu kandidovalo v České republice 32 stran. Na podzim jich bude jistě ještě více, protože se z ODS a KDU-ČSL odloupnou malé satelity. Ale mnoho lidí si zase řekne, že jít k volbám je zbytečné, protože není koho volit.

   Zatím je volební systém takový, že je koho volit. Není vyloučeno, že strany, které se dnes střídají u moci ho časem přizpůsobí tak, aby jim už nikdo moc nesebral. Neznamená to, že nebudou existovat jiné strany. I v průběhu dlouhých let socialismu existovaly Československá strana lidová a Československá strana socialistická, které se zúčastňovaly voleb pod vedením Komunistické strany Československa.


Komentáře
Článek je bez komentářů

Žádné komentáře:

Okomentovat