9. 1. 2009

Velká sláva - spolupředseda SMZVMP Josef KOBRA Kučera: 65 let - 1.část

09.01.2009 22:52 - 07. Zábava -trvalý odkaz

Velká sláva - spolupředseda SMZVMP Josef KOBRA Kučera: 65 let - 1.část



Pozvánka




Projev tiskového mluvky  u příležitosti 65. výročí narození spolupředsedy Strany mírného pokroku v mezích zákona Josefa Kobry Kučery

Dámy a pánové!

Letos tomu bude dvacet let, kdy Strana mírného pokroku v mezích zákona povstala z dlouholeté ilegality. 

Dovolte mi ohlédnutí za těmi dvaceti lety kritickým pohledem. Stále přemýšlím nad fenomenálním dílem Jaroslava Haška a potažmo i jeho Strany mírného pokroku v mezích zákona, jejichž popularita přetrvává do dnes. Proč tomu tak je? Domnívám se, že proto, že byly v době svého vzniku aktuální.

Internetová encyklopedie zvaná Wikipedie praví:
     
Politické a sociální dějiny strany mírného pokroku v mezích zákona - napsáno 1911, knižně vydáno 1963. Tuto stranu Hašek opravdu spolu se svými přáteli založil. Založili ji v hospodě, pak ji zaregistrovali a dokonce Hašek někde v Praze kandidoval na starostu. Celé založení této strany a její pozdější popsání byla parodie na tehdejší politický život.
     

Přestože nové období Strany mírného pokroku v mezích zákona je už delší než období za Haškova života, nepodařilo se novodobému vedení vtisknout straně moderní tvář. Strana karikuje politický život metodami počátku dvacátého století, nikoli metodami počátku jednadvacátého století. Haškova strana byla stranou mladých lidí, zatímco my jsme vstupovali do strany ve věku, kdy už Hašek umíral či byl po smrti. Za oněch dvacet let jsme stranu odřízli  od současnosti. Udělali jsme z ní spolek starých prďolů. Život ve straně odpovídá spíše Stroupežnického našim furiantům než svěžímu duchu  Haškova génia.  Za dob Haškových byla jedinou možností výměny a získávání informací hospoda. Neexistoval rozhlas, neexistovala televize ani internet či mobilní telefony. Toho vše by dokázal Hašek využít. Hašek byl geniální a proto máme tři pologeniální předsedy. Avšak ti se snaží jen kopírovat myšlenky Haškovy, stejně tak jako Husák s Jakešem pouze kopírovali myšlenky Marxe, Engelse a Lenina.  My ostatní jsme jim tleskali, stejně tak jako předtím jsme po straně remcali proti Jakešovi a Husákovi. Všichni my, kteří jsme vstoupili do Strany mírného pokroku v mezích zákona až ve věku,   kterého se Jaroslav Hašek už nedožil, jsme byli vychováni socialismem. To jest., abychom žili život okopírovaný, nikoli originální.

   Dnes už se dostáváme do věku, kdy bychom měli odejít a předat stranu svým nástupcům.  Jenže nikoho jsme si nevychovali. Mladší generaci jsme nijak nezaujali.  Znovu založená Strana mírného pokroku v mezích zákona zemře s námi. Případně se potichu vytratí z povědomí, tak jako se pozvolna vytrácíme my.

   Jedním z našich čelných představitelů je generální tajemník strany Ervín Hrych.  Již několik let leží doma neschopen vstát z lůžka po těžké nemoci. Občas ho chodím navštěvovat. Zřídka, ale přece jen občas. Dříve se ptal na život  ve straně, nyní už se neptá. Asi si uvědomuje, že nemůže-li straníky bavit humorem tak jako to činil dříve,  ztratil pro ně význam. Pravidelnými návštěvníky, kteří na něj nikdy nezapomínají, jsou jen manželé Filcíkovi. 

klikni - 2.část
Komentáře
Článek je bez komentářů

Žádné komentáře:

Okomentovat