12. 11. 2005

Jste také vláčeni životem?

12.11.2005 11:43 - 03. Lidé -trvalý odkaz

Jste také vláčeni životem?

   V pátek 11.listopadu byl na České televizi on line chat  s moderátorem Alešem Cibulkou. Pokud je vám tento mladý muž také sympatický, najdete si i bez mého odkazu na stránkách České televize záznam tohoto multirozhovoru. Já jsem panu Cibulkovi položil následující otázku:

Tomáš z Prahy: Vážený pane Cibulko, jste pro mne typem člověka, který žije svůj život naplno. Připravit v sobotu dopoledne speciální rozhlasový Tobogan se svatbou a tentýž den večer moderovat hlavní pořad v televizi je podle mne úctyhodný výkon. Ve svém okolí a na pražských ulicích obecně se setkávám v 98 % s lidmi, kteří se nechají životem vláčet a myslí si, že jejich životní náplň by vyřešilo to, kdyby měli peníze - to jest, kdyby se peníze v jejich životě samy od sebe objevily. Potkáváte na ulici, v tramvaji, ve svém bydlišti také většinu takových lidí?
Aleš Cibulka: Bohužel ano, ale ctím heslo Každý svého štěstí strůjcem... Jinak máte pravdu, ty poslední dny jsou opravdu hodně nacpané... Držte palce!

   Ve chvíli, kdy tento příspěvek vkládám, právě vysílá stanice Český rozhlas 2 - Praha pořad Tobogan, který uvádí Aleš Cibulka a kde zorganizoval svatbu v přímém přenosu.  Večer bude uvádět  na ČT1 pořad "Slavní slavným".  Příprava takovýchto pořadů vyžaduje nejen hodně vlastní práce, ale i týmy zapálených lidí. To je obdivuhodné v době, kdy většina lidí dává na odiv svůj individualismus, nadává na všechno, ale nespojí se s jinými, aby dokázali realizovat své představy, které nejsou v možnostech jednotlivce. A to jsou ti lidé vláčení životem.


   Každý člověk se musí ke svému životu nějak postavit.  Někdo se jím nechá vláčet, jiný se ho snaží nějak prožitkově obohatit. Někdo prožitkové obohacení získá tím, že něco vytváří, jiný tím, že se snaží šokovat svými činy své okolí. Tak, aby si jeho činy okolí zapamatovalo. A to myslím zatím udělali i ženich a nevěsta z dnešního Toboganu. Byli zo to Hana Rebeka Šiander a Martin Jindřich Glozar.
   Třiatřicetiletý Martin je manažer z Prahy. Mezi své koníčky řadí focení, počítače a techniku obecně. Rebeka pochází z Hradce Králové, je jí 26 let a pracuje v oddělení péče o zákazníky ve vzdělávací společnosti. Baví ji historie, umění, architektura a mnoho dalšího. Oba mají i mnoho společných zájmů, poznávání a učení se nových věcí, cestování, filmy a další ...
   Posluchači rozhlasu zanedlouho na tyto novomanžele zapomenou, ale jejich příbuzní i známí i budou navždy pamatovat, že svatba probíhala v přímém rozhlasovém vysílání.  Svatba je jedinečný okamžik života. Pak následuje už život sám. Běžný, každodenní, který nás buď uvláčí nebo který naplníme. Někdy je to naplnění života opravdu těžké.

Tobogan z 12.11.2005 je možno si poslechnout ZDE.

Komentáře
[1]12.11.05 17:38:05Point*
Souhlas. 24 hodin pro den je malo, abych zvladl vsechno co potrebuju, chci a co me bavi...

Žádné komentáře:

Okomentovat