17. 6. 2008

Etika a vedení Syndikátu novinářů ČR - 2.část

17.06.2008 21:36 - 09. Klub volných novinářů -trvalý odkaz

Etika a vedení Syndikátu novinářů ČR - 2.část

   To mě připomnělo, jak v loňském roce v noci před valnou hromadou syndikátu rozeslali tehdejší (ale i současní) místopředsedové syndikátu Radko Kubičko a Jan Punčochář  text „VÝZVY PRO ROKY 2007 – 2010“ (co děláme,  co chceme, kde na to vezmeme). Jeho součástí byl i návrh usnesení, který navrhoval zřízení funkce placeného místopředsedy.  Materiál byl zaslán tak pozdě, že řada delegátů valné hromady o něm ani nevěděla.
V návrhu usnesení pánové Kubičko a Punčochář tehdy psali:
     
 ·    Valná hromada doporučuje řídícímu výboru, aby na svém prvním zasedání zvážil zřízení funkce placeného člena vedení SN ČR a z rezerv Syndikátu novinářů uvolnil pro tyto účely 300.000,- Kč pro rok 2007.
·         Valná hromada doporučuje řídícímu výboru, aby při schvalování rozpočtu na roky 2008, 2009 a 2010 vyčlenil podle stavu hospodaření potřebné prostředky v rozpočtu pro financování funkce placeného člena vedení SN ČR.
     

   Přes zmatek, který tehdy pánové Kubičko a Punčochář na valné hromadě způsobili, valná hromada neschválila zřízení funkce placeného místopředsedy.  Proto údajně pan Jan Punčochář pozastavil výkon své volené funkce místopředsedy Syndikátu novinářů ČR a stal se tzv. placeným manažerem. Z webových stránek Syndikátu všakpozastavení funkce místopředsedy není patrné.
   Podobně zmatečně probíhala i tzv. konference „Deset let Etického kodexu“.  Pánové Jelínek, Kubičko a Punčochář ji oznámili tak maskovaně, že se o ní nikdo nedozvěděl.
    Avšak v průběhu samotné diskuse to svedli na nezájem novinářské veřejnosti  o toto téma. Radko Kubičko řekl:  „Co se týče této dnešní akce. Tak samozřejmě, je nás tady málo. Nejsou tady kolegové novináři. Může to být ze dvou důvodů:  První důvod je, že ten problém zase takový není, jak o tom konec konců mluvil kolega Fridrich. Já si myslím, že v oblasti etiky to zase není v České republice tak špatné. Nezveřejňují se nějaké vyslovené lži nebo zkreslení. Myslím si, že to jednoduše tak špatné není. Etika bývá dodržována. Jsou kodexy, o kterých tady byla řeč. Na straně druhé ten problém není ani tak v těch naprostých excesech, ale spíše v určité bulvarizaci českých médií. Tam je asi ten problém.“



klikni - 3.část
Komentáře
Článek je bez komentářů

Žádné komentáře:

Okomentovat