18. 6. 2007

Festival uprchlíků - 1.část

18.06.2007 01:10 - 02. Deník -trvalý odkaz

Festival uprchlíků - 1.část


   O festivalu uprchlíků jsem se dozvěděl z jednoho z blogů Františka Kostlána.

   Festival se konal na náměstí Míru v Praze, poblíž mého bydliště a tak jsem se rozhodl, že se tam podívám. Nikoli proto, že by mě tolik zajímali uprchlíci z jiných zemí, ale proto, že na ten článek Františka Kostlána nikdo v komentářích nereagoval. U Kostlánových článků na blogu aktuálně.cz  bývají bohaté diskuze, kde se několik nadšenců úporně, někdy však i vulgárně, dohaduje o tématu. U článku o festivalu uprchlíků však prázdno. Proto jsem tam napsal, že na festival přijdu. Nikoho z těch anonymů, kteří obvykle na Kostlánově blogu vyjí, jsem nepodnítil k tomu aby se k festivalu nějak vyjádřili.

   Celé dva dny, kdy se festival konal, bylo úmorné horko, pro mne nesnesitelné a tak jsem se na náměstí Míru dostal až v sobotním pozdním odpoledni. Park před kostelem sv. Ludmily byl zaplněn stánky s drobnými výrobky lidí různých národů a typickým pečivem (menší obrázek vpravo dole) .  Na pódiu hrál rómský Gypsy Hary Band a poté vystoupil rómský taneční  soubor z Českých Budějovic (větší obrázek).


   Potom byla hodinová přestávka a tak jsem mohl pozorovat ten zvláštní babylónský rej. Chodil jsem kolem stánků a seznamoval se z panelů s tím, co vlastně sdružení Berkat dělá (menší obrázek vlevo nahoře).

   O přestávce jsem se pozdravil i s Františkem Kostlánem. Před více než dvanácti lety jsme oba pracovali v celoplošném rádiu Echo, dnes už neexistujícím.  František také otiskl jeden můj obsáhlý článek v době, kdy byl šéfredaktorem Českého deníku.

 

   Když začal zpívat písničkář Pepa Lábus, pomalu jsem festival opustil. Myslel jsem na to, že to pro mne byly příjemné dvě hodiny.  Jenže já se klidně mohl vrátit domů. Lidé, kteří tvořili většinu společnosti v parku, však museli svůj domov opustit.  Z náměstí Míru se budou muset vrátit do uprchlických táborů, kterých je po České republice několik.

   Vyšel jsem z parku. Přede mnou se objevilo zaparkované luxusní sportovní auto.


   Paradox. Cena tohoto auta by možná po dlouhou dobu uživila všechny uprchlíky na náměstí. Ohlédl jsem se. Za mnou už byl jen onen zvláštní pomník Karla čapka od sochaře Opočenského. 


klikni - 2.část
Komentáře
[1]18.06.07 22:15:56Tenisák - www
To s tím autem jsi to Tome dobře vystihl. Pojďme muá to auto prodat.

Žádné komentáře:

Okomentovat